UPDATE Familia lui Dan Voiculescu se loveşte din nou de judecătoarea Camelia Bogdan în procesele prin care încearcă să recupereze bunurile confiscate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare şi punerea sub sechestru a bunurilor familiei acestuia a dus la o „hemoragie” de procese deschise de apropiaţii afaceristului şi a firmelor fondate de fostul senator. Astfel, luni magistraţii trebuiau să judece nouă procese prin care se cerea anularea sentinţei de pe 8 august prin care o parte importantă din bunurile lui Voiculescu trec în proprietatea statului. Şapte însă au fost retrase.

UPDATE Din cele şase cereri depuse la Curtea de Apel Bucureşti, patru dintre ele au fost retrase. În cazul celorlalte două cereri, cu privire la sechestru, formulate de Grivco şi CCAI, avocaţii au cerut în sala de judecată recuzarea magistraţilor Camelia Bogdan si Mihai Mihalcea, desemnaţi să ia în discuţie contestaţiile. 

Cel din urmă a precizat că se abţine în a judeca, iar solicitările de recuzare au fost trimise către un alt complet pentru a se stabili dacă vor fi trimise pentru a fi soluţionate de un alt complet.

Totodată, cele trei contestaţii care urmau să fie judecate de Tribunalul Bucureşti au fost retrase.

UPDATE Grupul Intact a precizat ieri la prânz, într-un comunicat, că nu s-a renunţat la toate contestaţiile împotriva deciziei în dosarul ICA, retragerea unor contestaţii fiind determinată de prezenţa în completul care ar fi trebuit să le judece a judecătorului Camelia Bogdan.

"Renunţarea în cauză nu vizeaza toate contestaţiile depuse împotriva hotărârii nelegale nr.888/08.08.2014 şi cu atât mai puţin, nu reprezintă renunţări la demersurile judiciare menite să desfiinţeze actul fără precedent al Curţii de Apel Bucureşti. Necesitatea acţiunii a fost determinată de prezenţa în completul care ar fi trebuit să judece aceste contestaţii a doamnei judecător Camelia Bogdan. În cadrul dosarului ICA aceasta şi-a soluţionat singură propriile cereri de recuzare, respingându-le ca inadmisibile, precum şi contestaţiile formulate împotriva propriilor măsuri", se arată în comunicatul Intact, citat de Mediafax.

Reprezentanţii Intact mai spun că magistratul "a respins ca inadmisibile apelurile formulate de Camelia si Corina Voiculescu, împotriva cărora a pronunţat, prin aceeaşi hotărâre judecătorească, măsuri a căror punere în aplicare determină prejudicii, atât patrimonale, cât şi nepatrimoniale, precum şi refuzarea dreptului de a spune ceva în proces.

"Este evident că, în concepţia doamnei Camelia Bogdan, dreptul la un recurs efectiv garantat de art.13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi dreptul la un proces echitabil, garantat de art.21 din Constituţie, precum şi de art.6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului reprezintă simple drepturi iluzorii. Avand în vedere lipsa evidentă a unor garanţii de imparţialitate din partea magistratului Camelia Bogdan, renunţarea la contestaţiile îndreptate împotriva hotărârii, ce urmau a fi soluţionate de domnia sa, devine firească", se mai spune în comunicatul citat.

Toate aceste procese se referă la aspectele civile ale dosarului lui Dan Voiculescu, arată Digi24. Dintre aceste nouă procese, şase se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, iar trei la Tribunalul Capitalei.

Şi nu sunt singurele dosare deschise de familia lui Dan Voiculescu. Alte cinci au avut termen săptămâna trecută. Dintre acestea, două au fost pierdute, două au fost mutate la alte instanţe, iar una dintre acţiuni a fost retrasă.

Dosarele au fost deschise în condiţiile în care, la sfârşitul săptămânii trecute, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început procedurile de confiscare a terenurilor şi clădirilor Grivco şi Antena

ANAF urmează să primească motivarea deciziei de atunci, motivare care nu a fost încă redactată.

Dan Voiculescu, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare

Dan Voiculescu a fost condamnat vineri la 10 ani de închisoare cu executare de magistraţii Curţii de Apel. Astfel, judecătorii au admis cererea procurorilor de majorare a pedepsei date de instanţa inferioară. Tribunalul Bucureşti îl condamnase la 5 ani de închisoare cu executare. 

Magistraţii au respins ca nefondată cererea de schimbare a încadrării juridice făcută de Dan Voiculescu, din infracţiunea de spălare a banilor în infracţiunea de tăinuire. Ulterior, acesta a fost dus la Penitenciarul Rahova.

Totodată, lui Voiculescu i-au fost interzise mai multe drepturi civile pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale: drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi director/împuternicit/asociat/administrator/beneficiar real al unor societăţi comerciale sau împuternicit al acestora, în ţară sau în străinătate.

De asemenea, magistraţii au decis să-i confişte omului de afaceri imobilul pe care acesta îl deţine în strada Gîrlei (sediul Antenei 3), dar şi un teren de 3.000 de metri pătraţi din sectorul 1 şi sediul firmei Grivco.

Totodată, instanţa a decis confiscarea a câte 2,9 milioane de lei de la Camelia si Corina Voiculescu, fiicele mogulului, reprezentând contravaloarea donaţiilor în acţiuni ale ICA făcute de Dan Voiculescu, dar şi a sumelor din chiria Romtelecom: peste 3 milioane de euro.

Judecătorii au mai dispus confiscarea specială a 3 milioane de dolari din conturile lui Voiculescu, dar şi identificarea tuturor bunurilor ce aparţin familiei.

În plus, magistraţii au pus sechestru pe terenul acestuia din şoseaua Bucureşti-Ploieşti numărul 25, dar şi pe cel din şoseaua Kiseleff.

Ce condamnări au primit ceilalţi inculpaţi în dosarul „ICA”

Corneliu Popa a primit 8 ani de închisoare, iar Cătălin Sandu Jean va sta după gratii 6 ani. Instanţa a mai hotărât punerea sub sechestru a locuinţei acestuia din Bulevardul Decebal. Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Magistraţii au mai decis să-i pună nutriţionistului casele sub sechestru.

Fostul ministru Sorin Pantiş a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Instanţa a dispus şi menţinerea sechestrului pe mai multe bunuri aparţinând fostului ministru al Telecomunicaţiilor: un teren de 500 de metri pătraţi, din str. Austrului (Bucureşti), un apartament din str. Tuzla (Bucureşti), precum şi părţile sociale deţinute de Pantiş la firmele Fintech Consulting SRL şi TLD Evolution SRL.

Vlad Săvulescu a primit 6 ani de închisoare. Instanţa a mai hotărât punerea sub sechestru a caselor acestuia. Este vorba de un imobil (teren + clădire) amplasat în Bucureşti, strada Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, cu valoare estimată de un milion de euro, precum şi un apartament din str. Avrig, estimat la circa 95.000 de euro.

Gheorghe Sin a primit 4 ani de închisoare, dar sentinţa i s-a suspendat. De asemenea, judecătorii i-au pus casele sub sechestru. Constantin Baciu a fost condamnat la 4 ani cu suspendare. Alexandru Petre a primit 3 ani cu suspendare. Grigore Marinescu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare. Flavius Pop a primit 5 ani cu executare.

Ene Vica a fost condamnată la 3 ani cu suspendare. Instanţa a mai hotărât punerea caselor acestuia sub sechestru.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Corina Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, renunţă la contestaţia privind sechestrul din dosarul „ICA”

Voiculescu iese din carantină. Cât şi unde va sta în continuare după gratii

Dan Voiculescu nu se lasă: a contestat raportul Inspecţiei Judiciare care a stabilit că judecătorii au fost repartizaţi legal în dosarul ICA

Voiculescu nu ştie ce să mai facă pentru a-şi salva averea confiscată

Fetele lui Dan Voiculescu duc războiul mai departe

Dan Voiculescu, mesaj de după gratii pentru Adrian Năstase: „Trăim într-o dictatură care se apropie de final“

Raiffeisen ar putea ataca în instanţă confiscarea bunurilor pe care avea ipotecă în dosarul lui Dan Voiculescu

Fostul Institut de Cercetări Alimentare şi firma Grivco contestă sechestrul pus în dosarul „ICA”

Când a ajuns Dan Voiculescu stăpân absolut peste banii Securităţii

Avocat: „Voiculescu nu-şi înţelege condamnarea, are convingerea că procesul său a ieşit din tipar“

Voiculescu, primul în topul demnitarilor cu cei mai mulţi ani de puşcărie

Dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a ajuns la Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Sediile Antena 3 şi Grivco, confiscate

Sentinţă definitivă în dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare

Cine este Dan Voiculescu. Cum s-a împărţit între politică şi afaceri unul dintre cei mai bogaţi români

Averea familiei Voiculescu este de 120 de milioane de euro. Din declaraţia de avere: Dan Voiculescu, un pensionar cu un apartament, dar cu conturi grase

Ce rămâne în urma lui Dan Voiculescu: trei secvenţe de la arestarea unui mogul media

Dumitru Ghiorghiu, expertul dat afară din DNA, se face scut pentru inculpatul Dan Voiculescu

Voiculescu: Voi pune bazele unui ONG de investigaţii care va analiza activităţile lui Traian Băsescu din 1989 încoace

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite