Dosarul Duduienilor.Judecătorul care l-a arestat de două ori pe Vîntu, surprins de ferocitatea cu care acţionau interlopii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nouă membri ai clanurilor Duduianu şi Sadoveanu au fost ridicaţi de la domiciliu
Nouă membri ai clanurilor Duduianu şi Sadoveanu au fost ridicaţi de la domiciliu

Judecătorul Mitu Stegaru, de la Tribunalul Bucureşti, cel care l-a arestat preventiv de două ori pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este cel care a emis mandatele de arestare preventivă pentru mai mulţi membri ai clanulurilor Sadoveanu şi Duduianu, acuzaţi de trafic de persoane şi trafic de minori.

Magistratul a fost suprins de ferocitatea cu care interlopii au recrutat prin răpire, ameninţare şi violenţă, patru părţi vătămate, dintre care două minore, în vârstă de 14 şi de 17 ani, în scopul exploatării  acestora prin practicarea prostituţiei. Victimele erau deposedate de acte şi bunuri personale, lovite, electrocutate şi sechestrate în imobile din satul Tunari, comuna Tunari, judeţul Ilfov, aparţinând învinuiţilor şi erau obligate să se prostitueze în aceste locaţii şi în zona Şoselei de Centură a Municipiului Bucureşti.

Magistratul Mitu Stegaru a emis mandatele de arestare preventivă pe numele a nouă interlopi: Vasile Mitrache, Ion  Duduianu, Florina Stelea, Petrică Ion Creţu, Georgeta Creţu, Mard Mitrache, Aron Constantin, Cristian Ucă şi Gheorghe Dumitraşcu. Ancheta în acet dosar este coordonată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)- Serviciul Teritorial Bucureşti.


“Reacţie fermă din partea autorităţilor statului”


„Astfel, Tribunalul are în vedere natura şi gravitatea deosebită a infracţiunilor presupuse a fi fost comise de inculpaţi, modalitatea de comitere a acesteia (prin folosirea de mijloace de constrângere -ameninţări şi violenţe) şi urmarea produsă precum şi faptul că unele părţii vătămate erau minore, aspecte care în opinia Tribunalului, în condiţiile în care viaţa omului şi libertatea sa de mişcare şi voinţă sunt unele dintre valorile spreme ocrotite de lege, impun şi justifică o reacţie fermă din partea autorităţilor statului”, şi-a motivat decizia Mitu Stegaru.

„În consecinţă, se poate aprecia că în cauză există probe că lăsarea în libertate a inculpaţilor tulbură nu numai ordinea juridica, dar şi, în primul rând, mediul social ocrotit de valorile sale fundamentale, prin normele dreptului penal si procesual penal, aceasta tulburare fiind susceptibilă de a se repeta în viitor, datorita faptului ca generează o stare de primejdie pentru raporturile sociale, pentru normala lor desfăşurare şi dezvoltare in interesul societăţii însăşi”, mai arată magistratul.

„Pronosticul judecătorului... lăsarea lor în libertate prezintă pericol concret”


Mitu Stegaru a mai explicat că majoritatea acuzaţilro au cazier penal, fiind în stare de recidivă. „Noţiunea de pericol pentru ordinea publică nu trebuie înţeleasă doar ca o primejdie concretă şi imediată, constând în posibilitatea comiterii unor fapte penale grave, ci ea semnifică şi o stare de nelinişte, un sentiment de insecuritate în rândul societăţii civile, generată de rezonanţa socială negativă a faptului că inculpatul asupra căruia planează acuzaţia comiterii unor infracţiuni este cercetat în stare de libertate”, a mai motivat Mitu Stegaru.

„Cum pericolul pentru ordinea publică reprezintă o apreciere asupra comportamentului viitor al inculpaţilor şi faţă de toate cele expuse, pronosticul judecătorului asupra comportamentului viitor al acestora este că lăsarea lor în libertate prezintă pericol concret pentru ordinea publică”, a fost pronisticul judecătorului.


L-a arestat pe SOV de două ori, iar lui Dinel Staicu i-a da 12 ani


Judecătorul Mitu Stegaru de la Tribunalul Bucureşti, este cel care a decis arestarea preventivă, la data de 8 noiembrie 2011, pentru 29 de zile a lotului Luca-SOV, în dosarul falimentării Petromservice. Cei zece membri ai lotului Petromservice au fost eliberaţi în recurs de Curtea de Apel Bucureşti.

Mitu Stegaru a făcut parte din completurile care au decis condamnarea, în decembrie 2010, a omului de afaceri  Dinel Staicu, în apel, la 12 ani de închisoare în dosarul falimentării Băncii Internaţionale a Religiilor şi care în aprilie 2011 a hotărât, în recurs, arestarea preventivă a lui SOV, în dosarul în care este acuzat de şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Dinel Staicu a primit în recurs, la Cureta de Apel Bucureşti, o pedeapsă mai mică: şapte ani de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite