Dosarul „Privatizări strategice”. Magistraţii au acordat un nou termen în dosarul în care fostul ministru Codruţ Sereş este acuzat de trădare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codruţ Sereş este acuzat de trădare FOTO Arhivă Adevărul
Codruţ Sereş este acuzat de trădare FOTO Arhivă Adevărul

Magistraţii Curţii Supreme au acordat un nou termen în dosarul în care fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş este acuzat de trădare din cauză că Gabor Kerekes, arestat în Germania nu a fost adus încă adus în ţară. Mai mult, instanţa a rămas luni în pronunţare şi urmează să se pronunţe pe revocarea măsurii controlului judiciar dispus în cazul fostului parlamentar, dar şi a mai multor inculpaţi din dosar.

Astfel, instanţa Curţii Supreme va lua în discuţie un nou termen în acest caz pe 17 decembrie.

La termenul de luni al procesului, judecătorii au constatat că magistraţii Curţii de Apel din Köln nu a soluţionat cererea de extrădare a lui Gabor Kerekes şi au emis o decizie doar privind arestarea preventivă a acestuia, în vederea extrădării.

În acest context, instanţa supremă a constatat că există un viciu de procedură privind citarea acestui inculpat, fiind nevoită să amâne până la 17 decembrie discutarea contestaţiilor din acest caz.

Avocatul lui Kerekes a spus despre clientul său, în sala de judecată, că a fost ridicat în 8 octombrie de anchetatorii germani şi dus în arest, iar de la acel moment a avut doi avocaţi.

Întrebat de instanţă de ce Kerekes a avut nevoie de doi avocaţi în Germania, apărătorul acestuia le-a explicat magistraţilor că primul avocat german angajat nu ar fi avut cunoştinţe în materia extrădării, astfel că a fost necesară concedierea lui şi angajarea altuia.

Totodată, avocatul le-a spus judecătorilor că clientul său este un om de bună-credinţă şi că în cazul în care se va dispune lăsarea sa în libertate, în cazul procedurii de extrădare, acesta va veni singur la instanţă.

Judecătorii au ridicat din oficiu problema măsurii controlului judiciar impus în cazul lui Codruţ Sereş şi a celorlaţi inculpaţi din dosar şi urmează să analizeze dacă se mai poate impune, în urma deciziei Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstotuţionale prevederile aceastei măsuri.

Instanţa urmează să anunţe o decizie în acest caz.

Mai mult, magistraţii vor anunţa şi decizia privind cererea procurorul de şedinţă de a fi anulat mandatul european de arestare în cazul lui Kerekes Gabor, pe motiv că procedurile privind extrădarea sa din Germania se desfăşoară cu dificultate, nefiind încă stabilit un termen, iar acest lucru împiedică finalizarea dosarului din România. 

Sereş: Îmi schimb domiciliul pentru ca familia să mă poată vizita mai des la Penitenciarul Rahova

La termenul anterior, judecătorul Ionuţ Matei i-a spus fostului ministru al Economiei că nu înţelege de ce acesta doreşte să îşi schimbe înainte de ultimul termen de judecată, iar Sereş i-a răspuns că vrea, ca în cazul în care va fi condamnat, să poată fi vizitat mai des de familie la Penitenciarul Rahova.

„Domnule judecător, îmi fac buletin de Bucureşti, pentru sectorul 1, pentru că sunt conştient de acest caz, m-am prezentat ori de câte ori a fost nevoie, iar în cazul în care mă veţi condamna, aş vrea ca familia mea să-mi fie aproape şi să mă poată vizita des la Penitenciarul Rahova", a precizat Sereş.

În decembrie, Sereş a fost condamnat la închisoare

Fostul ministru al Economiei a fost condamnat, pe 3 decembrie 2013, de judecătorii Curţii Supreme la şase ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trădare. De asemenea, fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, judecat şi el în acest dosar, a primit cinci ani de închisoare. 

Cei doi sunt acuzaţi că s-ar fi folosit de funcţiile pe care le-au deţinut pentru a favoriza mai multe persoane în dosare de privatizare.

Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în mandatul lui Nagy (cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului), a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete.

Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, din care i-au fost scăzute două luni, perioada arestului preventiv.

Consultantul internaţional Vadim Benyatov a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare, pentru spionaj.

Stamen Stanchev a primit cea mai mare pedeapsă din dosar, respectiv 11 ani de închisoare pentru spionaj, precum şi patru ani şi zece luni pentru iniţierea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Dacă pedeapsa rămâne definitivă, Stanchev va sta în detenţie 11 ani.

Mai mult, şi cetăţeanul ceh Michal Susak a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru complicitate la şantaj şi la patru ani şi zece luni pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional. Acesta urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv, cea de zece ani de închisoare.

De asemenea, instanţa a decis să îi condamne pe Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetăţean româno-englez, la nouă ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spionaj  şi patru ani şi zece luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional. Acesta urmează să execute pedeapsa cea ai grea.

Decizia a fost atacată cu apel la un complet de cinci judecători al Curţii Supreme.

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, pe 30 martie 2009, pe fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş şi pe fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy în dosarul privatizărilor strategice.

Potrivit procurorilor, în perioada 2005-2006, în calitate de ministru şi preşedinte al Comisiei de privatizare a SC Electrica Muntenia Sud SA, Codruţ Şereş ar fi contribuit intelectual şi material la culegerea, obţinerea şi transmiterea de date şi informaţii confidenţiale, secrete economice şi comerciale.

În rezoluţiile întocmite de procurori se arată că fostul ministru al Economiei ar fi avut mai multe întâlniri, în cursul anului 2005, cu bulgarul Stamen Stancev, pentru a pune la punct un act normativ ce urma să fie promovat în Guvern, privind vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, aflat în portofoliul MEC-OPSPI, în favoarea Asociaţiei salariaţilor Petrom (PAS), controlată de Liviu Luca.

Proiectul de lege nu a fost adoptat însă de Guvern, din cauza opoziţiei unor miniştri.

   

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Privatizări strategice”. Instanţa a acordat un nou termen după ce unul dintre inculpaţi a lipsit de la şedinţa de judecată

Curtea Supremă a acordat, miercuri, un nou termen în dosarul în care fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş este acuzat de trădare. Astfel pe 8 decembrie vor avea loc pledoariile finale, iar magistraţii ar putea anunţa o sentinţă în acest caz. În primă instanţă, Sereş a fost deja condamnat la şase ani de închisoare.

Codruţ Şereş a mai primit patru ani de închisoare

Fostul ministru al Economiei a fost condamnat luni la patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Hidroelectrica“ în care a fost găsit vinovat că a lăsat fosta conducere a companiei să prejudicieze societatea şi statul cu 165 de milioane de dolari. Decizia nu e definitivă.

UPDATE Ultimul termen în dosarul în care fostul ministru Codruţ Sereş este acuzat de trădare. Procurorii cer pedepse cu executare pentru inculpaţi

Magistraţii Curţii Supreme judecă luni, 4 noiembrie, procesul în care fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş şi fostul ministru al Telecomunicaţiilor Zsolt Nagy sunt acuzaţi de trădare, după ce s-ar fi folosit de funcţiile pe care le-au deţinut pentru a favoriza mai multe persoane în dosare de privatizare. Procurorii cer pedepse cu executare pentru fosţii demnitari şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite