Din centrul de plasament, în bordel. Drama fetei de 13 ani obligate să se prostitueze o zi întreagă pentru 50 de lei şi un pachet de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

22 de fete minore au fost forţate să se prostitueze de o reţea de proxeneţi din Iaşi, din care făceau parte şi două foste beneficiare ale sistemului de asistenţă. Acestea sunt datele preliminare ale unei anchete a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi.

Tribunalul Iaşi a dispus la jumătatea lunii decembrie 2015 arestarea preventivă, la propunerea DIICOT, a patru membri ai unui grup infracţional organizat specializat în trafic de minori şi proxenetism. Era vorba de Gheorghiţă-Alexandru Lungu, Neculai Ursache, Dumitru Claudiu Lupu şi Adrian Nica.

Totul începe în marie 2015, atunci când Lungu şi Ursache au pus bazele unei afaceri murdare: fete minore pentru amatorii de sex plătit. Clienţii erau racolaţi pri intermediul anunţurilor din ziarele locale sau de pe internet. Cei doi au pus bazele unei grupări care s-a ocupat cu racolarea şi exploatarea sexuală  a unor minori,  cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, care provin din familii defavorizate sau din Centrul de Plasament Ion Holban Iaşi, minori cu un grad redus de instrucţie, într-o stare materială extrem de precară, cu diferite vulnerabilităţi psihice.

Capcana Centrului de Plasament

Centrul de Plasament Ion Holban Iaşi este o instituţie  în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi se ocupă de asistenţa socio-psiho-educativă, îngrijirea, recuperarea unor copii si tineri cu dizabilitati, precum şi cu suportul si gazduirea copiilor si tinerilor cu nevoi sociale,, minori aflaţi în situaţii extrem de delicate din punct de vedere social, emoţional, fizic şi psihic.

De altfel, potrivit DIICOT, din rapoartele întocmite  la nivelul Direcţiei de Protecţie a Copilului rezultă că , în marea lor majoritate potenţialele victime minore ale traficului : “înregistreaza tulburari de comportament, parasesc in mod frecvent institutia, se expun la anturaje cu potenţial infractional care le pun in pericol integritatea fizica, psihica si morala ,prezinta un risc crescut de abuz…. prezinta gândire predominant reproductiva, dificultati in operatiile de sinteza, analiza, gandire critica slab dezvoltata, usor de manipulat, imaginatie cu elemente de mitomanie (pe fondul regresiei de tip infantil),insecuritate afectiva, sentiment de abandon afectiv, simte nevoia de siguranta si protectie”.

Cine făcea recrutările în Centru

La gruparea constituită de către Ursache şi Lungu- care aveau calitatea de lideri,   ar  mai fi aderat Marian Bonciu, Adrian Nica, Dumitru Claudiu Lupu, Marian Popa, Florin Constantin Marciuc, Vlad Ionuţ Velniceru şi Paul Iulius Hotin. Un rol important în cadrul grupării l-au avut Mihaela Cătălina Romaniuc şi Sunita Roman, care, în calitate de foste beneficiare ale unor servicii de protecţie în cadrul Centrului de Plasament Ion Holban Iaşi, s-au ocupat de racolarea minorelor instituţionalizate în această unitate de protecţie , au participat în unele cazuri şi la exploatarea acestora .

Cercetările efectuate în cauză au evidenţiat faptul că din  Centrul de Plasament Ion Holban Iaşi precum şi Centrul de Primire a Copiilor în Regim de Urgenţă (instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi – DGASPC Iaşi, specializate în asistenţa socio-psiho-educativă, îngrijirea, recuperarea unor copii şi tineri cu dizabilitati, precum şi cu suportul si găzduirea copiilor şi tinerilor cu nevoi sociale), au fost raportate  numeroase dispariţii al unor minori de sex feminin, minore aflate în situaţii extrem de delicate din punct de vedere social, emoţional, fizic şi psihic, dispariţii care conduceau la concluzia că tinerele respective ar putea fi victime ale traficului de minori.

În parale cu racolarea minorelor, au fost atrase şi persoane majore, de sex feminin, care au fost sprijinite de către o parte din membrii grupării să practice prostituţia, prin asigurarea locaţiei, a materialelor necesare  şi a securităţii, profitul fiind împărţit între aceştia. Victimele minore, în special cele provenite din centrele de ocrotire, nu beneficiau de sume de bani sau alte foloase de pe urma practicării prostituţiei, acestea erau atrase de faptul că aveau un loc în care să se cazeze atunci când fugeau din centrele de ocrotire, se mulţumeau cu sume infime de bani sau bunuri, membrii grupării au speculat acest lucru pentru a realiza venituri mari din exploatarea acestora.

Prostituatele din dragoste

Primul pas sa fost închirierea unui apartament în centrul oraşului Iaşi. După ce afacerea s-a dezvoltat, gruparea închiriase mai multe apartamente, unele în regil hotelier, toate în zone centrale ale oraşului. În două cazuri, proxeneţii au folosit metoda „Casanova”- denumită ş „Loverboy”. “Astfel, după ce tinerele vulnerabile se îndrăgostesc de traficant, acesta, uzând de autoritatea emoţională pe care o deţine şi o exercită permanent, reuşeşte să le determine să se prostitueze cu pretextul că activitatea nu va fi de lungă durată, ci va ţine doar atât cât va fi nevoie ca ei să acumuleze un capital care să le permită să îşi întemeieze o familie şi să trăiască decent, în realitate însă, din banii astfel obţinuţi beneficiind o întreagă reţea de carne vie din care traficantul face parte”, au explicat surse judiciare cum funcţionează această metodă.

Cum funcţiona reţeaua şi ororile din apartamente

  • Majoritatea fetelor care refuzau să se prostitueze erau bătute crunt de liderii grupării, palme peste faţă, erau trase de păr  şi fripte cu ţigara pe mâna stângă. Fetele erau ameninţate cu un cuţit.
  • Tarifele grupării era de  80 lei/număr sau 120-140 lei ora /oră, După ora 22.00 tariful creştea la 100 lei raportul, respectiv 150-200 lei ora. Erau prostituate care aveau clineţii lor, acestea au declarat la DIICOT că muncea între 22.00 – 02.00, că aveau circa 3-4 clienţi pe seară, câştigând între 700-1.100 lei/noapte.
  • În cazul a două prostituate majore care se prostituau pe cont propriu, dar erau protejate de această grupare, îi achitau lui Lungu o cotă parte din încasările zilnice pentru chirie şi alte servicii.
  • Fetele erau învăţate să spună clienţilor că au împlinit 18 ani. Ele aveau în apartamentele închiriate 4 telefoane pe care sunau clienţii care citiseră anunţurile din ziare sau internet.
  • Fetele erau învăţate să spună că dacă va veni un client care le vor  arăta o legitimaţie de poliţie să spună că practică prostituţia pe cont propriu.
  • Un taximetrist care a aderat la această grupare avea rolul de a asigura transportul tinerelor la clienţi, paza şi alte servicii.
  • Una dintre prostituatele minore a rămas însărcinată cu un client şi a fost forţată de proxenet  să facă întrerupere de sarcină, când era gravid în patru luni,  bărbatul având interes ca aceasta să poată practica prostituţia.                                  
  • Într-unul dintre apartamente, folosit ca şi cartier general al grupării, pe frigider exista un caiet de dictando cu coperţi galbene,  în care tinerele exploatate erau trecute pe coloane, în dreptul fiecăreia se consemnau sumele încasate de la clienţi. Sumele de bani erau împachetate în ziare şi aşezate pe hota de la aragaz de unde Lungu le lua şi le utiliza.
  • Liderii grupării primeau constant pe sms rapoarte cu  sumele încasate şi detalii ale locului unde fetele mergeau la clienţi


Drama fetei de 13 ani

Una din victime, fugite din Centrul de Plasament Ion Holban Iaşi, avea 13 ani cnd a început să se prostitueze. Fata a fost păcălită că va sta într-un apartament să ţină companie celorlalte prostituate. Ea a fost ameninţată că va fi dată pe mâna poliţiei. Fata a negociat ca la finalul unei zile “de muncă” să primească 50 de lei şi un pachet de ţigări.  Fiind speriată de ameninţările celor doi, tânăra a acceptat situaţia în care se afla şi chiar din prima zi a avut primul client.

Pentru prestaţia sexuală primit suma de 150 lei pe care i-a pus într-un portofel unde se adunau toţi banii pe care îi câştigau fetele. Programul său era de la ora 12:00 la ora 02:00, se întocmea o listă cu cât câştiga fiecare, iar la final de program, lista se rupea.  Victima minoră a practicat prostituţia în acel apartament în perioada  1 septembrie 2015-22 septembrie 2015, câştigând aproximativ 22.000 de lei, toţi fiind însuşiţi de Bonciu şi Ursache, ea primind doar cele necesare, haine şi mâncare.

Ce spun procurorii DIICOT

Procurorii DIICOT care au cerut arestarea celor implicaţi în acest caz au arătat magistraţilor că  se impune o reacţie a autorităţilor pentru a nu se crea neîncrederea în capacitatea justiţiei de a lua măsurile necesare pentru crearea unui echilibru firesc şi a unei stări de securitate socială.

“Conţinutul constitutiv al infracţiunilor imprimă un grad ridicat de periculozitate persoanei acuzate de comiterea faptelor. Pe lângă aceasta, inculpaţii faţă de care există certitudinea că au constituit un grup organizat care a racolat în vederea exploatării victimele  minor eaflate într-o stare de extrema vulnerabilitate , cu vârste cuprinse între 13-17 ani pot fi privite ca reprezentând un pericol cert şi imediat, iar lăsarea lor în libertate ar genera un sentiment profund de insecuritate”, au arătat procurorii DIICOT.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite