Dosarul deschis după captura-record de heroină din Portul Constanţa a fost trimis instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Percheziţii domiciliare într-o amplă operaţiune cu 27 de suspecţi şi 100 victime nemţi la Vâlcea - fraude informatice Foto DIICOT

DIICOT a trimis instanţei dosarul deschis în urma capturii-record de heroină, din Portul Constanţa, din luna mai, când au fost depistate peste 1400 de kilograme de droguri. Opt persoane vor fi judecate pentru constituirea de grup infracţional organizat şi trafic de droguri de mare risc.

"Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracţional organizat, coordonat de către un cetăţean grec, specializat în introducerea în Europa, prin România, a unor importante cantităţi de heroină, disimulate în mărfuri importate legal, atât în regim containerizat, pe cale maritimă, până în portul Constanţa, cât şi prin intermediul unor mijloace de transport rutier ce aduceau marfă din Turcia – autotrenuri în care au creat compartimente speciale la nivelul remorcilor, pentru a ascunde drogurile", informează DIICOT.

Gruparea folosea mărfuri legale, role de bitum, piatră, lână, drojdie, "care nu erau neapărat obiectul tranzacţiilor dintre importator şi exportator, dar care aparţineau grupului, pentru a exista o acoperire legală atunci când efectuau transporturile de droguri", potrivit sursei citate.

Procurorii spun că şoferii care transportau mărfurile efectuau curse de pe ruta Istanbul – Rotterdam, via România şi retur şi erau coordonaţi de un cetăţean român, aceştia primind sume echivalente cu un salariu net lunar, de aproximativ 2.000 – 2.250 euro, astfel încât să creeze aparenţa că banii reprezintă salariul şi nu plata transportului de droguri.

Românul implicat se ocupa, spun anchetatorii, de formalităţile privind importurile maritime de mărfuri în care erau disimulate drogurile şi a ţinut legătura cu comisionarul vamal pentru efectuarea demersurilor de depozitare sau scoatere a mărfurilor din Portul Constanţa, apoi de organizarea transportului către destinaţiile finale, stabilite de către lider care deţinea şi controla companii în mai multe state din Uniunea Europeană şi pe care le folosea în activităţi comerciale aparent licite, menite să creeze un paravan pentru circuitul drogurilor.

Drogurile au fost depistate în urma unei percheziţii a procurorilor din luna mai a anului 2021. În urma controlului au efectuat o percheziţie asupra unor containere aflate în Portul Constanţa, în urma căreia au fost depistate şi ridicate 1428,33 kilograme heroină, cu puritate cuprinsă între 54,61% şi 57,93%, având o valoare de piaţă de aproximativ 71.500.000 euro.

"În cauză a fost instituită măsura sechestrului asiguratoriu asupra sumei de 60.306 euro, a unor mijloace de transport, în valoare totală de 158.180 euro, cât şi asupra a 27 echipamente de „minare” Bitcoin în valoare de aproximativ 500.000 euro. Cauza a fost instrumentată cu sprijinul autorităţilor judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Ţărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă şi Franţa şi al ofiţerilor din cadrul Europol", potrivit DIICOT.

Suportul logistic şi de specialitate a fost asigurat de către Eurojust. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite