Elan Schwartzenberg scapă definitiv de dosarul penal şi de mandatul de arestare. Faptele s-au prescris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elan Schwartzenberg
Elan Schwartzenberg

Elan Schwartzenberg a scăpat marţi definitiv de mandatul de arestare preventivă în lipsă şi de urmărirea internaţională, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat în sala de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti că îşi retrage contestaţia depusă. Elan Schwartzenberg era acuzat de complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns din dosarul „Henri Coandă”, în care este inculpat alături de Radu Mazăre.

DNA a renunţat la mandatul de arestare şi a anunţat retragerea apelului pe motiv că fapta de complicitate la dare de mită pentru care era trimis în jduecată omul de afaceri s-a prescris în data de 6 iunie 2019. „Ultimul act al faptei de complicitate la dare de mită în cazul lui Elan Schwartzenberg ar fi fost pe 6 decembrie 2011. Lui i se aplică legea penală mai favorabilă, adică vechiul cod penal în care darea de mită (şi complicitatea) se pedepsea cu închisoare de la 1 la 5 ani. Ceea ce înseamnă că termenul de prescripţie generală e de 5 ani, iar cel de prescripţie specială de 7 ani şi jumătate. Aceasta înseamnă că prescripţia specială a intervenit pe 6 iunie 2019”, scrie publicaţia g4media.

Dosarul a fost trimis în instanţă pe 27 decembrie 2017, iar de atunci s-a aflat în cameră preliminară. 

Acuzaţiile DNA

În ianuarie 2018, Elan Schwartzenberg a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la dare de mită, fiind acuzat că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Avraham Morgenstern să-i dea mită lui Radu Mazăre 175.000 de euro pentru a câştigă contractul de construire a Campusului social "Henri Coandă" din Constanţa.

Dosarul a fost disjuns din cel în care Radu Mazăre şi fratele sau, fostul senator Alexandru Mazar, sunt judecaţi pentru luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii vorbesc despre faptul că Schwartzenberg, în cursul anului 2011, l-a ajutat pe omul de afaceri Morgenstern Avraham, administrator unic al societăţîi Shapir Structures S.R.L., să ii dea suma totală de 175.000 de euro lui Mazăre Radu Ştefan, primarul Constanţei de la acea vreme.

În schimbul banilor, Mazăre ar fi trebuit să facă demersuri astfel încât societatea Shapir Structures S.R.L să câştige, în condiţii avantajoase, o licitaţie având că obiect contractul de construire a Campusului social "Henri Coandă" în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro) din Constanţa.

Potrivit procurorilor, ajutorul acordat de Elan Schwartzenberg a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societăţîi offshore Melici Management Inc (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Mazăre şi Morgenstern Avraham, fiind prieten cu amândoi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite