După 14 ani, dosarul CICO a ajuns la final: omul de afaceri Sorin Beraru a fost condamnat la 5 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Sorin Shmuel Beraru a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în dosarul privind fraudarea societăţii CICO SA. Decizia a fost luată luni de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti şi este definitivă.

În acelaşi dosar, Dumitru Dulămescu, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Cico SA, şi Elena Bujor Vasiliu, fost director general al Cooperativei de Credit Banca Populară Furnica, au fost condamnaţi la câte patru ani închisoare cu executare pentru spălare de bani.

Judecătorii au lăsat însă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de părţile civile SC Cico SA şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) împotriva celor trei condamnaţi. În proces, Cico SA se constituise parte civilă cu suma de 3.650.000 USD, iar AVAS cu 3.112.454 lei.

Prima sentinţă: 3 ani de închisoare

În procesul pe fond care s-a încheiat la sfârşitul anului trecut Sorin Shmuel Beraru a fost condamnat la trei ani cu executare.

Ancheta în acet caz vizează fapte din 1999. În 10 iulie 2002, Beraru şi mai mulţi  inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General, iar la data de 28 noiembrie 2007, Tribunalul Bucureşti a dispus restituirea cauzei la procuror pentru refacerea actului de sesizare. 

Pe 20 august 2008, cauza a fost declinată la Direcţia Naţională Anticorupţie competentă să efectueze urmărirea penală. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Ce spunea DNA

DNA arata atunci că în 2011, în intenţia de a cumpăra pachetul de 70 la sută din acţiunile deţinute de Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) la SC CICO SA, Beraru ar fi obţinut sprijinul direct al unor funcţionari din cadrul FPS, respectiv al: Giurgiu Alin Emil, directorul general executiv, Mîndrescu Corneliu, director Departament Buget - Finanţe şi Bănică Octavian, director Direcţia Acţionariat şi Rădulescu Nelu, şef serviciu din cadrul FPS. În 30 martie 1999, aceştia au aprobat în mod nelegal cesionarea acţiunilor deţinute de FPS la SC CICO SA către Societatea de Investiţii Financioare (SIF) Muntenia SA.

Societatea CICO este o societate comercială la care FPS era acţionar majoritar (cu 70 la sută din acţiuni) cu obiect de activitate, în principal, în domeniul producerii şi comercializării băuturilor răcoritoare şi care deţine un patrimoniu imobiliar - terenuri şi spaţii comerciale - într-o zonă comercială foarte bună (cum ar fi Halele Bucur Obor).

De ce ar fi actul de cesionare ilegal

Potrivit DNA, actul de cesionare menţionat este ilegal, deoarece societatea respectivă era propusă pentru privatizare atât pentru luna decembrie 1998, cât şi pentru luna mai 1999, iar la momentul încheierii actului de cesionare au fost încălcate mai multe prevederi ale legislaţiei în domeniul privatizărilor. 

La rândul său, iNica Cornel, în calitate de vicepreşedinte SAI Muntenia Invest SA (societatea care administra portofoliul SIF Muntenia), la data de 15 martie 1999, a informat Consiliul de Administraţie al SIF Muntenia că aceasta din urmă poate achita doar jumătate din preţul real al acţiunilor, motivând în mod eronat că SIF nu dispune de toată suma necesară. De asemenea, în aceeaşi şedinţă, Nica a propus şi revânzarea acţiunilor cu toate că acestea nu intraseră efectiv în portofoliul SIF.

„Pentru a eluda legile care guvernează piaţa de capital privind cumpărarea de acţiuni pe piaţa secundară de valori mobiliare Rasdaq (legi care interzic ca un singur cumpărător să achiziţioneze mai mult de 33 la sută din acţiunile unui singur emitent), la data de 30 martie 1999, inculpatul Beraru Sorin Shmuel a cumpărat de la SIF Muntenia pachetul de 76,46 la sută de acţiuni la SC CICO SA, prin achiziţionarea atât în nume propriu cât şi pe numele a două societăţi comerciale, controlate de fapt tot de inculpat. Acţiunile au fost cumpărate pe baza unor ordine telefonice, la un interval de timp foarte scurt faţă de momentul cesionării, astfel încât eventualii ofertanţi să nu afle de cesiunea derulată cu o zi înainte, ceea ce ar fi determinat creşterea valorii acţiunilor în eventualitatea unei licitaţii", explică DNA.

După cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la SC CICO SA, chiar dacă anterior se hotărâse împărţirea dividendelor în sumă de 44 miliarde lei către acţionari, Beraru, în Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 8 aprilie 1999, ar fi hotărât să nu mai repartizeze dividendele pentru anul 1998, sumele în cauză urmând să fie reinvestite în activităţi comerciale pentru care la acea dată CICO nu era autorizată.

Cum s-au făcut transferurile de bani

Astfel, cu ajutorul lui Dulămescu, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al SC CICO SA şi Vasiliu, Beraru a reuşit să transfere o parte din disponibilul în valută al CICO, respectiv suma de 3,65 milioane de dolari în conturile Cooperativei de Credit "Banca Populară Furnica", unde Vasiliu Bujor Elena era director general deşi, în conformitate cu legislaţia în vigoare, o cooperativa de credit-bancă populară putea să desfăşoare activităţi numai în beneficiul membrilor cooperatori.

Credite către firmele lui Beraru

Transferul s-a r fi realizat în baza unui contract de depozit încheiat la data de 13 mai 1999, urmând ca Vasiliu, din aceşti bani, să acorde credite unor societăţi comerciale controlate tot de Beraru.
A doua zi de la constituirea depozitului, Comisia Naţională de Valori Mobiliare (CNVM) a anulat prin ordonanţă actul prin care SIF Muntenia a vândut pachetul de 76,46 la sută de acţiuni, ordonanţă care nu şi-a produs efectele imediat pentru că a fost contestată. În aceste condiţii, după ce au fost acordate credite către firmele controlate de Beraru, Dulămescu şi Vasiliu au înlocuit contractul iniţial de depozit cu unul falsificat în care ar fi fost prevăzută o clauză penalizatoare cu 25% din valoarea depozitului în situaţia unei retrageri înainte de scadenţă.

Clauza cu probleme

În acest context, Mihăescu Horia Teodor şi-a depăşit atribuţiile de director general al SAI Muntenia Invest SA (firmă ce administrează portofoliul SIF Muntenia) a dispus blocarea conturilor CICO şi desfiinţarea depozitului înainte de termen astfel că Banca Populară Furnica a încasat suma de aproximativ 900.000 de dolari reprezentând valoarea clauzei penalizatoare.

Reprezentanţii CICO s-au constituit, în dosar, parte civilă cu suma de 3.650.000 de dolari, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-a constituit parte civilă cu suma de 31.124.542.000 ROL reprezentând contravaloarea dividendelor neachitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite