După votare mulţi viteji se arată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Per ansamblu, pare că PNL a câştigat alegerile locale, dar acest lucru se va confirma sau infirma în următoarele luni, în special după alegerile legislative al căror termen de desfăşurare încă este incert. Cu menţiunea că la scrutinul pentru parlamentare vor putea participa şi românii aflaţi în Diaspora. Şi se presupune că la alegerile legislative, opţiunile majorităţii electoratului din afara ţării se vor îndrepta către Alianţa USR-PLUS

Nici nu începuse bine numărătoarea voturilor după alegerile locale, că marii lideri penelişti se umflau în pene, considerând că au înregistrat o victorie istorică în faţa reprezentanţilor partidelor roşii! Dar au uitat că de fapt această aşa zisă victorie nu este chiar ce pare la prima vedere, iar meritul cu unele excepţii liberale, l-au avut partenerii din Alianţa USR-PLUS, care au fost aleşi în câteva oraşe importante ale ţării, cum ar fi Bucureşti, Timişoara, Braşov. Mai mult, din cauza intereselor diverse, a orgoliilor sau a prostiei, PNL s-a luptat chiar cu cei cu care ar fi trebuit să constituie o forţă redutabilă de dreapta, în oraşe precum Timişoara, unde Dominic Fritz l-a bătut ca la fasole pe expiratul primar liberal Nicolae Robu, dar şi la Iaşi, unde peneliştii l-au preferat pe traseistul roşu/galben Mihai Chirică, în detrimentul useristei Cosette Chichirău, pe care a învins-o la fotografie.

Până şi preşedintele României, Klaus Iohannis, a ţinut să evidenţieze ”victoria istorică” a PNL-ului, singura forţă de dreapta care a bătut clar PSD-ul în ultimii 30 de ani! Însă, ca şi ceilalţi lideri liberali, acesta a uitat că pesediştii au câştigat câteva zeci sau chiar sute de primării în plus la aceste alegeri locale, chiar dacă înaintea şi pe timpul campaniei electorale a existat un schimb de traseişti politici între cele două partide. Totuşi, dovada faptului că ”victoria istorică” a fost umflată cu pompa au fost demisiile unor lideri liberali regionali care nu şi-au atins obiective în judeţele lor: Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Timiş...

Pe de altă parte, diferenţa de viziune, interese, atitudine şi mentalităţi i-au privat pe liberali, dar şi pe partenerii lor de unele primării pe care le-au pierdut pe mâna lor, cum ar fi Primăria Sectorului 3, unde userista Ana Ciceală a fost dată la o parte pentru un candidat liberal, cu toate că avea şanse foarte mari să-l bată pe Negoiţă! 

Ar fi totuşi interesant de aflat câte primării au câştigat traseiştii racolaţi de PNL de la PSD şi cât de loiali le vor fi aceştia noilor stăpâni?

Per ansamblu, pare că PNL a câştigat alegerile locale, dar acest lucru se va confirma sau infirma în următoarele luni, în special după alegerile legislative al căror termen de desfăşurare încă este incert. Cu menţiunea că la scrutinul pentru parlamentare vor putea participa în număr important românii aflaţi în Diaspora, care acum au avut posibilităţi limitate de votare. Şi se presupune că la alegerile legislative, opţiunile majorităţi electoratului din afara ţării se vor îndrepta către Alianţa USR-PLUS, ceea ce ar putea schimba mai mult componenţa politică a Parlamentului, implicit ar putea înclina balanţa la formarea majorităţii parlamentare.

Ceea ce nu ar fi rău, dacă s-ar întâmpla ca sita alegerilor să mai cearnă dintre actualii aleşi cu probleme de integritate, cu bube în cap, penalii care au făcut praf legile justiţiei, iar în locul lor să fie votaţi oameni integri şi competenţi!

Mai este un mic aspect important în perspectiva alegerilor parlamentare, chiar dacă timpul este scurt, contează foarte mult cum îşi vor începe mandatul la administraţiile locale noii aleşi, precum şi cum va fi percepută activitatea acestora de către electorat. Evident că evoluţia pandemiei şi gestionarea acesteia de către responsabilii politici vor avea un rol major la creşterea sau descreşterea credibilităţii partidelor şi politicienilor care se aliniază la startul legislativelor.

Dintre chestiunile relevate după scrutinul pentru administraţiile locale, cele mai importante mi se par alegerile unor oameni tineri, de perspectivă, care nu seamănă nici pe departe cu profilul politicianului român clasic din ultimii 30 de ani. Iar de la aceşti politicieni altfel, cum ar fi neamţul Dominic Fritz, la Timişoara, Allen Coliban la Braşov, Nicuşor Dan şi Vlad Voiculescu la Primăria Capitalei, Ciprian Ciucu la Primăria Sectorului 6 Bucureşti şi alţii ca ei, oamenii care i-au votat au aşteptări mari, îndreptăţite că vor reuşi să urnească lucrurile în bine.Dacă ei vor reuşi să schimbe ceva, să aducă un suflu nou, o mentalitate diferită, dovedind integritate şi competenţe, ar putea însemna un nou început în administraţia şi politica românească, care ar putea fi luate ca exemple pozitive şi urmate şi de alţi oameni, alţi tineri capabili care vor să se implice. 

Dacă facem o comparaţie la prima vedere între foştii edili şi noii aleşi în administraţiile locale amintite, vedem o diferenţă ca de la cer la pământ între aceştia! Este suficient să ne gândim ce perspective, ce viziune, ce dezvoltare modernă ar fi avut Capitala de aici înainte dacă ar fi fost aduşi la conducere Dumitru Dragomir, Anghel Iordănescu, Petre Roman, Cornel Dinu şi alţii, cu Gabriela Firea în frunte! La fel şi în alte localităţi din ţară, unde au candidat ”dinozauri”, găşti, grupări cu interese total în contradictoriu cu cele ale cetăţenilor oneşti.

De remarcat şi faptul că, pe lângă acuzele reciproce de fraude în unele cazuri, cum sunt cele de la Primăria Sectorului 1 Bucureşti, în multe cazuri, în ţară, unde existau primari sau preşedinţi de consilii judeţene ”nemuritori”, dar care acum au pierdut, câinii se lasă foarte greu goniţi de la ”măcelăriile” locale, judeţene.

Şi încă un lucru foarte important care ţine justiţie, dar şi de alegători fără minte ori manipulaţi, a făcut posibil ca la unele primării să fie aleşi politicieni penali, cu procese pe rol, dar ”absolut nevinovaţi, oameni buni!”, cum este cel mai elocvent, al fostului edil de la Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone, inculpat în Dosarul Colectiv şi condamnat la ani grei de pedeapsă în primă instanţă, candidat şi ales acum la Primăria Sectorului 5 Bucureşti! Au mai fost şi premiere cu ocazia recentelor alegeri locale pe timp de pandemie, realegerea unor edili decedaţi pentru un nou mandat, cazul comunei Deveselu! În România mereu surprinzătoare, morţii nu doar că au ”votat”, dar unii dintre ei au şi fost realeşi în funcţii!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite