Dosarul privind accesarea ilegală a semafoarelor din Bucureşti, clasat de DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Dosarul referitor la semafoarele din Capitală care au fost accesate ilegal în decembrie 2018 a fost clasat de DIICOT, după ce procurorul de caz nu a identificat probe concrete care să susţină ideea că sistemul de control al semafoarelor a fost accesat de o persoană neautorizată.

Potrivit ordonanţei de clasare a dosarului, obţinute de Mediafax, „nu se poate dovedi [...] că perturbarea funcţionării sistemului informatic (trecerea automatului de dirijare a circulaţiei din 3 culori în galben intermitent) s-a realizat ca urmare a intervenţiei neautorizate asupra acestuia“.

„În lipsa unor elemente concrete care să dovedească accesul la sistemul informatic şi folosirea fără drept a programelor destinate sistemului informatic nu se poate dovedi nici faptul că perturbarea funcţionării sistemului informatic (trecerea automatului de dirijare a circulaţiei din 3 culori în galben intermitent) s-a realizat ca urmare a intervenţiei neautorizate asupra acestuia, motiv pentru care se va dispune clasarea referitor la comiterea infracţiunilor pentru care s-a început in rem urmărirea penală”, se arată în ordonanţa de clasare a dosarului.

Primăria Capitalei a anunţat în 29 decembrie, printr-un comunicat de presă, că sistemul de semaforizare din zona Policlinicii Titan ar fi fost accesat ilegal de către o persoană necunoscută, iar semafoarele puteau afişa culoarea verde din toate direcţiile. 

„Reprezentanţii Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A., în calitate de operatori ai sistemului de semaforizare din Capitală, au depus astăzi o plângere penală după ce ieri şi astăzi (28 şi 29 decembrie 2018) au avut loc accesări ilegale ale echipamentelor, cu potenţiale consecinţe deosebit de grave. Mai exact, s-a constatat că au fost deschise dulapurile care conţin automatele de dirijare dintr-o intersecţie (deşi acestea au sisteme de siguranţă) şi au fost introduse alte diagrame decât cele autorizate (care stabilesc timpii pentru culorile roşu şi verde ale semafoarelor şi trecerilor de pietoni)”, scria în comunicatul emis de către PMB în decembrie 2018.

„Dacă echipele de intervenţie ale Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A. nu interveneau cu promptitudine exista un risc ridicat de producere a unor accidente rutiere deosebit de grave (de exemplu, semafoarele puteau afişa culoarea verde din toate direcţiile). După prima accesare a dispozitivului trecerii de pietoni din faţa Policlinicii Titan, din data de 28 decembrie, situaţia a fost remediată rapid iar sistemul a fost verificat din punct de vedere tehnic, fiind exclusă varianta unei erori. Astăzi, 29 decembrie, a avut loc o nouă accesare, în acelaşi loc, iar semaforul trecerii de pietoni, în loc să urmeze ciclul de culori roşu-verde, a rămas blocat pe culoarea galbenă intermitent. Menţionăm faptul că, din punct de vedere tehnic, doar persoane specializate, care au cunoştinţele şi echipamentele necesare pot să acceseze automatele de dirijare şi să modifice diagramele“, mai scria în comunicatul Primăriei.

Ulterior, în 30 decembrie 2018, viceprimarul Aurelian Bădulescu a anunţat că patru persoane ar fi suspectate că ar fi accesat ilegal sistemul de semaforizare, modificând diagramele. Bădulescu a mai declarat atunci că opt persoane ştiau cum să acceseze caseta semaforului, patru dintre acestea fiind angajaţi ai Companiei Municipale de Management al Traficului, asupra cărora însă nu planează nicio bănuială.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite