Ecstasy pentru Mamaia. Detaliile unei mega-tranzacţii de stupefiante destinate cluburilor de fiţe de pe Litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Doi bărbaţi din Bucureşti şi o femeie din Mangalia au fost prinşi de către procurorii DIICOT după ce au vândut o mie de comprimate de ecstasy în zona cluburilor din Mamaia. Drogurile erau pentru amatorii de senzaţii tari de la petrecerile din cluburile de pe litoral.

Cei trei, Liviu Todică, Răzvan-Alexandru Iliescu şi Beatrice Petrea au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentate Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

„La data de 16 august, în jurul orei 14.00, în timp ce se afla în zona cluburilor de noapte situate în nordul staţiunii Mamaia, judeţul Constanţa, inculpatul Todică Liviu a vândut cantitatea de 1.001 comprimate ce conţineau ca substanţă activă 3,4- methylenedioxymetamfetamine (MDMA), drog de mare risc, pentru care a încasat suma totală de 5.000 de euro şi 2.500 de lei, fiind ajutat în acest sens de către inculpaţii  Iliescu Răzvan-Alexandru şi Petrea Beatrice”, se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, totul începe atunci când o tânără a făcut un denunţ în care arăta că bucureşteanul Liviu Todică s-ar fi ocupat cu traficul de ecstasy –considerat drog de mare risc. Pastilele ar fi fost erau distribuite la diverşi dealeri, care le plasau amatorilor prin cluburile din Bucureşti şi Constanţa. Informaţia esenţială era că Todică avea o cantitate mare de pastille pe care voia să o vândă imediat.

Drogurile erau sub formă de căpşună

Două lucruri a făcut procurorul DIICOT din Constanţa care a instrumentat cazul. Surse judiciare au explicat pentru „Adevărul” că anchetatorul a cerut judecătorilor un mandat de monitorizare şi interceptare a comunicaţiilor în cazul lui Liviu Todică. În al doilea rând, un poliţist din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) a fost autorizat să lucreze ca investigator sub acoperire. El a primit pseudonimul de „Costel Popa” şi a  fost autorizat să participe la activităţi legate de droguri.

Poliţistul sub acoperire a contactat un colaborator al DIICOT care avea acces la cercul de amici al lui Todică. Colaboratorul a contactat-o pe Beatrice Preda. În continuare, poliţisul a jucat rolul unui dealer dispus să cumpere 1.000 de pastile de ecstasy, cu suma de 25 lei/comprimat. Tranzacţia urma să aibă loc în data de 16 august, la ora 14.00, în parcarea clubului „Fratelli” din nordul staţiunii Mamaia.

image

Liviu Todică a venit la întâlnire într-un luxos Audi A6, condus de Răzvan-Alexandru Iliescu. Într-un alt autoturism se afla şi Batrice Preda. Ce  a urmat a fost ca într-un scenariu de film. Pe bancheta din spate a maşinii, poliţistul sub acoperire i-a arătat banii traficantului, iar acesta i-a arătat pastilele. Erau câteva sute de comprimate de culoare roz sub formă de căpşună, pitite într-un rucsac (foto). Darnic, Todică i-a promis poliţistului că-i mai dă 2 comprimate bonus. În momentul în care trafiantul număra banii, au intervenit mascaţii DIICOT.

„Recunosc şi regret fapta săvârşită”

„Recunosc şi regret fapta săvârşită”, a spus Liviu Todică (foto facebook), în momentul în care a fost prins. „În urmă cu câteva zile, am fost contactat de Petrea Beatrice, cu care mă cunoşteam de mai mulţi ani, care m-a întrebat dacă pot să fac rost de o cantitate de aproximativ 1.000 comprimate de ecstasy, deoarece avea pe cineva interesat să cumpere la preţul de 25 lei/pastilă. Întrucât aveam această cantitate de droguri, am fost de acord cu propunerea acesteia”, a mărturist acesta.

image

El a explicat că deoarece nu avea la dispoziţie un autoturism, l-a contactat pe Răzvan-Alexandru Iliescu, să-l transporte la Constanţa, iar pentru acest lucru i-ar fi promis un comision. „Când am ajuns, am coborât toţi din maşini, am făcut cunoştinţă cu cumpărătorul, după care eu m-am retras la maşina mea cu acesta unde el mi-a arătat banii, iar eu i-am arătat drogurile, moment în care am fost interceptaţi de organele de poliţie”, a povestit flagrantul Todică.

„Este adevărat că ştiam că Todică Liviu vine la Constanţa pentru a vinde cantitatea de 1.000 pastile de ecstasy, dar arăt că acesta a apelat la mine pentru că nu posedă permis de conducere. În schimbul serviciului făcut, acesta urma să îmi achite costurile transportului şi să mă cinstească cu o sumă de bani după vânzarea drogurilor, al cărei cuantum nu l-am stabilit”, a mărturisit şi Răzvan-Alexandru Iliescu

Beatrice Preda a recunoscut că a participat la această tranzacţie şi a dat detalii cum a ajuns să-l contacteze pe Todică. „Acum 2-3 zile, am fost apelată de un prieten din copilărie (...)  care m-a întrebat dacă cunosc pe cineva care are droguri de vânzare pentru că urmează să fie un concert sau eveniment în Mamaia, ce ţine 4 zile, şi a fost rugat de un prieten de la clubul «Bamboo» să facă rost de droguri”, a  declarat Preda. Apoi ar fi urmat dscuţii şi întâlniri care au dus în final la flagrantul din parcarea clubului. Femeia  a explicat că nu ar fi câştigat nimic din această tranzacţie. „Recunosc implicarea mea în comiterea faptei, în sensul celor precizate”, a precizat Beatrice Preda.

„Au pus la cale tranzacţionarea unei cantităţi importante”

Liviu Todică este acuzat de trafic de droguri de mare risc, iar Beatrice Preda şi Răzvan-Alexandru Iliescu de complicitate la această infracţiune.  Procurorul DIICOT din Constanţa care magistraţilor arestarea preventivă a celor 3, arată că lăsarea în libertate a acestora „ar putea să încurajeze şi alte persoane predispuse la săvârşirea unor infracţiuni de acelaşi gen, să acţioneze fără teamă de reacţia imediată şi promptă a justiţiei”.

„Modul şi mijloacele de săvârşire a faptelor, precum şi împrejurările în care inculpaţii au comis infracţiunea: au pus la cale tranzacţionarea unei cantităţi importante de comprimate conţinând droguri de mare risc, activitate ce în lipsa intervenţiei organelor de cercetare penală s-ar fi concretizat în plasarea pe piaţă a drogurilor, cu efecte dăunătoare asupra sănătăţii consumatorilor finali şi cu consecinţa îmbogăţirii ilicite şi rapide a inculpaţilor, care ar fi fost încurajaţi să continue activitatea infracţională şi pe viitor”, arată procurorul DIICOT.

Traficul de droguri de mare risc, în creştere

Potrivit ultimului bilanţ de acivitate al DIICOT,  în anul 2016 au fost confiscate 5.907,56 kilograme de droguri, din care 2.782,59 kilograme droguri de  mare  risc şi 3.124,97  kilograme  droguri  de  risc, faţă de anul 2015, când a fost confiscată cantitatea totală de 1.205,61 kilograme  droguri,  din  care 656,80 kilograme reprezintă droguri de  mare risc, iar diferenţa de 548,81 kilograme, droguri de risc.

În ceea ce priveşte drogurile de mare risc, s-a constatat că România şi-a păstrat, îndeosebi, statutul de ţară de tranzit, aflată pe traseul „rutei balcanice” de transport, în special, a cocainei, heroinei şi ecstasy. Pe de altă parte, drogurile de mare risc vizează şi piaţa internă din România, indicatorii statistici oferiţi de către Agenţia Naţională Antidrog reflectând creşteri constante ale consumului, se mai arată în bilanul DIICOT pe 2016.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite