Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Două specii emblematice, puse sub protecţie. Cine vâna capre negre şi ciocârlii în România

4
13 Feb 2020 16:10:39
Autor: Ionuţ Mureşan
Un număr de 609 exemplare de capră neagră vor fi împuşcate în sezonul 2019-2020 Imagine: Facebook/Romsilva
Un număr de 609 exemplare de capră neagră vor fi împuşcate în sezonul 2019-2020 Imagine: Facebook/Romsilva

Ciocârlia şi capra neagră vor fi puse sub protecţie, iar decizia, împreună cu punctul de vedere al Ministerului Mediului, va fi transmisă Guvernului, a declarat, joi, ministrul de resort, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă.

 
„Am luat decizia de a pune sub protecţie două specii emblematice pentru România, pentru care, din păcate, până acum, vânătoarea a fost permisă fără niciun fel de restricţie. Este vorba despre ciocârlia şi capra neagră. Ciocârlia este o specie simbol naţional şi vânarea acesteia nu reprezintă o activitate tradiţională, nu este o practică cinegetică autohtonă. Mai mult, ea se regăseşte pe lista UNICEF a speciilor ameninţate cu dispariţia. La rândul său, capra neagră, deşi este o specie emblematică pentru Carpaţi şi România, care a avut până în 2007 statutul de monument al naturii, odată cu intrarea în Uniunea Europeană a fost scoasă de sub protecţie. În acest sens, vom transmite Guvernului României punctul de vedere al ministerului privind punerea sub protecţie a acestor două specii, pe care le consider şi emblematice şi, evident, foarte importante pentru ţara noastră”, a afirmat Alexe, citat de Agerpres.
 

Braconajul ca formă de turism

 
Conform Societăţii Ornitologice Române (SOR), ciocârlia de câmp este o specie dorită de vânătorii străini, majoritatea italieni, şi a fost introdusă pe lista păsărilor care se vânează în anul 1996. În 2006, ca urmare a unei campanii SOR, specia redevine protejată, dar numai pentru un an. În 2015, în urma unei alte campanii a SOR şi a organizaţiilor din Coaliţia Natura 2000, cotele de vânătoare au fost înjumătăţite.
 
„An de an, Poliţia Română prinde grupuri mai mari sau mai mici de turişti italieni care braconează specii protejate şi susţin că vânează ciocârlie. Pe traseul România-Ungaria deja sunt celebre transporturile de păsări braconate care părăsesc România, iar în ultimii ani astfel de transporturi au fost interceptate în Slovenia şi Croaţia”, precizează organizaţia de profil.
 
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte capra neagră, reprezentanţii comunităţii Declic au iniţiat anul trecut o petiţie pentru a fi stopată vânarea acestei specii, invocând faptul că fostul Minister al Apelor şi Pădurilor a aprobat o cotă de recoltă de 609 exemplare de capră neagră, care vor fi împuşcate în sezonul 2019-2020.
 
Din datele centralizate de la gestionarii fondurilor de vânătoare, citate de către Declic, reiese faptul că populaţia caprelor negre din România este în creştere, de la 6.722 exemplare, în 2005, la 8.158 exemplare, în 2019, în timp ce efectivele optime au fost stabilite la 6.174 exemplare, "fără să se ştie în baza a ce studii".
 
Capra neagră se găseşte în România în 98 fonduri de vânătoare din 16 judeţe, administrate de către asociaţii private de vânătoare structuri ale Romsilva, ocoale silvice private şi universităţi cu profil silvic, se arată pe site-ul activiştilor Declic. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Milu
13.02.2020, 17:38:57

609 exemplare de capră neagră (Rupicapra rupicapra) ucise într-un an este un masacru. Puneți-le pe un câmp și uitați-vă la ele....Moarte, fără viață !... Băieții deștepți din Romsilva și din fondurile private de vânătoare umflă cifrele ca să mărească cota de recoltare an de an și au speculat faptul că specia nu apare în Directiva Habitate. Păi nu apare pentru ca cetățenii comunitari cu mulți euro să o vâneze la noi nu la ei. Dar cei din ministerul mediului poate au auzit de specii protejate la nivel național (fiecare stat are o astfel de listă roșie). Capra neagră este un simbol al Carpaților, o specie emblematică al lumii alpine pure, iar cine vânează pentru trofee este un cinic, degeaba are euro în portofel și pe card. Sper ca directorul Romsilva să susțină demersul ministrului mediului și puștile să nu mai aducă moarte pe stâncăriile înalte din Carpați. Ar trebui, dacă se consideră silvicultori nu forestieri... Stop vânătorii pentru trofee în Carpați ! - o deviză a oricărui om care iubește natura și îi pasă de conservarea biodiversității.

+1 (1 vot)
Victor Nagy
13.02.2020, 18:10:03

„ .... un tânăr despre care exista presupunerea rezonabila ca a săvârşit infracţiunile de ucidere din culpa şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiştilor sau a procurorului”” Tot cu suspiciuni rezonabile ? ! Nu este cam puțin pentru arestare ? Asta-i România !

-1 (1 vot)
Victor Nagy
13.02.2020, 18:11:46

Greșeală !

+1 (1 vot)
Carmic
13.02.2020, 18:48:29

Broscarii au terminat cumva broastele si melcii de au venit la noi sa ne manance pasarile?, oare nu stiu ca ciocrlia e sora cu romanu'?

+1 (1 vot)