Dosarul „Mineriada“. Curtea Supremă a decis că dosarul poate fi redeschis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii Supreme au decis, luni, să confirme redeschiderea dosarului „Mineriada”. Asta după ce procurorii Parchetului General au decis reluarea cercetărilor în acest caz.

Procurorii au decis redeschiderea anchetei în cazul evenimentelor desfăşurate în Bucureşti în perioada 13-15 iunie 1990 în urma cărora 4 persoane murit şi peste 700 au fost rănite. 

Redeschiderea acestui caz trebuie confirmat şi de un judecător de drepturi şi libertăţi de la Curtea Supremă ar trebui să pronunţe o deciziei în cursul zilei de astăzi.

După decizia Parchetului General, fostul şef de stat Ion Iliescu a declarat că oricine este liber să analizeze şi să comenteze evenimentele de atunci şi că nu este nicio problemă dacă cei interesaţi sau istoricii se ocupă şi de acele momente.

Solicitat să comenteze redeschiderea dosarului „Mineriada”, Iliescu a evitat să se pronunţe, precizând că nu comentează acest fapt. Întrebat dacă este de părere că redeschiderea acestui dosar îl vizează în vreun fel sau îl va afecta, Iliescu a răspuns: „De ce? Nu. Am fost contemporan cu evenimentele şi am avut nişte răspunderi, dar asta (redeschiderea dosarului, n.r.) e cu totul altceva”.

„Oricine este liber să analizeze, să comenteze evenimente trăite, mai apropiate, mai îndepărtate, nu e nicio problemă”, a adăugat Iliescu.

El a arătat că în 13-15 iunie 1990 au fost „nişte fenomene şi nişte manifestări” pe care le-a trăit şi care au constituit „factori perturbatori ai vieţii sociale, începând cu organizarea societăţii româneşti”.

„Aşa că e firesc ca toţi oamenii interesaţi, istorici, cei care vor să descifreze sensul evenimentelor, să se ocupe inclusiv de asemenea momente. Nu e nicio problemă”, a mai spus Iliescu.

Condamnarea la CEDO: Continuaţi ancheta pentru Mineriadă!

Statul român este obligat să continue investigaţiile în dosarul „Mineriada”, potrivit unei decizii anunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a subliniat obligaţia statului de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora. De asemenea, s-a stabilit că România va trebui să plătească despăgubiri morale de 45.000 de euro.

Marea Cameră a CEDO a făcut public verdictul în cauza Ancăi Mocanu şi alţii împotriva României, constatând încălcarea de către România a articolelor 2, 3 şi 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, după ce reclamanţii Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13 - 15 iunie 1990, anunţă APADOR-CH, potrivit Mediafax.

Deşi dosarul uneşte trei cazuri, decizia îi face dreptate şi lui Marin Stoica, reprezentant de avocatul APADOR-CH Diana Hatneanu, după ce CEDO se pronunţase deja în 2012 în favoarea celorlalţi doi petenţi.

„Cetăţeanul român Marin Stoica, astăzi în vârstă de 65 de ani, a fost bătut şi băgat în comă în ziua de 13 iunie 1990, în sediul TVR. Omul se îndrepta spre serviciu când a fost luat de pe stradă, privat de libertate mai multe ore şi bătut crunt. S-a trezit a doua zi la spital, unde cineva l-a sfătuit să dispară ca să nu fie arestat alături de alţi protestatari. De frică a fugit atunci şi nu a mai ieşit trei luni de zile din casă. Frica nu l-a părăsit, însă, nici ulterior, ba chiar bătaia a avut asupra psihicului său efecte devastatoare, aşa încât omul a depus plângere penală abia zece ani mai târziu, în 2001, când în sfârşit cercetările în acest dosar au început să avanseze”, se arată în comunicatul APADOR-CH.

După opt ani de anchete, declaraţii, expertize ale Institutului de Medicină Legală (IML), cazul „Mineriada”, inclusiv în ceea ce-l privea pe Marin Stoica, a fost soluţionat de Parchetul General cu neînceperea urmăririi penale.

La CEDO dosarul în care se discuta despre cazul lui Stoica a fost conexat cu alte două ale Mineriadei, respectiv al Ancăi Mocanu, al cărei soţ a fost omorât, şi al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, al cărei sediu fusese devastat de mineri, cauza fiind denumită „Mocanu şi alţii contra României”.

Reclamanţii s-au plâns de lipsa unei anchete eficiente, imparţiale şi aprofundate pentru identificarea şi pedepsirea celor responsabili pentru reprimarea violentă a demonstraţiilor de pe 13 şi 14 iunie 1990. Plângerea lui Marin Stoica se bazează pe articolul 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) din Convenţia europeană a drepturilor omului.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Poveştile neştiute ale Mineriadei din 1990. Descinderea minerilor în cartierele de ţigani din Bucureşti

La 24 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, „Adevărul” vă prezintă activitatea mai puţin cunoscută pe care minerii din Valea Jiului au avut-o în acele zile în Capitală.

FOTO Cine salvează Lupeniul, municipiul dator vândut din Valea Jiului        

Municipul Lupeni din Valea Jiului a ajuns dator vândut la statul român, cu aproape 33 de milioane de lei. Localnicii dau vina pe administraţia locală, primarul pe statul român, însă nimeni nu pare în stare să găsească vreo soluţie de ieşire din situaţia ingrată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii          

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Haţegana - berea creată pentru a potoli apetitul minerilor pentru ţuică        

Unul dintre cele mai importante branduri locale ale judeţului Hunedoara a fost Haţegana, berea fabricată în judeţul Hunedoara. În prezent, fabrica de bere construită la mijlocul anilor 1970 în Haţeg este închisă. În incinta fostei fabrici sunt produse tigăi, iar alte spaţii sunt folosite ca silozuri pentru furaje şi cereale. Din exterior, fabrica din Haţeg pare abandonată, în schimb berea Haţegana este fabricată în prezent la Craiova.

Minele morţii: cele mai mari dezastre petrecute în istoria recentă a Hunedoarei       

Cel mai grav accident petrecut într-o mină a avut loc în urmă cu nouă decenii, la Lupeni: în urma unei explozii cauzate de acumularea de gaz metan în galeriile minei au murit peste 80 de ortaci. În localitatea minieră Certej (25 de kilometri de municipiul Deva), în 1971, o alunecare de teren care a prăvălit halda de steril a exploatării miniere peste un cartier de blocuri a provocat moartea a 89 de oameni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite