UPDATE ANM prelungeşte codul galben pentru Oltenia, Bacău şi Vaslui până sâmbătă seara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
13 drumuri naţionale închise din cauza zăpezii FOTO Adevărul
13 drumuri naţionale închise din cauza zăpezii FOTO Adevărul

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat cod galben de ninsoare valabil pentru sudul şi sud-estul României. Meteorologii au prelungit, totodată, codul galben de viscol pentru Oltenia, Bacău şi Vaslui, până sâmbătă seară.

UPDATE 09.40  Porturile maritime din Constanţa şi Agigea au fost închise din cauza vântului puternic,16 drumuri naţionale şi 47 drumuri judeţene au fost de asemenea închise preventiv, iar 11 localităţi au rămas fără energie electrică, fără să fie însă înregistrate cazuri de persoane dispărute sau decedate.

UPDATE 09.30, sâmbătă 26 ianuarie

Administraţia Naţională de Meteorologie prelungeşte codul galben de viscol pentru Oltenia până sâmbătă, ora 20.00, atenţionare care va fi valabilă şi pentru Bacău şi Vaslui, iar după ora 20.00 avertizarea va fi menţinută pentru Muntenia şi Dobrogea, până la Galaşi şi Vrancea.

„Va fi modificată atenţionarea care expiră la ora 14.00, pentru că pe Oltenia nu se opreşte, şi atunci o prelungim până la ora 20.00, la care se adaugă Bacău şi Vaslui, pentru că va avea zăpadă, slabă, dar cu vânt de 50-60 km/oră. Numai cantităţile de zăpadă nu impun cod, dar asociat cu vântul se impune cod galben", a spus directorul ANM, Ion Sandu, la comandamentul de iarnă convocat, sâmbătă, la Guvern.


După ora 20.00, Oltenia va fi scoasă de sub codul galben, dar Muntenia, Dobrogea, până la Galaţi şi Vrancea, vor fi sub această atenţionare.

„Vom vedea dacă vom continua şi cu Bacău şi Vaslui", a adăugat directorul ANM, potrivit Mediafax.


El a precizat că nu se impune codul portocaliu pentru Buzău şi Vrancea, deoarece vântul nu a crescut în intesitate până la 70 km/oră.


Vineri, 25 ianuarie

UPDATE 19.15 : Circulaţia rutieră a fost întreruptă, vineri seară, pe 13 drumuri naţionale, majoritatea din judeţul Vrancea, din cauza viscolului, informează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Astfel, circulaţia este întreruptă  pe tronsoane din DN 11A Adjud (Vrancea) - Bârlad (Vaslui), DN 2 Tisiţa - Adjud (Vrancea), DN 22 Râmnicu Sarat - Băile (Buzău), DN 23 Focşani - Năneşti (Vrancea), DN 23A Gologanu - Ciorăşti (Vrancea), DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti (Vrancea), DN 24 Tişiţa (Vrancea) - Tutova (Vaslui), DN 24A Murgeni - Huşi (Vaslui), DN 24D Bârlad (Vaslui) - Vânători (Galaţi), DN 25A Hanu Conachi (Galaţi) - Năneşti (Vrancea), DN 26 Blăgeşti - Murgeni (Vaslui), DN 2L Tişiţa - Satu Nou (Vrancea) şi DN 2N Bogza - Dumbraveni (Vrancea).

De asemenea, pe şapte drumuri naţionale din Moldova, sunt instituite restricţii de tonaj, tot ca urmare a vremii nefavorabile.

Meteorologii au prelungit codul galben de ninsoare şi viscol pentru Bucureşti şi 27 de judeţe din nordul, estul şi sudul ţării, avertizarea fiind valabilă până sâmbătă, la ora 14.00.

UPDATE 17.08: Autorităţile locale au anunţat că în judeţul Iaşi sunt 13 drumuri blocate din cauza ninsorii şi a viscolului. Circulaţia autovehiculelor de mare tonaj a fost restricţionată pe drumurile naţionale, iar mai multe curse aeriene au fost anulate sau înregistrează întârzieri.

Traficul este închis pe  traficului DJ 244F Grozeşti - Moşna, DJ 281 Sticlărie - Sireţel, DJ 280 Strunga - Oţeleni, DJ 246 Ţibăneşti - Tansa - Dagâţa, DJ 247 Tufeşti - Şcheia - Ipatele, DJ 248B Vânători - Hadâmbu, DJ 244G între DN 28 şi Cozmeşti, DJ 244D Ciorteşti - Dolheşti, DJ 208R între DN 28 şi Mirceşti, DJ 249 Trifeşti - Prisecani, DJ 282B, Bivolari - Traian, DJ 208G Kogălniceni - Movileni - DN28 şi DJ 281B Plugari - Boroşoaia.

Pe unele porţiuni ale DN 24 şi DN 28 a fost restricţionată circulaţia autovehiculelor cu tonaj mai mare de 3,5 tone, acelaşi lucru fiind valabil şi pe DN 28A, pe sectorul Moţca - Paşani, unde a fost interzis traficul maşinilor cu tonaj mai mare de 7,5 tone.

„Se intervine cu utilaje atât pe drumurile naţionale, cât şi pe cele judeţene. În momentul în care viteza vântului va scădea sub 30 de kilometri pe oră, drumurile vor fi deblocate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Iaşi. Felix Guzgă.

Cursele aeriene Iaşi - Bucureşti, Iaşi - Timişoara şi Iaşi - Viena au fost anulate, iar alte două zboruri, de la Iaşi la Bucureşti, au avut întârzieri de aproximativ o oră.

Circulaţia mijloacelor de transport în municipiul Iaşi s-a desfăşurat pe tot parcursul zilei cu mare greutate.

Mai multe macazuri ale regiei locale de transport au fost acoperite cu zăpadă şi gheaţă, echipe de intervenţie ale unităţii fiind trimise în teren pentru a le curăţa.

UPDATE 15.09 Meteorologii au prelungit, până sâmbătă dimineaţă la ora 04.00, codul galben de ninsoare şi viscol pentru 13 judeţe din nordul şi estul ţării. Va continua să ningă în nordul şi centrul Moldovei şi în zona Carpaţilor Orientali, iar vântul va mai avea intensificări îndeosebi în jumătatea sudică a Moldovei unde va viscoli spulberând zăpada. 

Vineri începând cu ora 20.00, va intra în vigoare o atenţionare de cod galben de vânt pentru sudul şi sud-estul României. În judeţele Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Prahova, Ialomiţa, Ilfov, Dâmboviţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman şi Argeş vântul va prezenta intensificări ce vor depăşi la rafală 65-70 de kilometri pe oră.

Această atenţionare va fi valabilă până sâmbătă dimineaţă la ora 04.00.

A fost emis un cod galben de ninsoare, valabil de sâmbătă dimineaţă de la ora 04.00 până la ora 14.00, şi pentru Oltenia, Dobrogea, Muntenia şi sudul Moldovei. Vântul va depăşi la rafală şi 50-70 de kilometri pe oră.

UPDATE 14.33  96 de unităţi de învăţământ din patru judeţe sunt afectate de condiţiile meteorologice nefavorabile, potrivit datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, vineri, 25 ianuarie, până la ora 13.00.

Astfel, în judeţele Vaslui şi Galaţi, cursurile au fost suspendate în 66, respectiv 25 de şcoli, în timp ce în judeţele Bacău şi Iaşi s-a decis suspendarea activităţii în 5 unităţi şcolare (Bacău - 1, Iaşi - 4). Numărul total de elevi şi preşcolari aflaţi în situaţia de a nu frecventa cursurile, astăzi, 25 ianuarie, este de 10.113.


Inspectoratele şcolare judeţene pot lua decizia de a suspenda activitatea acolo unde condiţiile meteorologice nefavorabile o impun. Potrivit reglementărilor în vigoare, cursurile neefectuate vor fi recuperate ulterior.

UPDATE 13.30 Avertizarea de cod portocaliu de viscol rămâne valabilă până la ora 14.00.

Punctul Vamal Albiţa a fost redeschis de autorităţi.

UPDATE 11.30 Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvernul Românie, 28 de localităţi din ţară au rămas fătă curent electric. În judeţul Buzău, localităţi afectate sunt Merei, Pietroasele, Poşta Câlnău, Robeasca, Săgeata, Tinteşti, Izvoru-Tisău, Vadu-Paştii, Amaru, Balta Albă, Blăjani, Boldu, Breaza, CA Rosetti, Cilibia, Cochirleanca, Largu, Luciu, Vâlcelele, Zărneşti, Ziduri (aproximativ 33.000 persoane, 7000 abonaţi).

În judeţul Brăila nu mai au energie electrică localităţile Drobu, Măgureni, Jirlău, iar în Vrancea sunt afectate Satu Nou, Râmniceni, Slobozia şi Boteşti.

Punctul fluvial Bara Sulina a fost închis în această dimineaţă din cauza condiţiilor meteorologice.

Vama Albiţa a fost închisă din cauza vremii.

UPDATE 10.53 Cătălin Chiper, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a precizat în cadrul şedinţei Comandamentului de Iarnă de la ora 10.30 că nu există urgenţe medicale, persoane blocare sau dispărute din cauza zăpezilor. „Drumurile naţionale şi cele judeţene au fost închise pentru protejarea persoanelor din trafic. La acest moment la nivel naţional se acţionează cu 952 de persoane şi 731 de utilaje, din care 139 aparţin Ministerului”, a explicat Cătălin Chiper.


Totodată, reprezentantul MAI a precizat că problema celor 30 de persoane blocate în autocar la ieşirea din Huşi spre vama Albiţa a fost rezolvată. „Este vorba de un autocar cu cetăţeni moldoveni care veneau din Bulgaria. Autocarul respectiv împreună cu alte autovehicule a fost oprit în Huşi. Toate cele 30 de persoane au fost cazate într-un spaţiu amenajat şi nu sunt probleme medicale atât la copii cât şi la adulţi”, a adăugat Cătălin Chiper.

Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi seară, o atenţionare de cod portocaliu de viscol pentru sudul şi centrul Moldovei. Avertizarea intră în vigoare pe 25 ianuarie ora 4.00 şi este valabilă până la ora 14.00. 

Vineri dimineaţă, însă, ANM a prelungit codul portocaliu de viscol până la ora 20.00. Ulterior, meteorologii vor anunţa codul galben de vânt puternic în Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Argeş, Mehedinţi, Dolj, Olt, precum şi în alte zone din Dobrogea şi Muntenia.

Ninsorile abundente şi viscolul au lăsat fără energie electrică aproximativ 20 de localităţi din judeţul Buzău.

Directorul ANM, Ion Sandu, a precizat că în următoarele zile se vor emite şi alte atenţionări de cod galben de ninsoare, dar şi de vânt. Cele două atenţionări de cod galben emise joi seară rămân în vigoare.

Sâmbătă dimineaţă, de la ora 04.00, va fi cod galben şi în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Dobrogea, Vrancea, dar şi în Muntenia şi Galaţi unde va începe iar să ningă.

DRUMURI BLOCATE ÎN ŢARĂ

Centrul Infotrafic a anunţat drumurile care sunt închise din cauza viscolului:

- DN24B Huşi - Albiţa (judeţul Vaslui);

- DN 24 Bârlad - Crasna;

- DJ 203 Ulmu - Făurei - Jirlău (judeţul Brăila);

- DJ 203 A (judeţul Brăila);

- DE581 Tecuci - Tişiţa (judeţul Galaţi); 

- DN25A Fundeni - Focşani (judeţul Galaţi);

- DN23 Focşani - Năneşti (judeţul Vrancea);

- DN24 Tişiţa - limita cu judeţul Galaţi (judeţul Vrancea);

- DN2L Tişiţa - Panciu (judeţul Vrancea);

- DN24A Murgeni - Huşi (judeţul Vaslui).

Buzău: Judeţul Buzău se confruntă cu cele mai mari probleme cauzate de ninsorile abundente, în momentul de faţă Electrică a trimis nouă echipe în teren pentru a remedia problemele alimentării cu energie electrică a localităţilor afectate. „Au fost 20 de localităţi, acum mai sunt 13, în jurul orei trei se vor reglementa problemele”, a declarat prefectul de Buzău.

Focşani: Autorităţile au închis E85 în dreptul localităţii Focşani. Nicio maşină care vine dinspre Muntenia nu va putea trece spre Moldova cel puţin până la ora 15.30

Vaslui: În judeţul Vaslui mai multe drumuri naţionale au fost închise de către autorităţi. După mai bine şase ore de frig, autorităţile au decis să deschidă traficul pe porţiunea de drum pe care era oprit autocarul cu cei 30 de cetăţeni din Republica Moldova.

Iaşi: La Iaşi ninge viscolit de la primele ore ale dimineţii, atât în judeţ, cât şi în municipiu. Circulaţia auto este tot mai dificilă, iar trei curse aeriene au fost anulate de dimineaţă din cauza viscolului.

Brăila: În judeţul Brăila mai multe localităţi au rămas fără curent electric, iar pe anumite porţiuni de drum nu se circulă. Electrica a trimis pe teren mai multe echipe pentru a rezolva probleme în localităţile afectate.

Bacău: Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare de cod portocaliu de viscol şi precipitaţii abundente pentru sudul şi centrul Moldovei. În Bacău autorităţile au declarat că sunt pregătite să intervină cu utilaje şi materiale antiderapante

Tulcea: Pentru judeţul Tulcea meteorologii au emis atenţionare de cod galben de ploi valabil până la ora 14.00. Iar, din această seară vor fi condiţii de polei.

Prahova: Potrivit informaţiilor furnizate de Poliţia Prahova, circulaţia pe drumurile din judeţ se desfăşoară în condiţii de iarnă. Ninge în întreg judeţul, iar drumarii intervin cu utilaje. Deocamdată, nu sunt probleme în trafic.

Sibiu: Zeci de utilaje de deszăpezire acţionează începând de azi noapte pe drumurile din judeţ şi din municipiul Sibiu, traficul desfăşurându-se în condiţii de iarnă. Potrivit şefului Secţiei Drumuri Naţionale, Liviu Creţu, singura porţiune pe care s-a depus un strat subţire de zăpadă este pe DN 7 C Transfăgărăşan, în jos de la Bâlea Cascadă, pe o distanţă de aproximativ 10 kilometri. În rest, drumurile sunt curăţate şi se circulă în condiţii de iarnă.

Cluj-Napoca: La nivelul judeţului Cluj nu se înregistrează drumuri judeţene închise sau blocate, circulaţia autovehiculelor desfăşurându-se în condiţii de iarnă. În vederea asigurării unor condiţii normale de circulaţie pe drumurile judeţene, în ultimele ore s-a acţionat pe 78 de sectoare de drumuri judeţene, cu 83 de utilaje şi mijloace auto

Bistriţa: În judeţ ninge viscolit de azi-noapte, vizibilitatea fiind la Piatra Fântânele, care ridică probleme în fiecare iarnă, de sub 200 de metri.

Galaţi: Potrivit situaţiei centralizate la Comandamentul de iarnă de la Prefectura judeţului Galaţi, 25 de unităţi şcolare din 10 comune gălăţene au fost  închise din cauză că microbuzele şcolare nu pot circula în condiţii de siguranţă.


Dragnea, la comandamentul de iarnă: „CNADNR este «veriga slabă»”


Membrii comandamentului de iarnă s-au reunit, vineri dimineaţă, la Palatul Victoria, într-o şedinţă condusă de vicepremierul Liviu Dragnea.

Dragnea a criticat conducerea Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) pentru modul în care a prezentat informaţiile în Comandamentul de iarnă convocat vineri la Guvern, atenţionând că este „veriga slabă” şi că este ultima dată când acceptă „această bâlbă naţională”.


„Ori veniţi aici să informaţi, ori nu”, le-a spus Liviu Dragnea membrilor CNADNR, în şedinţa Comandamentului, în care oficialii mai multor autorităţile locale au reclamat că nu au putut comunica eficient cu reprezentanţii CNADNR în ultimele zile, cu atât mai puţin în ultimele ore.

Ministrul delegat Dan Şova, în coordonarea căruia funcţionează CNADNR, nu a fost prezent la Guvern pentru această şedinţă.

Vicepremierul Liviu Dragnea a atenţionat prefecturile localităţilor de pe Valea Prahovei să comunice continuu cu poliţia rutieră deoarece traficul urmează să crească, odată cu sosirea turiştilor în staţiunile montane.

Secretarul de stat Raed Arafat, prezent în Buzău, a anunţat că în judeţ nu s-au semnalat accidente, însă a precizat că până la anularea codului, la sediile Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, trebuie să fie în permanenţă un reprezentant al Ambulanţei pentru a putea coordona cu uşurinţă orice situaţie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite