Dosarul „Transformatorul”. Ministrul Relu Fenechiu, la un pas de sentinţă. Pledoariile finale, pe 4 iulie 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a judecat miercuri un nou termen în dosarul „Transformatorul” în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi apoi le-ar fi vândut societăţii Electrica Moldova. Prejudiciul se ridică la peste şapte milioane de lei. Instanţa Supremă a anunţat că va asculta pledoariile finale pe 4 iulie 2013 după care va da sentinţa.

UPDATE Instanţa supremă a respins, miercuri, expertizele tehnică şi financiar-contabilă solicitate de avocaţii din dosarul „Transformatorul“, în care este judecat Relu Fenechiu, stabilind ca în 4 iulie să fie prezentate pledoariile finale.


 Judecătorii au continuat miercuri dezbaterile în dosarul „Transformatorul“, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, fapte comise în perioada în care a fost acţionar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iaşi şi SC Tehnorom SRL Iaşi.


Judecătorii au admis mai multe probe cu înscrisuri şi au stabilit să audieze martori propuşi de avocaţii inculpaţilor din dosar.


Instanţa a respins cererile avocaţilor prin care se solicitau efectuarea a două expertize, tehnică şi financiar-contabilă, pe motiv că raportul Gărzii Financiare este mijloc de probă şi nu are lacune, aşa cum susţine apărarea.


După stabilirea probelor ce urmează să fie administrate în dosar, instanţa a stabilit ca în 4 iulie să fie audiaţi cei şase martori care nu s-au prezentat la instanţă la termenele anterioare ale dosarului, urmând să fie aduşi cu mandate de aducere, şi totodată să fie prezentate pledoariile finale în acest proces.

La termenul anterior, de pe 15 mai, magistraţii Curţii Supreme au început audierile martorilor din acest dosar. 

Prima persoană audiată a fost şeful atelierului de reparaţii din cadrul Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova care a explicat ce se întâmpla, de fapt, cu transformatoarele primite de companie de la firma lui Fenechiu, Fene Grup, dar şi în ce stare ajungeau acestea.

„La mine venea maşina cu transformatoare pentru că avea posibilitatea să le descarc în atelierul de reparaţii. După descărcare făceam inventarierea personal, făceam măsurători pentru a verifica starea tehnică a bobinajului sau a altor componente. La câteva zile după descărcare primeam şi avizul de expediţie. Erau transformatoare din anul 1970 – 1980 sau poate puţin mai noi. Aceste transformatoare, achiziţionate de la grupul de firme Fene nu veneau cu documente care să ateste calitatea şi funcţionalitatea lor. Era clar că nu erau în stare de funcţionare. Nu aveau nici măcar ulei de transformator în ele şi nu erau bune”, a spus martorul.

Cel de-al doilea martor audiat a fost şeful de producţie al Agenţiei de Servicii Energetice Iaşi în perioada 2002 – 2010 care a spus că lucrările de hidroizolaţie ale companiei au fost făcute întotdeauna de grupul Fene.

„Era o procedură de achiziţie publică, ce era câştigată întotdeauna de aceste firme. Nu am efectuat lucrări cu alte firme, ci doar cu Fene Grup”, a explicat aceasta.

A fost audiat şi şeful Biroului de Control Financiar din cadrul Electrica Moldova care a menţionat că a găsit „nereguli mari” în cadrul companiei.

„Am găsit în contabilitate produse noi achiziţionate de la Siemens, înregistrate cu valoare de 47 de miliarde de lei vechi vechi, când ele costau doar 17. În ceea ce priveşte achiziţionarea transformatoarelor de la Fene Grup, acesta achiziţii au fost înregistrate ca piese componente pentru că, dacă erau înregistrate ca mijloace fixe, trebuia emis şi certificatul de garanţie şi erau necesare mai multe aprobări”, a spus martorul.

Acuzaţiile aduse lui Relu Fenechiu

Liberalul Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) alături de trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Fenechiu şi ceilalţi învinuţi sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (39 acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (şapte acte materiale).

În acest dosar au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu şi la abuz în serviciu contra intereselor publice deputatul PNL Relu Fenechiu, care în momentul comiterii faptelor era acţionar şi/sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi, SC Tehnorom SRL Iasi, Lucian Fenechiu, în calitate de acţionar şi/sau administrator la aceleaşi firme, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Europlus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA. 

Procurorii au anunţat că au mai fost trimişi în judecată şi directorul general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, Ioan Turbatu, pentru abuz în serviciu, pe director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005, Ion Marghidan, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005 şi pe  Petru Andronache, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, în perioada 2002-2005, în calitatea lor de directori generali ai SISEE Moldova SA - Bacău, respectiv de director comercial, inculpaţii Turbatu Ioan, Mărghidan Ion şi Andronache Petru şi-au îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu cu privire la efectuarea unor tranzacţii cu componente ale sistemului energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare, etc.), cu firmele SC La Roca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL, SC Tehnorom SRL. Toate firmele sunt din Iaşi şi îi au ca asociaţi sau administratori pe inculpaţii Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian şi Damian Mihai Bogdan. 

Prejudiciul în dosar se ridică la peste 1,7 milioane de euro.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Relu Fenechiu, trimis în judecată de DNA

Radu Fenechiu este inculpat în dosarul „Transformatorul", după afaceri dubioase dintre firmele controlate de acesta şi Electrica Moldova. 

Relu Fenechiu: "În această ţară se fură în continuare mult prea mult"

Proaspătul ministru al Transporturilor, judecat pentru fapte de corupţie în dosarul "Transformatorul", a criticat organigrama instituţiei pe care o conduce şi a ameninţat cu concedierea subordonaţii care nu corespund schemei postului.

Martor în „Dosarul Transformatorul”: Un aparat vechi de la firma lui Fenechiu, mai scump decât unul nou

Curtea Supremă judecă, miercuri, un nou termen în dosarul „Transformatul”, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut apoi societăţii Electrica Moldova. Prejudiciul se ridică la peste şase milioane de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite