Dosarul Bica. Deputatul UDMR Marko Attila, dispărut din ţară după ce DNA a primit aviz pentru arestarea lui, protejat de Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De negăsit în ţară după ce Parlamentul a încuviinţat arestarea sa în dosarul Bica, deputatul UDMR Marko Attila, nepotul lui Marko Bella, a găsit adăpost la Budapesta. El ar beneficia de protecţia premierului ungar, Viktor Orban, susţine avocatul acestuia. Marko neagă.

 Dispărut din România imediat după ce Parlamentul a încuviinţat arestarea sa preventivă în dosarul în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica este acuzată de corupţie, deputatul UDMR Marko Attila a declarat marţi că nu se află sub protecţia premierului Viktor Orban.

Reacţia acestuia a venit la scurt timp după ce avocatul său, Eugen Iordăchescu, a susţinut că deputatul se află la Budapesta, sub protecţia personală a premierului Ungariei. „S-a apreciat că în ceea ce-l priveşte pe domnul Marko Attila demersurile judiciare sunt de natură a provoca o puternică reacţie de stat că s-a încălcat dreptul de proprietate şi dreptul la un proces echitabil şi de aceea s-a decis să i se acorde protecţie. În ce constă această protecţie? I se permite să rămână pe teritoriul maghiar”, spunea, luni, Iordăchescu.

„Nu mă aflu sub protecţia premierului Viktor Orban”, a declarat deputatul UDMR publicaţiei clujene „Kronika”. „ A fost o formulare nefericită a avocatului meu. Ungaria nu sprijină o persoană sau persoane, ci cauze. Avocatul meu a explicat şi acest lucru, dar, din cauza începutului stângaci, acest lucru a fost prost înţeles”, a precizat deputatul. Luarea de poziţie şi sprijinul (Ungariei), a mai spus el, se referă la pregătirea procesului de la Strasbourg, legat de cazul retrocedării clădirii colegiului Mikó pentru care deputatul a fost condamnat la trei ani cu suspendare.

Presa din Ungaria nu a comentat declaraţia avocatului Eugen Iordăchescu, nu s-a adresat cancelariei premierului Orban, ci s-a limitat să preia ştirile din presa română. Dar problema situaţiei juridice a deputatului, respectiv dacă va fi sau nu predat României, a fost dezbătută.

Cazanciuc: nu putem face negocieri pe lege

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, că nu ştie unde se află deputatul Marko Attila, arătând că nu este oportun să se facă negocieri, atât timp cât orice stat UE este obligat să respecte normele europene în ce privesc solicitările venite de la oricare altă ţară
membră.

„Nu ştiu exact unde se află domnul deputat acum. Putem face discuţii acum în măsura în care lucrurile sunt foarte bine bazate pe lege. Putem negocia dacă există un acord bilateral, reguli europene, putem negocia cu Ungaria. Autorităţile oricărui stat european sunt obligate să procedeze conform nomelor europene, dacă sunt solicitări din partea altui stat”, a spus ministrul Robert Cazanciuc.
Aceeaşi abordare a avut-o şi penalistul Kadar Hunor, asistent la Universitatea Sapienta din Miercurea Ciuc. Întrebat de site-ul Transindex, el a arătat că numai într-un mod excepţional o ţară membră a UE poate refuza extrădarea. Un ordin de arestare la nivel european trebuie aplicat de către toate statele membre ale UE. În ceea ce priveşte legislaţia ungară, sunt foarte puţine excepţii care să justifice refuzul extrădării. ”Există o încredere reciprocă între ţările UE şi se întâmplă rar ca o cerere de extrădare să fie refuzată” , a declarat juristul.

Dosar disjuns

Concret, Marko Attila a plecat la Budapesta pe 4 decembrie 2014, adică exact în ziua în care fusese citat la DNA pentru a fi audiat în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP, în care este vizată şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica. Cu o zi înainte, pe 3 decembrie, Camera Deputaţilor încuviinţase arestarea sa preventivă. Motivul invocat de deputat pentru a nu veni în faţa procurorilor a fost o pretinsă participare la o manifestare a maghiarilor de pretutindeni.

În locul său la DNA s-a prezentat avocatul acestuia, Eugen Iordăchescu, care le-a spus anchetatorilor că Marko va reveni în ţară cât de curând. Au trecut de atunci mai bine de două luni, iar Marko Attila a uitat să se mai întoarcă.

Trimişi în judecată

Dosarul privind despăgubirea de la ANRP pentru un teren supraevaluat a fost trimis în judecată, însă procurorii au fost nevoiţi să disjungă cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru că el nu s-a aflat în ţară şi nu a putut fi audiat.

În acest dosar au fost arestaţi Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, preşedintele comisiei care a aprobat despăgubirea, fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş Bogdan şi expertul evaluator Emil Nuţiu, iar Oana Vasilescu, fost vicepreşedinte al ANRP, este cercetată în libertate sub control judiciar, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.
Şi ceilalţi foşti membri ai comisiei, printre care şi deputatul UDMR Marko Attila, sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu. ;

Bogdan Diaconu: MAE să ceară Ungariei expulzarea lui Marko Attila

Deputatul Bogdan Diaconu (ex-PSD) consideră că Ungaria ar trebui să fie sancţionată pentru că îl protejează pe Marko Atilla şi a cerut Ministerului de Externe să solicite statului vecin expulzarea deputatului maghiar. 

„Ascunderea de către Guvernul de la Budapesta a deputatului condamnat Marko Attila, în privinţa căruia Parlamentul a votat încuviinţarea arestării preventive, reprezintă o îngenunchere a României al cărei sistem de justiţie a devenit bătaia de joc a Ungariei“, a precizat Diaconu. Deputatul a catalogat drept o„ aberaţie“ juridică conceptul de „protecţie din partea premierului Ungariei, Viktor Orban”, invocat de avocatul lui Marko Attila, pentru a justifica fuga acestuia de justiţie în Ungaria.  În opinia deputatului, MAE ar trebui nu doar să solicite Ungariei să-l retrimită în ţară pe Marko Atilla, ci să-şi ceară şi scuze în mod oficial pentru că adăposteşte un infractor. „În caz contrar, MAE are datoria să penalizeze diplomatic Ungaria cu cele mai drastice măsuri, dacă intenţionează ca cineva să mai creadă că România este un stat suveran. De asemenea, MAE are datoria să sesizeze de îndată Comisia Europeană vizavi de acest comportament aberant al unui stat membru al UE în privinţa respectării justiţiei. Tăcerea MAE în această privinţă, ca şi a DNA, este neverosimilă“, a mai afirmat deputatul. Bogdan Diaconu mai atrage atenţia că Ungaria nu se află la primul afront grav adus României, iar statul român trebuie să demonstreze că braţul justiţiei sale este lung şi că nu poate fi evitat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite