Două clădiri care ne învrăjbesc: Catedrala Mântuirii Neamului şi Marea Moschee din Capitală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două clădiri emblematice, două viitoare spaţii ale credinţei au devenit subiectul unor dezbateri care învrăjbesc societatea românească. Este vorba despre Catedrala Mântuirii Neamului şi moscheea ce urmează să fie construită la Bucureşti din fondurile puse la dispoziţie comunităţii musulmane din România de Turcia.

Discuţiile legate de aceste două subiecte nu se vor epuiza rapid, dar cred că merită să punctăm câteva lucruri.

Despre Catedrala Mântuirii Neamului s-au scris sute, poate mii, de articole în ultimii ani. Au fost luări de poziţii pro şi contra, care au dus la dispute interminabile. Problema principală legată de construcţia acestei catedrale, nu este cea legată de utililatea ridicării unui astfel de aşezământ, ci de finanţarea ei. Faptul că statul român şi autorităţile locale au donat bisericii sume importante din fondurile publice i-a deranjat pe foarte mulţi români. Într-o societate în care sistemul sanitar şi cel de educaţie (dau doar două exemple, deşi ar fi mult mai multe) sunt subfinanţate, o astfel de dărnicie (aş numi-o inconştienţă), din partea statului este revoltătoare. Este normal ca problemele legate de copiii care învaţă în condiţii insalubre, de profesorii care sunt prost plătiţi şi de spitalele care sunt în mare parte focare de infecţie, să fie mai importante pentru mulţi dintre români, decât construirea unei catedrale. Nimic nu impiedica, însă, Biserica Ortodoxă Română să demareze şi să construiască proiectul din fonduri proprii şi din donaţii private şi să comunice clar acest lucru. Nimic nu-l obligă pe PF Daniel să termine acest proiect în timpul vieţii sale. 

Ne-am fi aşteptat că şefii BOR să aibă mai multă înţelepciune şi să fie mai puţin agresivi în solicitările lor de a primi bani de la bugetul de stat. Să le pese şi de educaţia şi sănătatea românilor.

Obsesia pe care o are Patriarhul României, de a finaliza construcţia catedralei cât mai repede, i-a provocat mult rău, imaginea sa publică având de pierdut. Nu ne aşteptam ca politicienii să fie responsabili cu banul public (pentru voturi ei sunt în stare de orice), dar ne-am fi aşteptat că şefii BOR să aibă mai multă înţelepciune şi să fie mai puţin agresivi în solicitările lor de a primi bani de la bugetul de stat. Să le pese şi de educaţia şi sănătatea românilor. Până la urmă, istoria ne învaţă că Biserica lui Hristos s-a construit mai întâi în sufletele oamenilor şi mai apoi în piatră.

moschee

Să trecem acum la cealaltă clădire, devenită motiv de dispută în societate. Moscheea pe care Turcia vrea să o construiască la Bucureşti, prin fonduri puse la dispoziţia Muftiatului Cultului Musulman din România, ridică mai multe probleme. Mulţi români sunt speriaţi că într-o Europă tot mai terorizată de ameninţarea extremismului musulman, o astfel de moschee ar fi un factor de insecuritate. Valul emoţional strârnit de atentatele din Europa trezeşte reacţii tot mai diverse. Este clar că există o adversitate faţă de acest proiect. 

Turcia este un aliat esenţial pentru România în zona Mării Negre. Recentele evenimente din Siria au demonstrat că Turcia are capacitatea, şi politică şi militară, de a pune Rusia la colţ.   

Cât de utilă şi de reprezentativă va fi moscheea pentru musulmanii care trăiesc în România? Sunt foarte multe voci care cred că utilitatea moscheei din punct de vedere religios, adică intenţia de a fi transformat într-un centru religios al tuturor musulmanilor din România, este anulată de provenienţa fondurilor alocate pentru construcţia ei. Cine cunoaşte cu adevărat disputele din cadrul lumii islamice, ştie că este foarte puţin probabil ca arabii (sirienii, iordanienii, palestinienii, libienii etc.) sau iranienii, să meargă să se roage la o moschee construită cu banii Turciei.

În esenţă, construcţia moscheei la Bucureşti este o chestiune de prestigiu extern al conducerii Turciei, dominată de ideea neo-otomanismului, mai precis, de dorinţa de a deveni principala putere a lumii islamice. De ce acordăm noi o astfel de putere de simbol Turciei? Răspunsul poate fi legat de o problemă de securitate naţională: cu o Rusie tot mai agresivă şi militarizată, Turcia este un aliat esenţial pentru România în zona Mării Negre. Recentele evenimente din Siria au demonstrat că Turcia are capacitatea, şi politică şi militară, de a pune Rusia la colţ.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite