Eveniment

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic află sentinţa în dosarul finanţării campaniei din 2009. Decizia poate fi atacată

7
2 Mar 2021 10:39:26
Autor: Ionuţ Mureşan
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea de Apel Bucureşti va pronunţa, marţi, prima sentinţă în dosarul finanţării campaniei din 2009, în care Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic sunt inculpaţi pentru corupţie în legătură cu finanţarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Pronunţarea va fi dată în şedinţă publică, de la ora 12.00.

UPDATE: Ioana Băsescu a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare pentru mai multe fapte de corupţie.

Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare. Hotărârea nu este definitivă. Sentinţa: 6 ani de executat, plus un spor de 2 ani, adică 8 ani de închisoare în total.

Se aplică vechiul Codul penal. Condamna pe Elena Udrea la 6 ani pentru instigare luare de mita. Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pentru instigare la luare de mita (altă faptă). Condamna pe Elena Udrea la 6 ani pentru spalare de bani. Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pentru spalare de bani (alta fapta). Condamna pe Elena Udrea la 3 ani închisoare pentru spălare de bani (a treia fapta). Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pentru spalare de bani (alta fapta). Condamnă pe Elena Udrea la 4 ani închisoare pentru spălare de bani (a cincea faptă)

Dan Andronic, achitat: instanta reţine că la momentul audierii, DNA avea suficiente informaţii ca obiectul depozitţiei viza o tranzacţie suspectă, materializată prin extinderea urmăririi penale pentru evaziune fiscală. Instanţa apreciază că şi al doilea contract de consultanţă vizat este acoperire pentru evaziune fiscală.

Gheorghe Nastasia: 6 ani de închisoare pentru luare de mită.

Victor Tarhon (fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea): 4 ani de închisoare pentru luare de mită.

Ştirea iniţială: Procurorul de şedinţă al DNA a cerut, pe data de 26 ianuerie, ca Elena Udrea să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoarea cu executare orientate spre maximum. Fosta şefă a Ministerului Dezvoltării este acuzată de instigare la luare de mită şi spălare de bani în acest proces, astfel că riscă până la 12 ani de închisoare. 
 
Tot o pedeapsă orientată spre maximum prevăzut de lege a fost solicitată de procuror şi pentru Ioana Băsescu, notar public la data faptelor. 
 
Pentru jurnalistul Dan Andronic procurorul de şedinţă a solicitat o pedeapsă cu executare.
 
Pe data de14 decembrie 2020, atunci când a fost audiată în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, Elena Udrea a negat acuzaţiile şi a declarat că banii pentru campania electorală din anul 2009, peste 300.000 de euro, au provenit din veniturile ei şi ale fostului soţ - Dorin Cocoş.
 
„În ceea ce priveşte infracţiunea de spălare a banilor, a cărei săvârşire mi se impută, precizez faptul ca am finanţat personal campania electorală din anul 2009, alocând sume totalizând peste 300.000 de euro. Veniturile personale şi ale soţului aferente anului 2009 mi-au permis această finanţare. Cred că sunt printre puţinii politicieni care au adus bani personali la campania electorală şi nu au plecat cu bani acasă (...) În ceea ce priveşte sursele de finanţare, doresc să subliniez faptul că niciodată nu s-a discutat despre exercitarea vreunui fel de presiune asupra reprezentanţii societăţilor comerciale. Erau foarte multe persoane care doreau să se implice în finanţarea campaniei electorale”, a explicat Udrea.
 

Ce au reţinut procurorii DNA în rechizitoriu

În iulie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi pe jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009:
 
Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).
 
În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic - de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.
 
În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.
 
Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.
 
„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, susţin procurorii.
 
Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, mai arată DNA.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Lucifer
2.03.2021, 10:52:50

Păi Băsescu-Petrov este nevinovat?

-3 (5 voturi)
Maximilian Musat
2.03.2021, 11:21:03

In aceasta speta se vede mintea criminala a lui Basescu ! Si-a pus apropiatii sa faca masinarii financiare cu orice scop,se poate intelege de ce in ultima campanie electorala sustinea pesedeii atacand in opozitie. Ceea ce imi sapa este legatura dintre Udrea si Basescu,cum a avut Basescu atata incredere in Lenutica? Ea mireasa in minijup, ce nu si-a dorit decat un lucru,sa se imbogateasca ,un fel de Sorin Ovidiu Vantu !!! Eu cred ca este un grad de rudenie intre cineva din familia lui Basescu cu Udrea...curios de stiut cu cat isi plateste Udrea tinerelul,are renta lunara sau cota parte din profit?...sa zaca in puscarie si Udrea si basescu pentru cat jaf au facut,tepe,tepe,tepe !

+1 (1 vot)
Florin Frid
2.03.2021, 11:26:21

O sa o scoata nevinovata pe ioana petrow,nu o sa fie nici o surpriza. Asa functioneaza justitia in romanika. Daca Eba a primit de la CEC bani ca sa si cumpere 100 de hectare fara nici o garantie ,iar inante un procuror a mers sa verifice actele de proprietate si DNA ul se face ca nu vede,asa o sa fie si azi. Dar judecatorii merita sa se pensioneze cu zeci de mii de lei la 40 de ani.

+3 (3 voturi)
Mihai Popescu
2.03.2021, 11:39:25

In cel mai rau caz vor primi sentinte de 1 an cu suspendare. Justitia este cu noi, cu noi marii borfasi. Doar nu degeaba le-am dat salarii si pensii speciale nemuncite extrem de mari. Acum trebuiee sa ne recompenseze.

-3 (5 voturi)
Stefan din Nord
2.03.2021, 12:01:32

Furat cafea de 17 lei = 9 luni cu executare 300 000 de euro = x Sa vedem .

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările