Dosarul „Fabrica de permise de la Argeş”. Clemenţă pentru poliţiştii care au luat mii de euro mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii din mafia permiselor de la Argeş au scăpat cu pedepse la jumătate
Poliţiştii din mafia permiselor de la Argeş au scăpat cu pedepse la jumătate

Fostul şef al Serviciului Permise de Conducere Argeş Gheorghe Codruţ Vlăsceanu, acuzat că împreună cu subalternii săi a eliberat permise pe bandă rulantă fără ca solicitanţii să susţină examen, va sta după gratii doar şase ani.

Aşa a decis marţi instanţa supremă care i-a redus pedeapsa lui Gheorghe Vlăsceanu cu mai mult de jumătate. De acelaşi tratatment a avut parte şi adjunctul lui Vlăsceanu, Vasile Voinea. 

Concret, în februarie 2012, Vlăsceanu a fost condamnat de Curtea de Apel Târgu Mureş la 14 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, iar Voinea la 11 ani şi opt luni, iar în urma sentinţei de ieri, care este definitivă, amândoi au de executat câte şase ani de închisoare. 

Judecătorii Curţii Supreme au redus, în medie cu jumătate, pedepsele dispuse de magistraţii din Târgu- Mureş şi în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar, cei mai mulţi subordonaţi ai celor doi foşti şefi ai Serviciului Permise din Argeş.

Şoferii au rămas cu permisele

Cazul permiselor date ilegal în Argeş a ţinut mult timp primele pagini ale ziarelor. În 2008, DNA destructura un grup infracţional organizat, format din poliţişti de la Permise, instructori auto şi mai mulţi funcţionari publici care în schimbul unor considerabile sume de bani, cuprinse între 500 şi câteva mii de euro, îi ajutau pe cei care doreau să devină şoferi să obţină permisele fără examen. 28 de persoane au fost trimise în judecată în acest dosar. Primul pe listă a fost comisarul-şef Gheorghe Vlăsceanu, cu aprobarea căruia s-au dat toate permisele false.

Dacă vinovaţii au fost condamnaţi, posesorii permiselor eliberate fraudulos conduc netulburaţi pe drumurile publice. Chiar dacă s-a vorbit despre câteva mii de premise eliberate în fals, doar 50 au fost anulate. 

Pe lista celor care riscau anularea permisului au apărut nume mari: primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, manelistul Vali Vijelie, dar şi fotbaliştii dinamovişti Adrian Ropotan şi Cosmin Moţi. În cazul lui Piedone, din documentele de la dosar a rezultat că într-o singură zi ar fi susţinut cu succes cinci examene de permis pentru categoriile A, B, BE, C şi CE. 

Pentru asta, primarul bucureştean şi-ar fi făcut viză de flotant în Argeş. El ar fi fost însă ajutat de membrii grupării din care făceau parte poliţiştii pentru că o parte dintre ei se ocupau de coruperea unor funcţionari publici pentru a-i ajuta pe viitorii şoferi să-şi falsifice documentele necesare schimbării domiciliului.

 „At decrar sutin şi semnez“. Mulţi dintre clienţii „fabricii“ erau analfabeţi

La începutul acestui an, un tânăr de 25 de ani, aproape analfabet, care şi-a luat permisul de conducere prin „Fabrica“ lui Vlăsceanu de la Argeş şi care a provocat un accident în urma căruia trei oameni care se aflau într-o ambulanţă au murit, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Sentinţa a provocat indignarea opiniei publice, dar şi a rudelor celor care au pierit în accident. Atât acestea cât şi procurorii au atacat sentinţa pronunţată de magistraţi ai Judecătoriei din Piteşti. Asta cu atât mai mult cu cât Onorus Mirică, şoferul condamnat cu atâta indulgenţă, are doar patru clase şi abia ştie să scrie şi să citească. 

De altfel, acest lucru se vede şi în cele trei declaraţii pe care le-a dat în timpul anchetei, în care recunoaşte că se descurcă greu cu scrisul şi cu cititul. 

Pentru a-şi putea duce ancheta la bun sfârşit, poliţiştii au fost nevoiţi să scrie la dictare mărturia şoferului analfabet. La sfârşitul declaraţiei însă, conform procedurii, Mirică a fost obligat să scrie cu mâna lui „Atât declar, susţin şi semnez“, însă lui i-a ieşit doar „At decrar sutin şi semnez“. Onorus Mirică a fost trimis în judecată după ce în timp ce se afla la volanul maşinii sale a izbit violent o ambulanţă în care se aflau mai multi pacienţi care erau duşi la dializă. În urma impactului, trei bărbaţi au murit. 

La începutul anului trecut, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a virat la bugetul de stat peste 500.000 de euro luaţi de la Codruţ Vlăsceanu şi de la ofiţerul Daniel Zidaru, după ce Curtea Supremă a dispus confiscarea sumelor dobândite nejustificat de cei doi. 

Asta după ce, în 2009, inspectorii de integritate le-au cerut magistraţilor să le permită confiscarea şpăgilor pe care cei doi le-au primit pentru a elibera permise false. „Aceste sume au fost, în prealabil, indisponibilizate de către DNA în urma percheziţiilor domiciliare efectuate“, a precizat ANI.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite