UPDATE Dosarul Microsoft. Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan rămân după gratii. Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae, în arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru Gabriel Sandu şi omul de afaceri Nicolae Dumitru vor fi cercetaţi în arest la domiciliu. Asta au decis, vineri, magistraţii Curţii Supreme care au luat în discuţie prelungirea arestării preventive. În schimb, primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan şi afaceristul Dorin Cocoş vor fi cercetaţi în continuare în stare de arest, în dosarul „Microsoft”. Decizia nu este definitivă.

UPDATE Magistraţii Curţii Supreme au decis, vineri seară, să înlocuiască arestul preventiv în cazul fostului ministru Gabriel Sandu şi al afaceristului Nicolae Dumitru cu măsura arestului la domiciliu.

În schimb, în cazul edilului Gheorghe Ştefan şi al lui Dorin Cocoş, instanţa a decis să le prelungească arestul preventiv cu încă 30 zile.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

Cei patru au fost duşi, ieri, la instanţa supremă, care a judecat propunerea procurorilor de prelungire a arestului preventiv, magistraţii amânând pronunţarea pentru astăzi.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, edilul Gheorghe Ştefan şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru au fost arestaţi preventiv, pe 29 octombrie, în dosarul „Microsoft”. 

Procurorii îi acuză pe Dorin Cocoş, pe Dumitru Nicolae şi pe Gheorghe Ştefan de trafic de influenţă şi spălare de bani, în timp ce fostul ministru Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

În actele aflate la dosar anchetatorii explică cum Cocoş, Ştefan şi Sandu s-au întâlnit în primăvara anului 2009 şi au discutat despre continuarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, în contextul în care contractul de închiriere de licenţe Microsoft pentru Guvernul României expira în 2009. Procurorii spun că tot atunci s-au stabilit şi comisioanele celor aflaţi faţă în faţă, la discuţii: 9 milioane de euro pentru Nicolae Dumitru, aproape 4 milioane de euro pentru Gheorghe Ştefan şi 2,7 milioane de euro pentru Gabriel Sandu.

DNA mai susţine că Nicolae Dumitru şi-ar fi exercitat influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft. 

Nouă miniştri cercetaţi pentru fapte de corupţie în dosarul Microsoft 

În dosarul Microsoft, DNA a cerut avizarea începerii urmăririi penale pentru nouă foşti miniştri ai Educaţiei, ai Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi, respectiv, ai Ministerului Finanţelor. 

Procurorii îi acuză pe senatorul Ecaterina Andronescu de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, pe deputatul Valerian Vreme de abuz în serviciu, pe senatorul Petru Şerban Mihăilescu de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani, şi pe europarlamentarul Dan Nica de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. 

De asemenea, Adriana Ţicău este suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, Gabriel Sandu - de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, Daniel Funeriu - de abuz în serviciu, Alexandru Athanasiu - de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, Mihai Nicolae Tănăsescu - de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. 

Sandu, mărturisire surprinzătoare în dosarul Microsoft: „Recunosc că am acceptat să finanţez partidul pentru a-mi menţine funcţia de ministru”

Pe parcursul celor două luni de anchetă, mai mulţi inculpaţi în dosarul „Microsoft” au ales să colaboreze cu procurorii în speranţa unei pedepse mai blânde. 

Astfel, fostul ministru democrat-liberat Gabriel Sandu a reuşit să-i ia prin surprindere pe anchetatori când s-a decis să dea o declaraţie despre cum a finanţat PDL cu 5 milioane de euro pentru a-şi păstra fotoliul de ministru.

„Recunosc şi admit că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic şi pentru a-mi menţine funcţia de ministru, dar şi poziţia în conducerea centrală a PDL... pot confirma adevărul că toţi politicienii care au acces la funcţii publice au plătit sume importante de bani pentru acest deziderat”, arată în declaraţie fostul demnitar.

Din cele 5 milioane investite în campania electorală, şi-ar fi recuperat doar 2,7 milioane de euro susţine Sandu care mai povesteşte şi cum a ajuns să conducă instituţia timp de doi ani, începând din 2008.

„Mai precis, în momentul în care primeşti o funcţie publică, politicianul învestit se implică pentru recuperarea sumei de bani avansată de el şi de partid, sau de alţii în campania electorală. Unii dintre aceştia îşi administrează singuri mecanismele de recuperare. Mai precis, unii dintre miniştri organizează licitaţia, negociază comisioanele şi stabilesc modalitatea de virare. Pentru alţii, cum e şi cazul meu, există de fiecare dată acei binevoitori care gestionează aceste pârghii”, explică fostul ministru.

El le-a povestit procurorilor şi cine au fost cei care au gestionat pârghiile în cazul său. „Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat aceşti bani din fonduri personale, legale şi le-am recuperat parţial, în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan. Practic, eu trebuia să particip la campania prezidenţială din 2009, cu suma de 4 milioane de euro. Ştiind că nu dispun de această sumă, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, persoane interesate în derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft, mi-au propus să închei contractul în condiţiile impuse de ei, cu firme susţinute de Claudiu Florică şi, în contrapartidă, ei să plătească la partid 2 milioane de euro şi să contribuie la campania prezidenţială cu alte 2 milioane de euro”, susţine Sandu.

Emil Boc: „Resping categoric asemenea afirmaţii”

Fostul premier Emil Boc neagă că ar fi primit bani de la Gabriel Sandu drept finanţare pentru PDL.

"Resping categoric asemenea afirmaţii, dacă au fost făcute, nu am nicio legătură cu ele şi fac precizarea că, în calitate de prim-ministru, cu ocazia remanierii guvernamentale, l-am remaniat pe Gabriel Sandu din funcţia de ministru al Comunicaţiilor. Din acest punct de vedere, dacă ai fi primit bani de la cineva pentru partid, cum l-ai fi remaniat? Nu înţeleg în ce context şi de ce a fost făcută o astfel de afirmaţie. Ce pot să certific este că nu are niciun fel de suport real", a spus Boc.

La rândul lui, Radu Berceanu susţine că „eu am fost de cinci ori ministru şi nu am dat bani nimănui. Boc şi Blaga ne spuneau de fiecare dată să fim atenţi la ce bani luăm, mă refer la sponsorizări în campanie”, a declarat Radu Berceanu, unul dintre democrat-liberalii cu vechime şi multe mandate de ministru, pentru Digi24. 

Deputatul Andreea Paul a negat de asemenea că ar fi dat bani în schimbul funcţiei de consilier al fostului premier Emil Boc. În opinia sa, acuzaţiile lui Gabriel Sandu „trebuie probate”.

„Nu am ce să comentez. Nu am plătit niciun leu pentru a fi nominalizată pe o funcţie publică. Este adevărat că nu am avut funcţie de decizie, dar nu are legătură, am avut o funcţie în Guvern şi nu am plătit niciodată pentru nominalizare, dar am muncit cu toptanul”, a spus ea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite