Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Două poluri. Despre ora de religie

40
8 Aug 2016 14:18:53
Péter Demény

Citind cele spuse de Dna. Sandra Pralong, sunt în situaţia lui Eugen Ionesco, autorul volumului „Nu”. Pot la fel de bine argumenta şi contraargumenta.

Sigur, consilierul preşedintelui are dreptate: religia de foarte multe ori creează „oameni docili, adică obedienţi, timoraţi, asistaţi şi slugarnici, pe care să-i putem controla”. Şi ipocriţi, aş adăuga. Cred că am văzut cu toţii oameni care merg la biserică doar pentru că asta e obiceiul, aşa au făcut şi părinţii, şi străbunicii lor. Ei nu mai au nici în clin, nici în mînecă cu credinţa, dar se crucesc, se roagă şi dorm în timpul slujbei.

În acelaşi timp, fata mea învaţă la un liceu unitarian. Chiar dacă e limpede că religiile catolică, reformată şi unitariană se deosebesc profund de cea ortodoxă, toate religiile adoră tradiţiile, uniformizarea, „cuminţenia spiritului” (şi spun asta în pofida faptului că nu prea îmi imaginez un preot ortodox care să fie de acord cu căsătoria dintre oamenii de acelaşi gen, aşa cum notarul Bisericii Unitariane a declarat că este). Fata mea, credeţi-mă pe cuvînt, nu e totuşi nici tîmpită, nici docilă, nici slugarnică. Pe de altă parte, cîţi mîrlani, nesimţiţi, impertinenţi nu aleargă pe străzile României, care nu au absolvit vreo şcoală confesională?

Sunt de acord: religia nu trebuie să fie obligatorie. Dar credinţa înseamnă şi că te raportezi la Necunoscutul care se află deasupra ta, că recunoşti că există cineva mai presus de tine, că nu te crezi buricul pămîntului. Prin urmare, cred că cine vrea să meargă la ora de religie, acela nu numai să aibă acest drept, dar să nu se ducă acolo auzind că el e un bou şi jumătate. Tare mi-ar plăcea dacă boii ar creşte numai într-un loc, adevărul însă este mult mai complicat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

Dionysos Bacchus
8.08.2016, 14:35:33

" că recunoşti că există cineva mai presus de tine," , aveti dreptate , multi nu admit ca cineva nu crede in basme cu serpi vorbitori , cu un mos cu catastif ce te monitorizeaza din stratosfera si multe alte bazaconii de care si un copil de trei ani ar ride .

0 (16 voturi)
Radu Mircea
8.08.2016, 14:53:47

# Dionysos Bacchus Asa la mica ciupeala Dionysos , pot sa afirm ca atunci cind lumea era proasta de tot , dumnezeu locuia '' in ceruri ''' . Dupa fratii Wrigt l-au mutat ceva mai incolo in Cosmos . Dupa Gagarin l-au plasat undeva in spatele Lunii . Dupa Armstrong l-au carat mai la marginea sistemului Solar . Dupa misiunea Pioneer 2 au recunoscut ca dumnezeu isi are salasul dincolo de galaxia noastra . Daca ma iau dupa telescopul Huble cred ca l-au dat afara din univers . Haleluiahhhh ....

+1 (17 voturi)
Radu Mircea
8.08.2016, 14:36:17

# Peter Demeny Sa mor daca doamna Pralong nu are dreptate . Ce cauta religia in scolile unui stat laic ??? Doreste cumva sa impuna un zeu atotputernic , care-i supravegheaza pe elevi cind copiaza la teza ??? Sau este o sinecura a unor oameni ( adesea popi si preotese ) care nu reusesc sa-si cistige o bucata de piine altfel ??? Daca ma iau dupa '' monstrele '' gindiri unor asemenea '' corifei '' ai ortodoxismului , cred ca nu numai orelele de religie sunt inutile ,. dar mai ales sunt total contraindicate invatamintului modern , o plaga pe curicula invatamintului .

+3 (15 voturi)
aurel aurel
8.08.2016, 15:02:44

asa si...nu inteleg unde bati, domnule peter...e buna sau rea religia?...sau e buna doar aia la care merge fica dumitale?...ori esti si dumneata un sustinator LGB?...fiindca nu prea inteleg ce vrei sa spui.

+1 (7 voturi)
A4
8.08.2016, 16:24:43

Péter Péter.............ai dat-o la scoala unitariana foarte bine. daca fata invata sa gandeasca ca profii de acolo "se apleaca" si se ocupa de ea si o invata sa gandeasca ------- pe langa "maszlagul" crestin predat ca materie anume e okey................. altfel nici nu stiu ce sa spun. Maximum bate binela C.V. cand merge sa dea examnul la Pázmány Péter University:)

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările