RFI.ro: Două magazine româneşti din Londra, atacate de xenofobi „analfabeţi“. „Luaţi-vă ţiganii cu voi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Burnt Oak este o zonă cu multe magazine româneşti Foto Petru Cleh / RFI.ro
Burnt Oak este o zonă cu multe magazine româneşti Foto Petru Cleh / RFI.ro

Două magazine româneşti din Burnt Oak, o zonă românească a Londrei, au fost ţinta unor atacuri cu mesaje de tip xenofob: „Plecaţi acasă, luaţi-vă ţiganii cu voi“. Unul dintre antreprenori spune că iniţiatorii mesajelor trimise printr-o scrisoare sunt nişte „analfabeţi“, relatează secţia română a Radio France International.

Covrigăria Kroky este deschisă recent în Londra de către Liviu Chiroşcă, acesta precizând că până acum a fost bine primit de către localnici. Acesta a primit recent un mesaj de tip xenofob, de intimidare, prin poştă.

„Nu v-aţi îndepărtat destul de mult. Ar fi trebuit să vă întoarceţi în România – cu ţiganii voştri. Nu sunteţi bineveniţi aici – Şi niciodată nu veţi fi. Sperăm ca Brexit va opri mai mulţi dintre voi să vină Aici. Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră ţară. Numai mergem niciodată la cele 12 magazine alimentare din centrul comercial Watling Avenue, restul sunt magazine ieftine de haine şi magazine ponosite de mărunţişuri (niciunul dintre aceste magazine nu este românesc). De aceea nu are niciun rost să mergem la acest centru comercial.

O să aveţi doar români în magazinul vostru şi sper să nu rezistaţi mult şi putem să vedem duşi.

Plecaţi odată!”, este textul scrisorii publicate de către jurnalistul Petru Clej pe rfi.ro.

„Este a doua oară când primesc astfel de mesaje. Dacă sunt englezi, aceştia sunt analfabeţi”, a precizat Chiroşcă.

În metropolă locuiesc circa 163.000 de români, cea mai mare comunitate de români din Marea Britanie, atraşi de oferta de locuri de muncă din Londra.

Şi Nicolae Caminschi, originar din Republica Moldova, a primit un mesaj asemănător, acesta având un birou de contabilitate pe aceeaşi stradă.

Ambasada României din Marea Britanie a sesizat evenimentul şi a postat un mesaj al ambasadorului Dan Mihalache.

„Regret şi condamn situaţii de genul celor semnalate în mass-media şi reiterez faptul că autorităţile britanice ne-au asigurat că cetăţenii români, asemeni celorlalţi cetăţeni europeni, se bucură de dreptul de a locui, munci sau studia în Regatul Unit în conformitate cu prevederile Acordului de Retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană şi potrivit prevederilor legislaţiei britanice”, a precizat ambasadorul Dan Mihalache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite