Dragoş Săvulescu vrea să dea România în judecată la CEDO şi să ceară despăgubiri pentru că a fost arestat în Grecia şi a fost condamnat „pe nedrept“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Omul de afaceri Dragoş Săvulescu vrea să dea România în judecată la CEDO şi să ceară despăgubiri pentru că a fost arestat în Grecia şi ar fi fost condamnat pe nedrept la Bucureşti, a declarat, pentru G4media.ro, avocatul lui. Săvulescu a fugit în Italia după condamnarea definitivă la 5 ani şi jumătate de detenţie cu executare, în februarie 2019, în dosarul Retrocedărilor de plaje.

„Din motive pe care nu le înţelegem, România a refuzat până acum să recunoască sentinţa impusă domnului Savulescu de către instanţa italiană în temeiul dreptului european (Decizia 2002/584 şi 2008/909). Întrucât domnul Săvulescu a finalizat procesul judiciar în Italia, nu este nevoie ca el să se întoarcă în România.

Cea mai mare întrebare este de ce autorităţile române nu au anulat mandatul de arestare învechit şi nu au închis acest caz. După cum a arătat clar decizia din Grecia, autorităţile române au indus în eroare autorităţile elene atunci când au spus că dosarul este încă deschis. Conform legislaţiei europene, cazul ar trebui închis.

Domnul Săvulescu ar dori să viziteze România cât mai curând posibil, mai ales să-şi vadă părinţii. Cu toate acestea, până când România nu se comportă corespunzător în conformitate cu legile în vigoare, el nu poate veni în România.

În schimb, el se va lupta pentru a-şi spăla imaginea şi va lupta împotriva erorii judiciare din cazul său, dar şi a altor erori ale Justiţiei din România, inclusiv prin revizuirea acţiunilor guvernului român şi a acestei erori judiciare în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

El va solicita despăgubiri statului român din pricina prejudiciului suferit. Decizia instanţei din Grecia (de a nu îl extrăda pe Săvulescu în România – n.r.) se adaugă probelor deja disponibile împotriva României în acest efort”, a declarat avocatul Matthew Oresman pentru G4media.ro.

Pe 11 decembrie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat sentinţa de condamnare la 5 ani şi jumătate de închisoare cu executare în cazul omului de afaceri Dragoş Săvulescu, fost acţionar la Dinamo Bucureşti, aflat în Italia.

Cheltuielile judiciare la care a fost obligat Dragoş Săvulescu prin decizie definitivă sunt de 33.000 de lei.

Potrivit sentinţei definitive de condamnare, doar Dragoş Săvulescu, împreună cu Cristian Borcea şi Georgică Giurgiucanu, au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu 28 de milioane de euro, din totalul de 114 milioane de euro cât valoreau plajele şi falezele retrocedate ilegal de fostul primar din Constanţa, Radu Mazăre, în beneficiul unor samsari de drepturi litigioase precum Dragoş Săvulescu.

Instanţa Supremă a dispus „restabilirea situaţiei anterioare” retrocedărilor şi a impus Ministerului de Finanţe şi Primăriei Constanţa să recupereze terenurile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite