Dosarul „Black Cube”. Fugarul Daniel Dragomir, bun de judecat pentru spionarea Laurei Codruţa Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare, dar a fugit din ţară înainte de pronunţarea deciziei. Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare, dar a fugit din ţară înainte de pronunţarea deciziei. Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Tribunalul Bucureşti a dispus, luni, începerea judecării pe fond în dosarul „Black Cube”, în care fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir este acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni în legătură cu spionarea fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi. Dragomir a fost trimis în judecată de DIICOT în iulie 2020, iar dosarul a stat şapte luni în faza de cameră preliminară.

Instanţa a respins toate cererile şi excepţiile ridicate de avocatul lui Daniel Dragomir şi a dispus începerea judecării pe fondul dosarului, după ce magistraţii au constatat legalitatea rechizitoriului şi a probelor strânse de procurori.

„Respinge - ca neîntemeiate - cererile şi excepţiile formulate/ridicate de către inculpatul Dragomir Daniel, prin apărător ales. Constată că persoanele vătămate Kovesi Eduard şi Fusea Sorin, precum şi partea civilă Sabău Liliana nu au formulat/ridicat cereri şi excepţii, iar - din oficiu - nu au fost invocate excepţii. În consecinţă, constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul de urmărire penală în care s-a emis rechizitoriul nr. 180/D/P/2016 la data de 13.07.2020 de către DIICOT - Secţia de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice, privind pe inculpatul Dragomir Daniel, trimis în judecată - în stare de libertate - pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la fals informatic, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la violarea secretului corespondenţei. Dispune începerea judecăţii. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea prezentei încheieri procurorului, inculpatului, persoanelor vătămate şi părţii civile”, se arată în decizia Tribunalului.

Fugarul Daniel Dragomir s-a predat în Bari, Italia

Daniel Dragomir a fost şeful grupării sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI, el fugind din România în iunie 2020, cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare într-un alt dosar de fals în înscrisuri şi spălare de bani.

Recent, el s-a predat la o secţie de poliţie din Italia, fiind închis la Penitenciarul din Bari. În ultima vreme, mai multe persoane condamnate sau anchetate în România s-au predat în Italia, pentru a beneficia de legea penală mai favorabilă din această ţară. Este cazul omului de afaceri Dragoş Săvulescu, condamnat la 5 ani şi jumătate închisoare, sau al fostei şefe a DIICOT Alina Bica, pe care instanţele italiene au refuzat să o extrădeze în România.

În dosarul „Black Cube”, Daniel Dragomir este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la fals informatic, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice şi instigare la violarea secretului corespondenţei.

Anterior, trei angajaţi ai firmei israeliene Black Cube - Yossi Barkshtein, Ron Weiner şi David Geclowicz - au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii români, ei primind în instanţă condamnări cu suspendare.

Israelienii angajaţi ai Black Cube, condamnaţi cu suspendare

Potrivit DIICOT, după ce Daniel Dragomir a fost trimis în judecată în 2015 de DNA în dosarul de trafic de influenţă şi spălare de bani, acesta s-a considerat „nedreptăţit” de această anchetă şi a decis să înceapă o campanie de denigrare a şefei DNA de atunci Laura Codruţa Kovesi.

Dragomir şi reprezentanţii companiei israeliene Black Cube ar fi demarat proiectul „Tornado”, ce viza compromiterea imaginii lui Kovesi.

Obiectul operaţiunii „Tornado” ar fi constat în încercarea de a găsi activităţi de „corupţie” sau orice alte date compromiţătoare despre fosta şefă a DNA, inclusiv date despre apropiaţii acesteia, printre care fostul soţ, Eduard Kovesi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite