Dosarul Colectiv. Sponsorizări cu iz de corupţie la pompieri. Mecanismul prin care s-au dat avizele de funcţionare iese la iveală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii sunt suspectaţi că ar fi acceptat donaţii de la firme pentru a închide ochii la neregulile constatate în timpul controalelor
Pompierii sunt suspectaţi că ar fi acceptat donaţii de la firme pentru a închide ochii la neregulile constatate în timpul controalelor

Corupţia camuflată în sponsorizări este luată la bani mărunţi de procurorii DNA care instrumentează unul dintre dosarele Colectiv. Vizate sunt sponsorizările făcute de mai multe societăţi către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov şi asociaţiile profesionale care funcţionează pe lângă acesta.

Ancheta în cazul incendiului devastator din clubul Colectiv, care a secerat 64 de vieţi, se extinde. Procurorii DNA au deschis două noi dosare penale. Primul vizează sponsorizările pe care firmele le fac pompierilor ISU, iar al doilea cercetează dacă ofiţerii ISU ştiau de existenţa clubului Colectiv şi au tolerat funcţionarea sa ilegală.

Informaţiile referitoare la sponzorizările cu iz de corupţie apar în rechizitoriul prin care foştii angajaţi ai ISU, căpitanii Antonina Radu şi George Petrică Matei (foto jos), au fost trimişi în judecată, după ce au făcut verificări în Clubul Colectiv fără a lua măsuri. Procurorii DNA s-au autosesizat din oficiu în privinţa sponsorizărilor suspecte încă din 2 decembrie 2015. Anchetatorii au cerut Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov o serie de contracte de sponsorizare, în cazul cărora există indicii că ar fi fost încălcate prevederile legale cu privire la acest gen de activitate, respectiv Ordinul ministrului de Interne 340/2002 privind donaţiile şi sponsorizările în Ministerul Afacerilor Interne. Sponsorizările ar fi fost făcute pentru a închide ochii ofiţerilor ISU la controalele pe linie de securitate la incendiu.

Antonina Radu si George Petrică Matei FOTO Mediafax

Unde s-au făcut donaţiile

Concret, la nivelul Capitalei şi al judeţului Ilfov au fost făcute sponsorizări atât pentru ISU „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov, cât şi pentru cinci asociaţii profesionale, respectiv: Asociaţia „Dealul Spirii” Bucureşti, Asociaţia Sportivă „Pompierul” Bucureşti, Asociaţia Cultural Educativă „Codrii Vlăsiei”, Asociaţia sportivă „Pompierul” Ilfov şi Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor „Regiunea 14” Bucureşti.

Procurorii DNA susţin că există indicii că în perioada 2014-2015 au fost primite sume de bani cu titlu de sponsorizare de la mai multe persoane juridice după ce, în prealabil, acestea au făcut obiectul unor verificări pe linia securităţii la incendiu. „Există premisele neîndeplinirii corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către cadrele militare”, arată sursele citate.

Proiectul lui Tobă: lupul paznic la stână

În decembrie 2015, după ce DNA a cerut mai multe informaţii privind sponsorizările către ISU, fostul ministru de Interne, Petre Tobă, a dat dispoziţie ca vechiul ordin să fie revizuit, astfel încât să nu mai permită donaţii de acest gen. Anul trecut, în ajunul Crăciunului, pe pagina de internet a MAI, la capitolul Transparenţă decizională, a fost postat noul proiect de ordin al ministrului Afacerilor Interne privind acceptarea donaţiilor, darurilor manuale, comodatelor şi sponsorizărilor în Ministerul Afacerilor Interne, care reglementa mai bine aceste situaţii. Potrivit proiectului,  nicio sponsorizare, donaţie, dar manual sau comodat nu va putea fi făcută dacă Direcţia de Informaţii Şi Protecţie Internă (DIPI) - fostul serviciu secret doi şi un sfert, nu îşi va da avizul.

Pompierii ştiau de „clubul groazei“

O altă anchetă care va fi instrumentată separat de procurorii DNA are la bază o sesizare a Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, din 24 noiembrie 2015.

Potrivit acesteia, ofiţeri, cadre militare ale IGSU şi, respectiv, ale ISU Bucureşti-Ilfov, ar fi avut cunoştinţă de existenţa clubului Colectiv, dar nu au întreprins nicio măsură legală pentru identificarea agentului economic în spaţiul căruia urmau să se desfăşoare activităţi artistice la care participau sute de persoane. Înainte cu mai bine de o lună de izbucnirea incendiului, firma Emagic Live SRL solicitase şi primise de la IGSU aprobare pentru desfăşurarea unui festival în clubul Colectiv, la care au participat peste 2000 de persoane. Prin urmare, declaraţiile şefilor ISU făcute după incendiu că pompierii nu ar fi ştiut de existenţa Colectiv nu se susţin.

Potrivit unor surse judicare, ofiţerii ar fi trebui să stabilească dacă clubul îndeplinea condiţiile prevăzute de lege care să-i permită funcţionarea în deplină siguranţă, fără a pune în pericol viaţa şi integritatea fizică a persoanelor, implicit dacă era avizat/autorizat pentru securitate la incendiu. 

Realitatea paralelă a lui Ponta: Tragedia de Colectiv a fost organizată

La un an scurs de la tragedia petrecută în clubul Colectiv, fostul premier Victor Ponta sugerează că incendiul din club a fost provocat de o mână criminală. „După Colectiv, domnul Klaus Iohannis a zis că ăsta e momentul să-l dăm jos pe Ponta. Iohannis a folosit moartea unor oameni. I-am spus lui Liviu Dragnea: «Liviu, dacă vrei rămânem la guvernare în orice condiţii, dar cred că va fi rău pentru România». Nu merită să ţii de o funcţie călcând pe cadavre.  Încrederea în Iohannis e în prăbuşire constantă. Sper să nu se mai organizeze un Colectiv!“, a comentat Victor Ponta, în seara în care se împlinea un an de la tragedia din clubul Colectiv, potrivit unei înregistrări prezentate de România TV.

În urmă cu un an, Victor Ponta a demisionat din funcţia de premier, trăgând după el întreg Guvernul. Ponta a luat decizia în urma valului de proteste care s-au organizat în urma incendiului din Colectiv.

„Ponta a fost ameninţat“

Contrar spuselor prietenului său, deputatul Sebastian Ghiţă arată că Ponta a  fost forţat, de fapt, să demisioneze. „Este evident că s-a aşteptat în mod organizat dărâmarea guvernului României, iar în acea noapte lui Ponta i s-a sugerat, a fost ameninţat, a fost obligat să aleagă această soluţie. Nu a fost un act de laşitate, practic avea de ales între a vedea în Bucureşti alţi morţi, alţii oameni bătuţi de jandarmi şi a lămuri lucrurile în faţă acestei puteri oculte. Ponta, considerând că nu suntem încă deplin capabili de a înţelege cine sunt oamenii ăştia şi ce putere au ei, a luat această hotărâre. Atunci, erau pregătiţi oameni cu cocktailuri molotov să incendieze, să atace primăria sectorului 4 şi să-l scoată pe Piedone. Ponta a ordonat evacuarea întregului guvern în acea noapte“, a declarat Sebastian Ghită.

Deputatul nu crede că incendiul din Colectiv a fost provocat, însă spune că se aştepta un moment ca acela pentru a fi înlăturat Victor Ponta de la putere. „Trebuie eliminată ipoteză cum că acolo la Colectiv cineva i-a incendiat pe acei tineri, nu ştiu dacă acel lucru s-a întâmplat organizat. După un an de la acel eveniment, haideţi să spunem câteva adevăruri: încă de dinainte de noiembrie 2014, alegerea preşedintelui Iohannis a fost organizată, la fel cum şi dărâmarea guvernului Ponta a fost organizată. Au căutat un moment cu emoţie pentru a dărma guvernul. Ştiam toţi de intenţia de a-i face culoar şi de a-l numi pe Cioloş premier, se ştia în diverse medii nu doar în cele de la Cotroceni“, a spus Sebastian Ghiţă.

Duminică, atunci când toată România se gândea la tinerii morţi şi răniţi în Colectiv şi la familiile îndoliate, pe burtierele României TV, post patronat de Sebastian Ghiţă, rulau mesaje precum „Cea mai cumplită noapte din viaţa lui Ponta“, „ce făcea Iohannis” şi „Omul care a stat lângă Ponta în noaptea execuţiei”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite