Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Finul lui Viorel Hrebenciuc, cercetat penal pentru mărturie mincinoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragoş Rusu, finul lui Viorel Hrebenciuc, martor în dosarul retrocedărilor celor 43.000 de hectare de păduri din judeţul Bacău, şi-a schimbat declaraţia dată în faza urmăririi penale. El va fi cercetat penal pentru mărturie mincinoasă.

Dragoş Rusu a arătat, la termenul de luni al procesului de la instanţa supremă, că, atunci când a fost deschis dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, a primit un telefon de la DNA Braşov pentru a fi chemat la audieri, iar el le-a transmis procurorilor că nu poate veni deoarece trebuia să participe la o înmormântare, potrivit News.ro.

„Au insistat şi mi s-au prezentat nişte filmări de la Slănic Moldova. Le-am zis că nu mă interesează subiectul. Când le-am zis că nu ştiu nimic mi-au spus că s-ar putea să nu mai ajung la înmormântare. Îi interesa cine l-a pus în legătură pe Tudor Chiuariu cu primarul de la Slănic Moldova. Eu nu ştiam ce au discutat acolo. Am jucat table, făceam grătarul”, a arătat Rusu, care a susţinut că declaraţia dată iniţial în faţa procurorilor a fost sub presiune şi că ar fi negociat ore în şir pe un cuvânt cu procurorul.

După o serie de declaraţii contradictorii, martorul a susţinut că îşi menţine declaraţia dată la DNA, dar vrea să o nuanţeze.

„Îmi aduc aminte că s-a vorbit de o firmă de topometrie care trebuia să facă nişte măsurători de păduri. Eu, cu prietenul meu Dan Vasilievici, căutăm o vila în Slănic Moldova pentru a petrece Paştele. Îl ştiu pe primar. Ne vizităm. Au fost tot felul de discuţii cu el. Vasilievici era cu Chiuariu. Era un chef la primar acasă”, a spus Dragoş Rusu.

Procurorul de şedinţă a anunţat instanţa că se autosesizează din oficiu sub acuzaţia de mărturie mincinoasă faţă de martorul Rusu Dragoş.

Dosarul retrocedărilor ilegale

În acest dosar sunt judecaţi şi Gheorghe Paltin-Sturdza, cel care urma să beneficieze de peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul şef al Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor şi Alina Suciu. Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin-Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite