După 19 ani, „Jderii“ români din Afganistan se întorc acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO digi24.ro
FOTO digi24.ro

Ultimii 100 de militari români din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii au plecat spre casă din baza aeriană Kandahar din Afganistan. Plecarea militarilor pune astfel capăt celor 19 ani de prezenţă a trupelor româneşti în această bază, informează Ministerul Apărării Naţionale.

România a avut o prezenţă continuă în Kandahar pentru 19 ani. În ultimul timp, militarii români asigurau securitatea bazei şi instruiau forţele de securitate afgane.

"Recent, Baza Aeriană din Kandahar a fost predată forţelor de securitate afgane în cadrul procesului de încheiere a misiunii NATO Resolute Suport din Afganistan. Astfel, după o prezenţă de 19 ani, ultimii militari români, cei din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii, au plecat de pe aerodromul afgan după ce şi-au îndeplinit cu succes misiunea ordonată în această zonă”, se arată într-un comunicat postat pe Monitorul Apărării.

Militarii români, transportaţi cu ajutorul aeronavelor militare ale SUA 

"Ultimii militari români şi americani s-au adunat la aeroport. Maşinile de luptă au părăsit poziţiile de apărare şi au fost îmbarcate în uriaşele aeronave C-17 Globemaster III. Apoi, rând pe rând, americani şi români au urcat în avioane. Ultimul militar român ce a plecat din Baza Aeriană Kandahar, după 19 ani de prezenţă continuă românească acolo, a fost comandantul Batalionului de Protecţie a Forţei Jderii, locotenent-colonelul Vasile Mironescu”, conform MApN.

Aerodromul Kandahar a fost predat Forţelor Naţionale de Apărare din Afganistan la începutul acestei săptămâni, au declarat oficialii americani.

Aflată în sudul Afganistanului, Kandahar a fost una dintre bazele principale ale trupelor internaţionale dislocate pe teritoriul afgan. Baza militară Kandahar a găzduit chiar şi 26.000 de militari odată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite