Elena Udrea, părăsită de avocat. De ce a rupt avocatul Alexandru Chiciu contractul de reprezentare cu fosta şefă a PMP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea s-a prezentat în ultimul moment în instanţă Imagine: Ionuţ Mureşan
Elena Udrea s-a prezentat în ultimul moment în instanţă Imagine: Ionuţ Mureşan

Elena Udrea a rămas fără avocat şi a fost foarte aproape să fie sancţionată pentru abuz de drept, după ce instanţa a constatat, marţi, că şi fostul ministru al Dezvoltării şi apărătorul său lipsesc de la termen în procesul finanţării ilegle a campaniei electorale din 2009.

Elena Udrea este judecată în acest dosar alături de Ioana Băsescu şi de jurnalistul Dan Andronic, consultant politic pe vremea respectivă.

Fostul ministru al Dezvoltării este judecată pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor.

La dosar a fost depusă o cerere din partea avocatului Alexandru Chiciu, cel care a reprezentat-o pe Elena Udrea în ultimii cinci ani.

Judecătoarea Claudia Jderu de la Curtea de Apel Bucureşti a spus că, într-o asemnea fază procesuală, rezilierea contractului de reprezentare cu mai puţin de o zi înainte de termenul de judecaată „apare ca un abiz de drept”.

Aşa cum reiese din hârtiile depuse, contractul dintre Udrea şi avocatul Chiciu a fost reziliat pe 24 februarie ora 19.00.

Din înscrisurile depuse la dosar, citite de judecător în şedinţă publică, rezultă că Alexandru Chiciu a fost cel care a reziliat contractul cu Elena Udrea.

Avocatul a invocat mai multe articole din statutul profesiei, printre care art. 112. art. 114 şi art. 135, din care rezultă care au fost motivele pentru care nu a mai dorit să o reprezinte pe fostul ministru al Dezvoltării.

Art. 112

Probitatea, spiritul de dreptate şi onestitatea avocatului sunt condiţii ale credibilităţii avocatului şi profesiei.

Art. 114

(1)Avocatul nu trebuie să fie sfătuitorul şi nici reprezentantul sau apărătorul a mai mult de un client într-una şi aceeaşi cauză, atunci când interesele clienţilor sunt conflictuale ori când există, în mod real, riscul de a apărea un astfel de conflict de interese.

(2)Avocatul trebuie să se abţină să se mai ocupe de cauzele tuturor clienţilor implicaţi, atunci când intervine un conflict între interesele acestora, când secretul profesional riscă să fie violat sau când independenţa sa riscă să fie ştirbită.

Art. 135

(1)În activitatea de consiliere avocatul va acţiona cu tact şi răbdare pentru a înfăţişa şi a explica clientului toate aspectele cazului în care îl asistă şi/sau îl reprezintă. Avocatul va căuta să folosească cel mai potrivit limbaj în raport cu starea şi experienţa clientului, pentru ca acesta să aibă o reprezentare corectă şi completă asupra situaţiei sale juridice.

(2)Avocatul se va consulta adecvat cu clientul pentru a stabili scopul, modalităţile şi finalitatea consilierii, precum şi soluţiile tehnice pe care ie va urma pentru a realiza, când este cazul, asistenţa şi reprezentarea clientului.

(3)Avocatul va respecta opţiunile clientului în ceea ce priveşte scopul şi finalitatea asistenţei şi reprezentării, fără a abdica de la independenţă şi crezul său profesional.

(4)Avocatul se va consulta permanent cu clientul în legătură cu strategia şi mijloacele tehnice şi tactice adoptate pentru atingerea scopurilor pentru care a fost angajat. Avocatul nu este obligat să urmeze acele tehnici şi proceduri legale indicate arbitrar de client şi păstrează responsabilitatea pentru acestea, în măsura în care clientul a fost rezonabil informat asupra costurilor şi consecinţelor posibile ale acestor tehnici şi proceduri.

Acuzaţiile procurorilor DNA

În iulie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).

În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic - de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat.

Procurorii susţineau că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.

"Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă", arăta DNA.

Udrea a primit o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul "Gala Bute", însă pedeapsa a fost anulată, după ce Curtea Constituţională a stabilit nelegalitatea completurilor de la Instanţa supremă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite