Dosarul „Mediafax”. Adrian Sârbu a fost reţinut, iar marţi procurorii vor cere arestarea omului de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Sârbu a fost dus la Parchetul General pentru audieri FOTO Mediafax
Adrian Sârbu a fost dus la Parchetul General pentru audieri FOTO Mediafax

Adrian Sârbu, director general al Mediafax, a fost dus cu mandat la Parchetul General pentru a fi informat că este cercetat pentru instigare la evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. Acesta va fi audiat în dosarul evaziunii fiscale de la „Mediafax” în care procurorii au reţinut deja cinci persoane. Frauda de la agenţia de presă este cercetată şi de procurorii Parchetului Capitalei.

UPDATE În jurul orei 21.35, Adrian Sârbu a fost scos încătuşat din sediul instituţiei şi dus în arestul central al Poliţiei Capitalei. Înainte de a fi urcat în dubă, Sârbu a ridicat mâinile încătuşate şi le-a spus jurnaliştilor aflaţi la faţa locului că acuzaţiile care i se aduc sunt ridicole. În cursul zilei de mâine, fondatorul postului de televiziune PRO TV şi al agenţiei de presă Mediafax va fi prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Declaraţia lui Adrian Sârbu cu privire la cazul în care este anchetat:

„Cazul Mediafax - Adrian Sârbu, fabricat la comanda lui Pontaghiţă şi a camarilei lor, are drept scop distrugerea Mediafax, Gândul, Ziarul Financiar, instituţii media pe care le-am construit în ultimii 25 de ani şi pecare le-am menţinut independente politic.

Scenariul pe care il execută procurorii, inspectorii DGAF, ANAF şi poliţiştii de urmărire penală, toţi sprijiniţi copios de SRI, urmăreste punerea sub urmărire penală a unor persoane din managementul companiilor mele sub învinuiri neprobate, arestarea şi forţarea lor sub şantajul menţinerii în arest pentru a mă denunţa drept marele instigator la evaziune fiscală şi spălare de bani al României, aşa cum Ponta a indicat în ieşirile lui publice încă de acum 1 an. În plan public, informaţii din dosar sunt transmise diverselor oficine de propaganda Pontaghiţă cunoscute sau acoperite, pentru a forţa decizia judecătorilor care trebuie să aprobe mandatul.

Un caz tipic de terorism de stat asupra unor instituţii media împinse spre lichidare sau vânzare către grupuri de interese politice, caz prezentat publicului drept o glorioasă acţiune anti-evaziune şi spălare de bani.

În aceste circumstanţe, singura mea apărare este evidenţa bunului simţ:

În ultimii 25 de ani, am avut şansa, puterea şi talentul de a construi instituţii private de statură publică, PRO TV, CME, Mediapro, Mediafax, etc, care au angajat zeci de mii de români, oferindu-le oportunitatea unei cariere. Am respectat legile acestei ţări, am promovat principii stricte de guvernanţă corporatistă şi nu am încurajat niciodată spiritul infracţional în companiile mele. Am creat generaţii de profesionişti. Am lucrat simultan cu sute de manageri, delegând, împărţind cu ei ideile mele şi ceea ce am câştigat. Am fost singurul român care a avansat în poziţia de CEO al unei companii publice americane. Am creat sute de milioane de dolari valoare pentru acţionarii mei şi pentru mine. Companiile aflate sub controlul sau managementul meu au plătit numai în ultimii zece ani sute de milioane de euro taxe către statul român.

Faptul că am ajuns obiectul defăimării unor impostori îmbătaţi de putere nu mă emoţionează. Cred cu tărie în statul de drept, în libertatea presei, în dreptul fiecărui om de a fi apărat de lege, dar şi în obligaţia fiecăruia de a se supune legilor acestei ţări. Începând cu mine. Preocuparea mea astăzi este în primul rând menţinerea în activitate a companiei Mediafax şi asigurarea unor condiţii decente de muncă pentru oamenii aflaţi sub o nedreaptă presiune financiară şi psihică în această campanie de represalii”.

     

UPDATE Adrian Sârbu a fost reţinut, luni seară, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului General. Omul de afaceri urmează să fie prezentat marţi Curţii Supreme cu propunerea de arestare preventivă.

În acest dosar, pe 11 decembrie 2014, procurorii Parchetului General au făcut mai multe percheziţii şi au reţinut cinci persoane. 

Din calculele făcute de anchetatori până în acest stadiu al anchetei, prejudiciul adus statului s-ar ridica la 3 milioane de euro.

Poprire asiguratorie pe conturile clienţilor Mediafax

La sfârşitul verii, clienţii Mediafax Group au primit înştiinţări de la ANAF prin care erau anunţaţi de înfiinţarea popririi asiguratorii pe banii datoraţi de aceştia companiei. ANAF spune că măsura a fost luată din cauza datoriilor companiei Mediafax care se ridică la 21 de milioane de lei (4.7 milioane de euro).

„Se înfiinţează poprirea asiguratorie asupra sumelor de bani datorate de dvs. cu orice titlu, debitorului S.C. Mediafax Group SA. Sumele vor fi reţinute şi în cazul începerii procedurii de executare silită, după transmiterea de către organul de executare a titlului executoriu”, se arată în înştiinţarea ANAF.

Drept urmare, la sfârşitul lui noiembrie, Mediafax Group şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti. Compania deţine, printre altele, site-urile gandul.info, prosport.ro, zf.ro, apropo.ro, mediafax.ro, dar şi Ziarul Financiar.

Grupul de presă, vizat şi de o anchetă a Parchetului Capitalei

Activitatea agenţiei de presă, dar şi a altor instituţii care au făcut parte din grupul de presă mai fac obiectul unui dosar deschis de procurorii Parchetului Capitalei la sfârşitul verii. Astfel că, pe 9 iulie, au fost arestate unsprezece persoane în acest dosar. 

Asta după ce cu o zi înainte anchetatorii descinseseră la mai multe adrese din Bucureşti şi din Ilfov, inclusiv la studiourile MediaPro din Buftea. Câteva luni mai târziu, procurorii Parchetului Capitalei au cerut arestarea altor 11 persoane pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. 

Procurorii susţin că, în perioada 2009 — 2014, persoanele reţinute ar fi conceput şi implementat mai multe circuite financiare în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.

Inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la 17 societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar.

Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.

O altă modalitate de operare consta în faptul că suspecţii, în calitate de persoane fizice, ar fi prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale „fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor, realizându-se astfel „ascunderea” faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 

11 persoane reţinute în urma percheziţiilor la mai multe firme, printre care şi la studiourile MediaPro din Buftea. Prejudiciul, 1,5 milioane de euro

Procurorii Parchetului Capitalei au reţinut marţi 11 persoane după ce dis-de-dimineaţă, poliţiştii au descins la sediile mai multor firme din Bucureşti şi din Ilfov, vizate de anchetatori fiind şi studiourile MediaPro din Buftea, într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul în acest caz se ridică la 1,5 milioane de euro.

Percheziţii în Capitală şi în Ilfov într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani. PRO TV SA nu este cercetată

Mai multe firme din trustul Media Pro sunt vizate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii efectuază 28 de percheziţii, marţi, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii ridică mai multe documente de la sediul Media Pro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite