EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Elevii au răsuflat uşuraţi după prima simulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miercuri, elevii au simulare la Matematică    FOTO: Adevărul
Miercuri, elevii au simulare la Matematică    FOTO: Adevărul

Elevii de clasa a VIII-a au trecut cu bine de prima simulare pentru Evaluarea Naţională, după ce subiectele de ieri de la Română au fost neaşteptat de uşoare. Aşa susţin atât copiii, cât şi profesorii, care se aşteaptă la note mari. Astăzi are loc simularea la Matematică.

Elevii care se pregătesc de Evaluarea Naţională, din iunie, au trecut ieri de prima probă de foc din acest an: simularea la Limba şi literatura română, organizată cu subiecte unice la nivel naţional şi cu supraveghere video, o premieră, după ce în ultimii ani a fost organizat separat şi diferit în fiecare judeţ. Notele nu vor fi trecute însă în catalog, a anunţat luni ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, rezultatele urmând a fi discutate la clasă cu elevii, dar şi în şedinţe cu părinţii, pentru a remedia din timp lipsurile identificate.

Profesoara de română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Capitală, este de părere că acest tip de examinare unitară, bazat pe subiecte concepute la nivel naţional de aceeaşi comisie care face şi modelul de la evaluarea din vară, ar trebui să se dovedească foarte utilă. „Anul trecut a fost o situaţie uşor confuză, pentru că subiectele de la simularea organizată de Bucureşti nu au fost întocmai precum cele pe care elevii le-au primit la examenul propriu-zis, aşa că este bine-venită această testare organizată la nivel naţional, cu subiecte unice”, a explicat Pop.

Baconsky şi Maramureşul, elementele-cheie

În ceea ce priveşte subiectele primite ieri de elevii de clasa a VIII-a la Română, rezolvate de profesoara Iulia Pop la Adevărul Live, acestea au respectat modelul publicat de Ministerul Educaţiei, iar cerinţele nu ar fi trebuit să-i pună în dificultate, spune dascălul. De altfel, şi elevii care au intrat în direct prin telefon în emisiune s-au declarat surprinşi de cât de uşoare au fost.

La Subiectul I au primit poezia „Zăpada sărută întinderile” de Anatol E. Baconsky, pe baza căreia au trebuit să rezolve cinci cerinţe în care li s-a cerut să scrie un sinonim potrivit pentru sensul din text al unor cuvinte (merg, destul, încremenire), să precizeze diftongii din cuvintele „Doamne”, „dealuri” şi „mereu”, să selecteze un epitet şi o repetiţie din poezie şi să menţioneze două trăsături ale genului liric prezentate în textul dat.

De asemenea, au mai avut de prezentat în 30 – 50 de cuvinte semnificaţia primei strofe. Iar compunerea a vizat semnificaţia titlului poeziei lui Baconsky. „Copiii preferă poezie la subiectul I, deoarece figurile de stil sunt mai uşor de găsit şi de interpretat, pe când o caracterizare de personaj dintr-un text literar, cum a fost anul trecut, poate fi mai dificilă. Iar interpretarea titlului nu ar trebui să ridice probleme, elementele se regăseau în strofele poeziei”, a explicat profesoara Iulia Pop.

La Subiectul II au avut un text la prima vedere despre Maramureş, urmat de un set de cerinţe de gramatică (morfologie şi sintaxă), iar la ultimul punct au avut de redactat o scurtă naraţiune despre o întâmplare petrecută în timpul unei vizite reale sau imaginare dintr-o zonă turistică. Aici, spune profesoara Pop, „ar trebui să ţinem cont că există şi cătune în care copiii abia îşi permit să meargă la şcoală, darămite în zone turistice”. „Putem spera că şi-au imaginat sau că au citit. Nu toţi au aceleaşi posibilităţi. Cred că alegerea unei teme mai generale, care să nu-i pună în dificultate, era mai potrivită. Să sperăm că s-au descurcat”, a mai spus dascălul.


SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Rezolvarea subiectelor la simularea de la Română. Elevii spun că a fost uşor

Azi elevii de clasa a VIII-a din toată ţara au trecut prin simularea examenului de Limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională. La Adevărul Live, profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava” a arătat cum ar trebui rezolvate subiectele primite la testul de azi şi cum să se pregătească pentru examenul propriu-zis din iunie. Peste 95% din elevii Capitalei au dat simularea, despre care susţin că a fost mai uşoară decât se aşteptau.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Marţi încep simulările. Ce îi aşteaptă pe elevi la examenele la Română şi la Matematică

Marţi, elevii de clasa a VIII-a vor susţine prima simulare pentru Evaluarea Naţională, la Română, iar miercuri la Matematică, urmând ca rezultatele să fie publicate pe 7 martie. Profesorii spun că subiectele de la aceste teste ar putea fi mai grele decât cele de la examenul propriu-zis, ca în fiecare an, pentru a-i motiva pe elevi să înveţe. Ministrul Educaţiei susţine că subiectele vor fi de nivel mediu, iar notele nu vor fi trecute în catalog.

EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014 Cum vor fi subiectele la Română şi la Matematică. Calendarul simulărilor şi examenelor

Elevii de clasa a VIII-a care vor da la vară examenul de Evaluare Naţională 2014 pot consulta pe site-ul Ministerului Educaţiei modelele de subiecte la Română şi la Matematică, precum şi soluţiile propuse de experţii ministerului. Simulările au loc în februarie, iar examenele încep pe 23 iunie. Noutatea de anul acesta este că notele de la acest examen naţional vor reprezenta 75% din media de admitere la liceul dorit, faţă de 50%, în 2013.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Încep simulările la examenul de Capacitate

Toţi elevii de clasa a VIII-a vor susţine simularea la Evaluarea Naţională, la probele Limba şi literatura română şi Matematică, urmând ca rezultatele, care nu vor fi trecute în catalog, să fie afişate pe 7 martie.;

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite