Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Dosarul „10 August“ bate pasul pe loc. Tribunalul Bucureşti dezbate competenţa judecării cauzei în februarie

12
22 Jan 2021 18:12:52
Autor: Ionuţ Mureşan
Violenţele din timpul mitingului Diasporei din Piaţa Victoriei, din data de 10 august 2018.Imagine: Inquam Photos / Adrian Neagoe
Violenţele din timpul mitingului Diasporei din Piaţa Victoriei, din data de 10 august 2018.Imagine: Inquam Photos / Adrian Neagoe

Tribunalul Bucureşti a amânat, vineri, pentru 16 februarie, solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în Dosarul 10 august. Procesul are deja o întârziere de cinci luni, fiind plimbat între instanţe, deoarece magistraţii nu s-au hotărât cine are competenţa să soluţioneze acest caz.

Astfel, pe 4 august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a Dosarului 10 august şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, transmite Agerpres.

Decizia trebuie aprobată de un judecător, iar cererea DIICOT a fost trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, instanţa care hotăra pe 10 august 2020 că nu are competenţa materială de a soluţiona cererea procurorilor şi a trimis dosarul la Tribunalul Bucureşti.

Dosarul nu a ajuns însă direct la Tribunalul Bucureşti, fiind trimis la Instanţa supremă, pentru soluţionarea unei cereri formulate de colonelul Sebastian Cucoş privind sesizarea Curţii Constituţionale, care a fost respinsă de magistraţi.

După respingerea cererii de sesizare a CCR, dosarul a intrat pe rolul Tribunalului Bucureşti în octombrie 2020, însă a fost amânat de două ori, invocându-se diverse motive de procedură.

Vineri, la al treilea termen de judecată, procurorul de şedinţă a ridicat o excepţie privind necompetenţa materială a Tribunalului Bucureşti de a dezbate cererea DIICOT, iar instanţa a amânat cu o lună procesul, pentru a da posibilitatea avocaţilor să pregătească apărarea pe excepţia ridicată de procuror.

Dezbaterile pe competenţa instanţei, programate pe 16 februarie

„Pentru a da posibilitate apărătorilor aleşi ai intimaţilor să-şi pregătească apărarea pe excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Bucureşti, pusă în discuţie de reprezentantul Ministerului Public, amână cauza şi acordă un nou termen de judecata la data de 16.02.2021, sala 147, ora 11”, se arată în decizia tribunalului postată pe portalul instanţelor de judecată.

Dacă judecătorul va admite pe 16 februarie excepţia invocată de procuror, atunci va interveni un conflict de competenţă între două instanţe - Curtea de Apel Bucureşti şi Tribunalul Bucureşti - iar soluţia va fi dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explica faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în Dosarul 10 august şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii.

Mai mult, Giorgiana Hosu arăta că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

Cum justifica procurorul de caz decizia de clasare

Totodată, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali - Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.

În plus, spunea Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele strânse de Parchetul Militar şi nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică, în condiţiile în care o parte din înregistrările video aflate la dosar nu au putut fi accesate.

Procurorul Doru Stoica invoca în ordonanţa de clasare „credinţa sinceră” a autorităţilor în aplicarea legii şi o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine, ci chiar s-au amuzat.

Mai mult, Doru Stoica spunea că nu toate „victimele colaterale” ale violenţelor din Piaţa Victoriei au fost şi „victime inocente”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

mitrut
22.01.2021, 18:20:14

Justitia nu vrea sa gaseasca vinovatii. Cei ca paraschiv trebuiesc salvati si promovati, ca nu se stie cand devin utili.

0 (2 voturi)
Alfa Omega
22.01.2021, 18:51:49

Cu toate ca represaliile de la 10 august au fost PREGATITE si ORGANIZATE cu o luna inainte deci cu premeditare si 100 000 de manifestanti au fost incercuiti , gazati si chiar batuti se da in continuare vina pe victime doar pentru ca o jandarmerita a fost lasata in urma si deposedata de arma ! Este o rusine ca recidivisti ca dragnea nu a fost inca condamnat cu toate ca el se numara printre regizorii acestei represiuni , la fel carmen dan si colonelul cocos care mai mult a fost avansat pentru isprava!

+3 (3 voturi)
Porky
22.01.2021, 18:25:19

Scenariul e cunoscut, vezi dosarul revolutiei si al mineriadelor 1,2 si 3. Peste 30 de ani se va lua totul de la 0.

-4 (6 voturi)
Tomescu Tom
22.01.2021, 18:26:35

Se pare că justiția noastră nu mai este oarbă de mult timp ... Are direcții , are interese .. are și beneficii ! Vorba aia .. nu se cade să muști mâna care te hrănește !

-6 (10 voturi)
Sandu Blegia Tabacaru
22.01.2021, 18:26:59

Da dosarele Decembrie 89 si Mineriadele 90 bat pasul pe loc de peste 30 de ani. CRIMINALUL ILIESCU cand va fi pedepsit?

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările