Dosarul incendiului de la Spitalul Piatra Neamţ: şase foşti şefi ai unităţii, acuzaţi de ucidere din culpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam PHotos
Foto Inquam PHotos

Şase foşti şefi ai Spitalului de Urgenţă din Piatra Neamţ, unde, în urma incendiului din  noiembrie 2020 au murit 10 pacienţi, sunt urmăriţi penal pentru ucidere din culpă, anunţă Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Alţi doi medici şi două asistente sunt, de asemenea, urmăriţi penal sub aceeaşi acuzaţie.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală au dispus, în 25 octombrie, în cauza privind incendiul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 10 suspecţi persoane fizice şi faţă de persoana juridică Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de PICCJ.

Astfel, continuă urmărirea penală faţă de 6 persoane fizice care au îndeplinit succesiv, pentru diferite perioade de timp, funcţia de manager interimar, pentru ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal, de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal şi de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal.

"Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de manageri interimari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 31.03.2020-17.11.2020, în contextul epidemiei COVID 19 şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin aceea că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID 19", scrie în comunicat.

Potrivit procurorilor, această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi. Suspecţii nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecinţa incendierii salonului 240 ATI care a avut ca urmări moartea a 9 pacienţi, vătămarea corporală a unui medic şi a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalaţiilor de fluide medicale, aer comprimat şi electrică, a echipamentelor de ventilaţie mecanică, precum şi a altor echipamente medicale.

De asemenea, continuă urmărirea penală faţă de două persoane fizice pentru ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal, de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal şi de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 350 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că în ziua de 14.11.2020, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu în calitate de asistente medicale în salonul 240 al Secţiei ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în care acordau îngrijiri bolnavilor pozitivi Covid 19 cărora li se administra oxigenoterapie, ar fi folosit şi lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis - o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient.

"Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de iniţiere a focului cu consecinţa incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienţi, vătămarea corporală a unui medic , degradarea salonului, distrugerea instalaţiilor de fluide medicale, aer comprimat şi electrică, a echipamentelor de ventilaţie mecanică, precum şi a altor echipamente medicale", arată procurorii.

Totodată, se continuă urmărirea penală faţă de o persoană fizică pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal, de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că, în exercitarea atribuţiilor de medic şef al Secţiei ATI, nu ar fi luat măsuri de procedurare a unor activităţi apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum şi la o asistenţă medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale.

"Consecinţa lipsei măsurilor a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienţi, vătămarea corporală a unui medic şi a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalaţiilor de fluide medicale, aer comprimat şi electrică, a echipamentelor de ventilaţie mecanică, precum şi a altor echipamente medicale", adaugă sursa citată.

De asemenea, se continuă urmărirea penală faţă de persoana anterior menţionată şi faţă de o altă persoană fizică, medic la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 din Codul penal, fals intelectual, prev. de art. 321 din Codul penal şi uz de fals, prev.de art.323 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul penal, constând în aceea că, în exercitarea atribuţiilor de medic şef al Secţiei ATI, respectiv de medic la aceeaşi secţie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, ar fi întocmit şi subscris o adresa din data de 18.06.2021, care conţine menţiuni false privind îngrijirile acordate pacienţilor în timpul manifestării incendiului.

"Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamţ, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală", susţin anchetarorii.

S-a mai dispus continuarea urmăririi penale faţă de persoana juridică Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal şi de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că, în contextul epidemiei COVID 19 şi realizarea activităţii de unitate sanitară suport COVID, a organizat impropriu activitatea specifică prin aceea că:

 - nu a realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs la nominalizarea sa în categoria spitalelor suport COVID 19 şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi, şi nu a stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii;

- nu a luat măsuri de procedurare a unor activităţi, apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum şi la o asistenţă medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale;

"Consecinţa acestor măsuri a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienţi, vătămarea corporală a unui medic şi a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalaţiilor de fluide medicale, aer comprimat şi electrică, a echipamentelor de ventilaţie mecanică, precum şi a altor echipamente medicale", notează procurorii.

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă, în cursul zilei de joi, atât calitatea procesuală, cât şi acuzaţiile.

Incendiul izbucnit în 14 noiembrie 2020, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ, s-a soldat cu decesul a zece pacienţi. Alte şapte persoane, inclusiv medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii, au fost rănite. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite