Dresurile de circ cu animale sălbatice, sub presiune după cazul animalelor moarte în incendiul de la circul Globus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
11 animale au murit asfixiate într-un incendiu izbucnit la unul dintre grajdurile Cicului Globus
11 animale au murit asfixiate într-un incendiu izbucnit la unul dintre grajdurile Cicului Globus

Interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri a apărut din nou în discuţie, după ce 11 animale au murit în urma unui incendiu izbucnit joi dimineaţă la unul dintre grajdurile Circului Globus. Reprezentanţii Circului susţin că nu vor înceta numerele cu animale săbatice dacă statul român nu o împiedică. Un proiect legislativ respins în 2015 care prevedere acest lucru se află din nou în analiză în două comisii ale Camerei Deputaţilor.

11 animale, între care şi doi tigri siberieni, au murit asfixiaţi, joi dimineaţă, după ce o anexă a Circului Globus din Şoseaua Petricani (sector 2) a luat foc. Reprezentanţii Circului Globus susţin că multe dintre animalele adăpostite acolo erau retrase din activitate, subliniind, totodată, că vietăţile care au supravieţuit vor fi transferate la Grădina Zoologică sau în altă menajerie a instituţiei.

„Toate au murit prin asfixiere, nu pentru că au luat foc, focul nu a reuşit să ajungă până în zona în care erau animalele, dar din cauza fumului puternic produs de dimensiunea incendiului s-a ajuns la această situaţie. Doi tigri siberieni, precum şi un cangur şi o cămilă, toate animale pensionate, vor fi transferaţi la Grădina Zoologică. Celelalte animale, căpriţele, alţi patru tigri siberieni, un cal de talie mare, doi ponei, un tăuraş vor fi transferaţi în cursul zilei de astăzi la menajeria din Aleea Circului”, a declarat pentru „Adevărul” Cornelia Popescu, şef Serviciu Organizare Spectacole, Marketing şi Publicitate.

Locul animalelor sălbatice nu e la circ

Imediat după incident, Fundaţia Vier Pfoten a solicitat din nou interzicerea folosirii animalelor în circuri. 

„În primul rând, animalelor sălbatice nu le pot fi oferite condiţiile cât de cât asemănătoare celor din sălbăticie în niciun circ, un leu are un areal pe care vânează de 400 km pătraţi, cam de două ori cât Bucureştiul, la circ are 50 de metri pătraţi, un areal natural pentru un tigru este de 1.000 de kilometri pătraţi. Chiar şi animalele născute şi crescute în activtate au nevoi similare cu ale celor din sălbăticie şi nu vor fi niciodată domesticite, nu au cum să se adapteze la viaţa în captivitate. De aici apar tulburări comportamentale, se învârt în cuşcă, sau mai rău, în arenă nu poţi şti cum reacţionează un animal sălbatic, se întâmplă nenorociri. Interzicerea este o chestie de bun simţ, acum 50 de ani se întâmpla să distrezi copiii prin punerea animalelor să sară prin foc”, a spus Kuki Bărbuceanu, director de programe al Fundaţiei Vier Pfoten.

Potrivit acestuia, în continuare soluţia pentru stoparea agresiunilor asupra animalelor sălbatice la spectacolele de circ este schimbarea legislaţiei, respectiv ca România să adopte o lege care interzice folosirea animalelor sălbatice în cadrul numerelor acestora.

„Singura pârghie rămâne legea, pârghia nu poate fi un director de circ. Dânsul poate spune că nu mai foloseşte animale sălbatice, dar vine un altul care zice că vrea să folosească animale sălbatice. Dacă noua legislatură va înţelege lucrurile acestea, atunci ne vom alinia şi noi celor 14 state europene care ne-au luat-o înainte”, a adăugat reprezentantul Vier Pfoten.

România a fost întrecută la nivel legislativ şi de către vecinii noştri, bulgarii şi ungurii. Bulgaria interzice utilizarea animalelor sălbatice la spectacolele de circ de 6 ani. Aceeaşi măsură au luat-o şi cei din Ungaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Malta, Austria, Polonia, Suedia, Slovacia, Cehia, Marea Britanie, Croaţia, Cipru, Olanda.

   

Scoaterea animalelor sălbatice din circuri, din nou în dezbatere

În 2015, fostul deputat Remus Cernea a propus Parlamentului un proiect legislativ care să scoată animalele sălbatice din circ. Atunci, atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor au respins proiectul. La finalul anului trecut, însă, fostul deputat Remus Cernea a retrimis proiectul la Comisia Juridică şi la Comisia pentru Agricultură.

„Pe finalul ultimei sesiuni parlamentare, am reuşit să retrimit la Camera Juridică şi la Camera pentru Agricultură legea. Subliniez că aceasta a fost respinsă în 2015 de către Senat, dar a primit multe voturi favorabile atunci, semn că oamenii înţeleg miza. Întrebarea de fond este locul acestor animale este în cuşti şi la circuri. Este o cruzime să pui un animal sălbatic să facă numere de circ, să le pui să treacă prin cercuri de foc, mai ales că acestea sunt dresate prin înfometare şi şocuri electrice. Circul cu animale sălbatice reprezintă o formă de cruzime incompatibilă cu o societate civilizată”, a declarat fostul deputat Remus Cernea. Potrivit acestuia, proiectul prevede termene de câţiva ani pentru ca directorii de circ să renunţe la animalele sălbatice, nu trebuie să renunţe peste noapte.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite