Dosarul retrocedărilor ilegale: Judecătorii Ordog şi Uţă, eliberaţi de sub control judiciar de Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Andra Ordog, adus şi el cu mascaţii la audierile din dosarul retrocedărilor ilegale
Judecătorul Andra Ordog, adus şi el cu mascaţii la audierile din dosarul retrocedărilor ilegale

Judecătorii de la Tribunalul Covasna Leonard Andra Ordog  şi Gabriel Uţă au fost scoşi de sub controlul judiciar, au decis vineri dimineaţă magistraţii Curţii Supreme, după ce au respins solicitarea procurorilor de a-i aresta preventiv în Dosarul retrocedărilor ilegale în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Decizia este definitivă.

Cei doi judecători vor fi cercetaţi în stare de libertate, dar fără a se afla sub măsura controlului judiciar, după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) le-au admis contestaţia împotriva deciziei prin care au fost puşi sub control judiciar . 

De asemenea, magistraţii ÎCCJ au respins cererea procurorilor de a-i aresta preventiv, procurorii contestând decizia anterioară a Înaltei Curţi privind cercetarea lor în stare de libertate şi sub control judiciar. 

Decizia magistraţilor de vineri este definitivă.

Cei doi judecatori din Covasna sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în dosarul retrocedărilor ilegale, după ce au facut parte dintr-un complet al Tribunalului Covasna, care a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru peste 43.000 de hectare de teren forestier şi de teren agricol, situate în judeţul BAcău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Romsilva.

Traseul banilor

Conform Mediafax, Sorin Ion Iacob şi Iosif Kadas sunt acuzaţi că, din 2013 şi până în prezent, au acţionat, împreună cu o altă persoană, urmărind să obţină venituri din trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.Aceştia ar fi intervenit pentru a-i ajuta pe Dan Costin Bengescu şi pe membrii grupului acestuia la urgentarea punerii în posesie şi eliberarea titlului de proprietate precum şi la vânzarea rapidă terenului forestier în suprafaţă de 43.227 de hectare dobândit prin hotărârea judecătorească de la Tribunalul Covasna. De asemenea, cei doi ar fi intervenit pentru dobândirea ilegală de proprietăţi imobiliare, prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile, de către mai multe persoane.

În sprijinul acestor intervenţii, Iacob şi Kadas ar fi cooptat persoane cu influenţă la nivel politic, între care Aurel Olari şi Jănică Poenaru. "Începând cu anul 2014, inculpaţii Iacob Sorin Ion şi Kadas Iosif, pentru atingerea obiectivelor grupului infracţional organizat din care fac parte, au promis şi au dat bani unor persoane care au influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă (Olari Aurel, Jănică Poenaru,) asupra mai multor funcţionari publici din cadrul Comisiilor judeţene de fond funciar Bacău şi Suceava, din cadrul comisiilor locale de fond funciar, Direcţia Silvică Bacău, directorul general al ROMSILVA etc. şi asupra unor judecători instanţa care urmează să soluţioneze dosarul ce are ca obiect revizuirea deciziei presupus frauduloase a Tribunalului Covasna", au mai arătat procurorii.

Alina Carmen Ciocoiu este suspectată că, începând din 16 iulie 2013, ar fi cerut şi primit, în numele lui Sorin Ion Iacob, sume mari de bani de la mai multe persoane care erau interesate să obţină titluri de proprietate pentru mai multe imobile. În schimb, Iacob ar fi trebuit să intervină la funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea sau retrocedarea dreptului de proprietate, din Bucureşti şi judeţele Suceava, Călăraşi şi Mureş. DNA a anunţat, miercuri seară, că în dosarul retrocedărilor sunt urmăriţi penal şi deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, senatorul Ilie Sârbu şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Hrebenciuc, Adam şi Crăciunescu sunt inculpaţi, iar Sârbu are calitatea de suspect. La DNA Braşov au fost audiaţi, miercuri, şi soţia lui Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam, precum şi prinţul Paul şi prinţesa Lia. Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei lor, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, "au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion". Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri.

Vă mai recomandăm: 

EXCLUSIV Sentinţa judecătorească care i-a transformat în urmăriţi penal pe Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.  Principalele documente care au stat la baza reconstiturii ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure în favoarea falsului moştenitor al familiei Ghica datează din 1871 şi 1943. "Adevărul" vă prezintă în premieră decizia judecătorească de la care a izbucnit dosarul retrocedărilor.

VIDEO Socrul lui Ponta, finii lui Băsescu, dar şi Hrebenciuc, suspectaţi de corupţie într-un dosar DNA privind retrocedarea a 90.000 de hectare. Mai multe percheziţii au avut loc miercuri la sedii ale unor firme, dar şi la instituţii publice din 3 judeţe într-un caz de corupţie privind retrocedarea a 90.000 de hectare de teren forestier. Printre suspecţi se numără avocaţi, judecători, dar şi parlamentarii Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite