Dragnea! Democraţia funcţionează altfel!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Bucureşti, poliţia reacţionează cu brutalitate în faţa demonstranţilor paşnici. Robert Schwartz cere aducerea în faţa instanţei a celor responsabili.

Niciodată nu a fost falimentul unui guvern mai clar ca acum: autorităţile de la Bucureşti au desfăşurat efective foarte numeroase de jandarmi pentru a arăta lumii întregi cine deţine puterea în România! În jur de 100.000 de persoane au venit în Piaţa Victoriei din capitala ţării, în faţa sediului Guvernului, pentru a demonstra împotriva corupţiei şi în favoarea statului de drept şi a unei justiţii independente. Mulţi dintre manifestanţi au venit din întreaga Europă, călătorind mai multe zile pentru a ajunge la protestele de la Bucureşti. Au venit pentru a cere ca şi în vechea lor patrie să fie respectate acele valori pe care le-au întâlnit în ţările în care au emigrat.

A fost un strigăt pentru democraţie şi normalitate într-o ţară care pare acaparată pe moment de cleptocraţi şi de nepotismul extins practicat de aceştia. A fost o premieră absolută în Europa: zeci de mii de români care trăiesc şi muncesc în afara ţării şi-au luat concediu pentru a reveni în România pentru a arăta alături de familii şi prieteni că nu şi-au uitat patria. Românii din ţară şi din afara ei au vrut să transmită un mesaj clar: opriţi prăbuşirea României!

De neînchipuit!

Răspunsul guvernanţilor a fost brutal. Din cauza unor grupuri răzleţe de huligani care s-au amestecat printre demonstranţii paşnici, pentru a provoca incidente, poliţia a folosit la întâmplare şi fără judiciozitate gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi bastoane. Împotriva unor familii cu copii, împotriva celor în vârstă, împotriva jurnaliştilor. Împotriva oamenilor simpli care nu au vrut să renunţe la speranţa că vor trăi din nou într-o democraţie funcţională. La ei acasă şi nu undeva în străinătate, unde se întâmplă să studieze sau să muncească. Şi unde trăiesc, pentru că la ei în ţară nu mai aveau nicio perspectivă.

Ne-am reamintit vineri seara de Tiananmen şi Taksim! Şi de "mineriada” din Bucureşti din iunie 1990. Atunci, liderii post-comunişti au chemat în capitală mii de ortaci pentru a-i ajuta să-şi consolideze puterea, după răsturnarea regimului Ceauşescu. "Minerii” au avut sarcina să le închidă gura opozanţilor liberali ai noului regim: au fost vizaţi mai ales politicieni de opoziţie, studenţi, intelectuali. Ceea ce s-a şi reuşit atunci, cu o brutalitate de nedescris!

Acum au fost poliţiştii şi jandarmii cei care au îndeplinit o sarcină similară, făcând uz nenecesar de forţă împotriva demonstranţilor paşnici. De neînchipuit într-o democraţie! Repetăm, ca să se înţeleagă mai bine: nu a fost o operaţiune a jandarmilor împotriva unor manifestanţi radicali de dreapta sau de stânga predispuşi la violenţe, aşa cum s-a mai văzut prin diverse ţări din Europa. A fost o declaraţie deschisă de război împotriva propriului popor! Vinovat pentru aceasta este fără îndoială guvernul. Şi Liviu Dragnea, şeful social-democraţilor aflaţi la guvernare. Dragnea nu are voie să ocupe poziţia de premier, pentru că a fost condamnat definitiv penal pentru manipularea alegerilor. Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, el controlează practic fiecare pas al cabinetului de la Bucureşti. Numeroşi miniştri şi demnitari - inclusiv şefa de la Interne - provin din regiunea de baştină a lui Dragnea, unde acesta a fost şef de consiliu judeţean, un fel de "baron” al locului. Aceşti oameni din jurul lui îi sunt loiali pe veci "stăpânului” lor. Sub mantia protectoare a democraţiei parlamentare, ei şi-au subordonat pas cu pas justiţia şi toate instituţiile statului.

Acum toate acestea trebuie să se sfârşească! Democraţia funcţionează altfel! Trebuie oprită destructurarea statului operată de acest Dragnea şi de camarila lui. Cei responsabili pentru folosirea brutală a forţei la manifestaţia de vineri 10 august trebuie aduşi în faţa justiţiei. Preşedintele liberal Klaus Iohannis are la dispoziţie toate instrumentele prevăzute de Constituţie pentru a-şi elibera ţara din ghearele cleptocraţilor. El se bucură în acest sens de sprijinul majorităţii românilor din ţară şi din afara ei. Au dovedit acest lucru foarte clar cei 100.000 de demonstranţi prezenţi vineri la Bucureşti şi în celelalte oraşe mari ale României.

image

Robert Schwartz conduce redacţia română la Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite