Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Dosarul 10 August, „îngropat” de fosta şefă a DIICOT, Giorgiana Hosu. Judecător: „Procurorul şef a invocat motive de ordin procedural”

38
9 Mar 2021 17:16:03
Autor: Ionuţ Mureşan
Fosta şefă a DIICIT, Giorgiana Hosu. Imagine: Mediafax
Fosta şefă a DIICIT, Giorgiana Hosu. Imagine: Mediafax

Judecătorul Daria Isabela Miheţ, scrie, în motivarea deciziei prin care a respins cererea de redeschidere a Dosarului 10 august, că fostul procuror şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, nu a transmis instanţei analiza argumentelor părţilor vătămate care cereau redeschiderea dosarului. Acesta ar fi motivul pentru care a decis să nu accepte redeschidere anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei.

 
„În prealabil, judecătorul de cameră preliminară constată că motivele invocate de procurorul ierarhic superior vizează chestiuni de ordin procedural şi nu substanţial. Concluzia se impune întrucât, din perspectiva textului de lege invocate ca temei de drept pentru redeschiderea urmăririi penale (art. 335 alin 1 C.pr.pen), procurorul ierarhic superior ar fi trebuit să reevalueze materialul de urmărire penală şi, în urma acestuia să constate că împrejurarea pe care s-a întemeiat clasarea nu a existat. Or, procurorul ierarhic superior nu a invocat împrejurarea că sitaţia de fapt reţinută de procurorul de caz este alta decât cea care rezultă din probele existente la dosarul de urmărire penală şi s-ar impune astfel redeschiderea anchetei penale. Motivele invocate de procurorul ierarhic superior vizează, în esenţă, lipsa unei anchete efective (…)” , se arată în motivarea deciziei obţinută de G4Media.
 

Judecător: Procurorul ierarhic superior nu a analizat criticile părţilor 

Acesta este unul dintre motivele pentru care solicitarea fostului procuror şef a fost respinsă definitiv, după ce în primă fază dosarul 10 August a fost clasat la DIICOT de procurorul Doru Stoica.
 
Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului observă că, deşi procurorul ierarhic superior a infirmat parţial ordonanţa de clasare, în procedura internă, ca urmare a plângerii formulate de persoanele vătămate/ interesate, potrivit art 339 Cod de Procedură penală, totuşi, în ordonanţa de redeschidere a urmăririi penale, „nu se analizeaza criticile învederate de părţi cu privire la fondul acuzaţiilor. În atare situaţie, nici judecătorul de cameră preliminară nu poate analiza, în acest cadru procesual, argumentele persoanelor vătămate”.
 

Instanţa: Procurorul şi-a motivat decizia de clasare

Un alt motiv de respindere a cererii de redeschiderii a dosarului a fost faptul că fostul procuror şef, Georgiana Hosu, ar fi susţinut că procurorul Doru Stoica nu şi-a motivat clasarea, însă nu a argumentat această susţinere.
 
Cât despre lipsa de motivare a ordonanţei de clasare, judecătorul de cameră preliminară constată că procurorul ierarhic superior nu argumentează această susţinere, ci se rezumă doar a invoca principii directoare care se desprind din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului privind obligaţia motivării actelor procedurale, fără legătură cu ordonanţa informată. În opoziţie cu această susţinere, judecătorul de cameră preliminară constată că procurorul a respectat obligaţia de motivare a ordonanţei de clasare şi a elaborat actul procedural prin indicarea atât a împrejuărărilor de fapt cât şi a temeiurilor de drept”, se mai arată în motivarea judecătoarei de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti.
 
Judecătoarea a respins aproape toate motivele pentru care fostul procuror şef DIICOT, Giorgiana Hosu, a cerut redeschiderea dosarului 10 August.
 

Dosarul 10 August, „îngropat” definitiv

Tribunalul Bucureşti a respins, pe data de 2 martie, solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în Dosarul 10 august, astfel că dosarul rămâne clasat, iar decizia instanţei este definitivă.În 15 iulie 2020, la aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piaţa Victoriei, procurorii DIICOT au clasat parţial dosarul 10 august, transmite Hotnews.ro.
 
DIICOT a susţinut că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, aşa cum au afirmat o parte dintre manifestanţii care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Prin urmare, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme a fost scoasă de sub urmărire penală.
 
În 4 august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului 10 august şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi ai Jandarmeriei: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică.
 
Cererea DIICOT a fost trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, iar de acolo a ajuns la Tribunalul Bucureşti, care a amânat de mai multe ori pronunţarea unei decizii.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Petcu Romulus
9.03.2021, 17:21:45

foarte bine ce era de cercetat acolo? niste huligani infiltrati intre oamenii nemultumiti au inceput provocarile la adresa jandarmilor care se stie ca trebuie sa reactioneze. altfel daca dai semne ca eziti te linseaza multimea imediat.

-18 (28 voturi)
niki nikita11
9.03.2021, 17:56:03

Petcu Romulus : lasa textele. Esecul e a intregii justitii nu a unui procuror sau al vreunei proceduri. Si e esecul justitiei post-dragnea nu a justitiei si asa mizerabile de pana atunci. Oameni nevinovati care i-au aparat tocmai pe 'justitiari' au fost batuti si uite asa s-au gasit sa ei de cuviinta traga la raspundere vinovatii - tifla cu viciul de procedura. Iar ne iau de prosti.

+12 (14 voturi)
Aura Z
9.03.2021, 17:39:57

Zic asa, daca se scoate mizeria la suprafata, aia adevarata pe care nimeni cu adevarat sanatos la cap din acest sistem mizerabil de forta nu o recunoaste, va iesi la suprafata o mare si periculoasa conspiratie impotriva statului roman. Si da, la acea ora statul politic era condus (partial dar in punctele importante, de PSD). Asa ca bah ciumetilor hastag, lasati sa curga doar legenda pentru micimani ca voi "gazati" si cu adn-ul schimbat (emoticon smile)

-7 (11 voturi)
leuldinpanjshir99
9.03.2021, 17:41:30

Hossu aia a fost numita de Iohannis, in pofida avizului negativ al CSM. Din ce spune judecatoarea, Hossu a sabotat ordinar dosarul respectiv. Mai mult ca sigur a primit ordin sa puna batista pe tambal. Vorba aia, Ciuma rosie a fost ejectata de la Putere, iar noii mahari aveau nevoie sa-si fidelizeze Jegdarmeria ....

+5 (11 voturi)
M Costi
9.03.2021, 17:43:14

"...procurorul ierarhic superior nu a invocat împrejurarea că sitaţia de fapt reţinută de procurorul de caz este alta decât cea care rezultă din probele existente la dosarul de urmărire penală şi s-ar impune astfel redeschiderea anchetei penale...Judecătoarea a respins aproape toate motivele pentru care fostul procuror şef DIICOT, Giorgiana Hosu, a cerut redeschiderea dosarului 10 August..." !?! Biata de ea , fosta şefă a DIICOT, numita de Iohannis in pofida avizului negativ al CSM , s-a straduit , insa n-a gasit dovezi sau argumente , care sa stea in ...picioare in fata judecatorului ! Ce sa faca mai mult ? Si cand te gandesti cat tam-tam a facut propaganda ioha-liberala cu desecretizarea comunicatiilor din 10 august , cate articole si reportaje TV s-au fabricat , ce de promisiuni si sperante ! Si cand colo , a rezultat un mare fisssssss ...! P.S. "...DIICOT a susţinut că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, aşa cum au afirmat o parte dintre manifestanţii..." !?! Doar un om fara minte putea crede ca liderii PSD-ul ar fi fost interesati in violente de strada in perioada in care se aflau la guvernare , erau ultimii interesati de asa ceva ! Cei interesati de violente , trebuie cautati intre organizatorii protestului ; fosta opozitie , actuala guvernare .

-7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările