Dragnea l-a scăpat pe Năstase de la executarea silită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragnea, Năstase şi Ponta, trei dintre protagoniştii scandalului ISC FOTO: MARIAN ILIESCU
Dragnea, Năstase şi Ponta, trei dintre protagoniştii scandalului ISC FOTO: MARIAN ILIESCU

Inspectoratul de Stat în Construcţii a renunţat să mai declanşeze procedura executării silite a lui Adrian Năstase, după ce vicepremierul Liviu Dragnea i-a atenţionat voalat pe şefii instituţiei.

Presiunea pusă de Liviu Dragnea pe Inspectoratul de Stat în Construcţii şi-a spus cuvântul. După ce vicepremierul a dispus verificări la sânge la ISC, şi l-a somat pe inspectorul general Petru Cost „să înceteze cu bâlbâielile“ în cazul Năstase, reprezentanţii inspectoratului au procedat în consecinţă: ISC a pus urgent la dispoziţia avocaţilor lui Adrian Năstase numărul contului din Trezorerie în care să fie virate sumele cu titlul de prejudiciu în dosarul „Trofeul Calităţii“.

Asta pentru ca executorii judecătoreşti să nu ajungă să scoată la mezat bunurile fostului premier, cum ar fi blocul din strada Zambaccian sau ferma de la Cornu. Pentru siguranţă însă, Adrian Năstase a deschis la CEC un cont pe numele ISC, unde a virat deja banii.

„La ISC este posibil să luăm nişte măsuri foarte serioase şi foarte drastice care să aibă în vedere inclusiv restructurarea fundamentală a acestei instituţii şi schimbarea statutului juridic al acestei instituţii. Schimbarea conducerii s-ar putea să fie o măsură mult prea blândă şi foarte simplă şi insuficientă“, declara Liviu Dragnea în urmă cu două zile.
Scandalul a pornit după ce avocaţii lui Adrian Năstase s-au plâns că Inspectoratul de Stat în Construcţii a refuzat propunerea de executare voluntară a fostului premier.

CAZACU: „NU PUTEAM RISCA SĂ NU FACEM DEPOZITUL“

Riscul ca executorii judecătoreşti să pună sechestru pe vilele lui Năstase era iminent, lucru recunoscut chiar de apărătorii fostului lider PSD. „Noi am pus banii la dispoziţia ISC. Am făcut un depozit la CEC, pentru că dacă ISC a transmis acest număr de cont, l-a transmis după expirarea termenului rezonabil pe care l-am pus la dispoziţie. Noi nu puteam risca să nu facem depozitul, din moment ce ISC n-are conducător, n-are secretar, n-are departament juridic...“, a declarat pentru „Adevărul“ avocatul Ion Cazacu.   

Reprezentanţii ISC se apără şi susţin că au urmat întocmai dispoziţiile legale în acest caz. „Intenţia domnului Adrian Năstase de a achita suma de 3.337.452 de lei nu poate fi asimilată cu refuzul ISC de a primi banii, în condiţiile în care, pe de o parte, operaţiunile de încasări privind fondurile publice se derulează prin
Trezoreria statului, iar pe de altă parte, executorul judecătoresc este obligat să aibă un rol activ, stăruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrală şi cu celeritate a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu“, se precizează într-o adresă a ISC remisă redacţiei.

SACRIFICAREA LUI GRĂJDAN

Un episod semnificativ al scandalului recuperării prejudiciului de către ISC s-a consumat anul trecut. În mai 2012, premierul Victor Ponta a luat de la Ministerul Dezvoltării Inspectoratul de Stat în Construcţii şi l-a trecut în propria sa subordine. Tot atunci l-a numit în fruntea instituţiei  pe Adrian Grăjdan. Primul document semnat de Grăjdan în calitate de inspector general al inspectoratului a fost o adresă către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care declara că ISC renunţă la statutul de parte civilă în dosarul în care era judecat Adrian Năstase.
Decizia lui Adrian Grăjdan a provocat acuzaţii la adresa sa, dar şi a lui Victor Ponta, de favorizarea infractorului şi de amestec în justiţie. În urma scandalului, premierul l-a sacrificat pe Adrian Grăjdan, destituindu-l din funcţie. În decembrie, după alegeri, Ponta n-a mai găsit de cuviinţă să păstreze ISC în subordinea sa şi l-a transferat înapoi în subordinea Ministerului Dezvoltării.

De unde provin banii

Potrivit ultimei declaraţii de avere a lui Adrian Năstase, depusă la Camera Deputaţilor cu doar câteva zile înainte de a fi condamnat în dosarul „Trofeul Calităţii“, reiese că, în 2011, fostul lider PSD a acumulat venituri consistente.

Adrian Năstase a obţinut peste o jumătate de milion din vânzarea pădurii deţinute la Corbeanca şi a unor cote-părţi din apartamentele moştenite de Dana Năstase.

Terenurile forestiere au fost vândute cu 355.000 de euro unei firme deţinută de o companie elveţiană. Pădurea de la Corbeanca a ajuns în proprietatea familiei Năstase în 1999, în condiţii dubioase. Dana Năstase a cumpărat-o la un preţ foarte mic de la Roxana Bichel, numită ulterior de Năstase consilier la APAPS. La rândul său, Bichel dobândise pădurea în urma unor schimburi de terenuri forestiere deţinute la Săcele.
Ministerul Agriculturii a anulat, iniţial, schimbul, după ce corpul de control a stabilit că a fost realizat ilegal. Romsilva însă nu a mai făcut demersurile pentru a recupera pădurea, iar Bichel a vândut o parte din teren Danei Năstase.

Adrian Năstase, acceptat şi de eşalonul doi din PSD

Liderul PSD, Victor Ponta, nu a exclus o revenire a lui Adrian Năstase în PSD, după eliberarea din arest.
 „Îmi doresc să fie acasă, să fie alături de familie. După aceea o să discutăm şi de politică. Îl cunosc foarte bine pe Adrian Năstase şi nimeni nu poate şti cum va reacţiona. Până la urmă, eu am învăţat politică de la Adrian Năstase, nu invers”, a afirmat, recent, premierul Ponta. Nici social-democraţii din eşalonul doi nu se opun unei reveniri a lui Adrian Năstase.

toni grebla

„După judecarea recursului am ferma convingere că domnul Năstase va fi pus în libertate. Trebuie să îşi acorde şieşi şi familiei un moment de reflecţie şi abia apoi să decidă ce va face. Eu sunt ferm convins că Adrian Năstase nu va ieşi din viaţa publică”, a explicat senatorul PSD Toni Greblă (foto dreapta). Părerea lui Greblă este împărtăşită şi de alţi social-democraţi. „Adrian Năstase a făcut istorie în PSD, a scris, a fost un premier excelent, a avut un Guvern merituos. Inclusiv preşedintele actual a spus că Guvernul Năstase a fost cel mai performant. Să revină în partid nu va fi o problemă“, a explicat şi deputatul PSD Ioan Adam. „Din punctul meu de vedere este absolut nevinovat şi locul lui este oricând în PSD“, a explicat senatorul PSD Şerban Nicolae.
Potrivit statutului PSD, nu pot face parte din partid cei care au drepturile electorale suspendate. Or, Năstase are drepturile suspendate pentru trei ani de zile, potrivit deciziei instanţei din vara anului trecut, în dosarul „Trofeul Calităţii“. (Lucian Negrea)
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite