Dosarul de corupţie al lui Dan Şova, rejudecat de la zero. El fusese condamnat definitiv vara trecută la 3 ani de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a desfiinţat sentinţa de 3 ani de închisoare primită de fostul ministru al Transporturilor Dan Şova în dosarul CET Govora, cauza urmând să fie rejudecată de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia este definitivă.

În acest dosar, Şova a fost găsit vinovat de trafic de influenţă după ce a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură. Acum fostul ministru PSD îşi vede dosarul rejudecat după ce, la sfârşitul anului trecut, i-a fost suspendată pedeapsa de trei ani şi a fost eliberat din închisoare în baza unei alte decizii controversate a CCR, cea care constata compunerea nelegală a completelor de cinci judecători. Decizia de ieri a fost adoptată de un complet de 5 judecători. Unul dintre aceştia a făcut opinie separată şi a cerut suspendarea procesului şi sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. 

„Toate cazurile de corupţie aflate în situaţia asta vor avea, aproape sigur, acelaşi traseu pentru că sunt situaţii similare şi, conform practicii CEDO şi CCR, în situaţii egale, tratamentul trebuie să fie egal”, a explicat Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale.

Profeţia experţilor în drept nu a avut nevoie de mult timp pentru a începe să se împlinească. Tot ieri, Curtea Suprmă a admis solicitarea avocaţilor şi a decis ca dosarul în care fostul şef al Fiscului, Şerban Pop, şi milionarul Horia Simu au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie să fie rejudecat de la zero, tot în baza deciziei CCR privind nelegalitatea completelor specializate de trei judecători. 

„Ce trebuie acum să se întâmple este ca instanţa să verifice dacă nu cumva s-a împlinit termenul de prescripţie sau există riscul să se împlinească. Şi dacă există riscul  să se împlinească, instanţa poate să dea termene mai scurte ca să poată rezolva problema sau poate să lase lucrurile în ritmul în care merg acum – iar acum se merge mai încet decât melcul – şi ne vom trezi în 2-3 ani că l-au judecat degeaba pentru că între timp s-a prescris răspunderea penală”, a mai arătat Augustin Zegrean. 

Pe cine mai favorizează deciziile CCR

Singurul lucru care împiedică decizii de rejudecare de la zero în toate dosarele de la instanţa Supremă pare să fie confuzia unora dintre judecători cu privire la aplicarea deciziei CCR asupra nelegalităţii completelor de trei. 

Săptămână trecută, de exemplu, dosarul în care Darius Vâlcov este judecat pentru fapte de corupţie a fost suspendat, întrucât judecătorii au decis să sesizeze CJUE cu privire la mai multe aspecte care ţin de aplicarea măsurilor CCR asupra completelor specializate. În acelaşi timp ieri, când lui Şova i se desfiinţa pedeapsa, un alt complet al Curţii decidea suspendarea procesului de corupţie al fostului ministru al Energiei Constantin Niţă şi sesizarea CJUE pentru clarificarea mai multor aspecte privind decizia CCR. Alina Bica şi Elena Udrea îşi pot vedea şi ele dosarele rejudecate de la zero.

Acuzaţiile aduse lui Şova

Dan Şova a fost trimis în judecată în ianuarie 2017 în dosarul CET Govora. În primă instanţă, Şova a fost condamnat, în septembrie 2017, la trei ani de închisoare cu executare, aplicându-i-se pedeapsa complementară de interzicere a exercitării unor drepturi timp de 2 ani de la eliberare. Şova a fost obligat şi la plata către stat a sumei de 100.000 euro sau contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de confiscare specială. Alături de Şova a fost judecat şi fostul director general al CET Govora, Mihai Bălan, pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată. În 20 iunie 2018, fostul senator şi ministru al Transporturilor Dan Şova a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul CET Govora, în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut astfel decizia primei instanţe, care l-a condamnat pe Şova la trei ani de închisoare.

În decembrie 2018, Şova a fost eliberat din închisoare, după ce instanţa a admis în principiu contestaţia în anulare formulată de Şova Dan – Coman împotriva deciziei penale nr. 108 din 20 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 3174/1/2017 şi a fixat termen pentru soluţionarea contestaţiei în anulare la data de 21 ianuarie 2019, Sala Secţiei penale, când va fi citat şi Şova.

În februarie, condamnarea de trei ani de închisoare a fostului senator PSD Dan Şova în procesul CET Govora a fost anulată anulată, apelul în acest dosar urmând să se rejudece, conform deciziei ICCJ, care a aceptat contestaţia în anulare depusă de acesta ca urmare a deciziei CCR privind constituirea nelegală a completurilor de cinci judecători. O solicitare similară a fost depusă şi de DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite