Eliminarea discriminărilor dintre pensionarii militari, pe agenda MApN. Cum vor fi modificate pensiile în Armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: MApN
Imagine: MApN

Ministrul Apărării Naţionale Nicolae-Ionel Ciucă şi secretarul de stat şi şeful Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului (DRPCVP), Marius Bălu, s-au întâlnit, marţi, la sediul MApN, cu reprezentanţii Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă şi în retragere.

„Am decis împreună faptul că Ministerul Apărării Naţionale şi Forumul structurilor asociative ale militarilor din sistemul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale vor susţine, cu anumite propuneri de modificare necesare, PL-x nr. 199/2020 – proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat. Voi rămâne permanent în contact cu reprezentanţii Forumului şi voi sprijini întotdeauna militarii în rezervă şi în retragere. Ministerul Apărării Naţionale este şi va fi tot timpul alături de structurile asociative ale personalului care a făcut parte din Armata României”, a declarat ministrul Ciucă, potrivit unui comunicat al MApN.

Ministrul Apărării i-a asigurat pe pensionarii militari de întreaga implicare a instituţiei militare în soluţionarea problemelor semnalate de structurile asociative ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere, în special în ceea ce priveşte problematica actualizării pensiilor militare.

Ciucă: Armata va fi mai activă în comunicarea cu pensionarii militari

De asemenea, el i-a informat pe reprezentanţii Forumului că a aprobat, marţi, documentul ce prevede optimizarea procesului de informare publică pe tema pensiilor militare şi calităţii vieţii personalului din perspectiva procesului de legiferare şi a aplicării prevederilor legislaţiei naţionale şi a normelor specifice MApN. Scopul acestor demersuri este acela de a îmbunătăţi cooperarea cu structurile asociative ale personalului militar în activitate, în rezervă şi în retragere, arată MApN.

„Armata va fi mai activă în comunicarea cu pensionarii militari, prin cele două structuri cu responsabilităţi directe legate de ei: Casa de pensii sectorială a MApN şi Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului. Acestea îşi vor actualiza şi îmbunătăţi paginile din Internet, vor administra un forum dedicat exclusiv problematicii pensiilor militare, vor crea şi administra pagini dedicate problematicii care îi preocupă pe seniorii noştri şi vor organiza periodic, în reţelele de socializare, sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe tema pensiilor militare”, a spus ministrul Apărării Naţionale.

Preşedintele Forumului a apreciat eforturile depuse de conducerea MApN şi a mulţumit pentru oportunitatea oferită cu acest prilej de a desfăşura, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, această întâlnire a reprezentanţilor structurilor asociative ale personalului militar în rezervă şi în retragere.

Ministerul Apărării Naţionale a depus o serie de observaţii la proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat (PL-x 199/2020) şi va susţine acest proiect în cadrul procesului legislativ, principiile avute în vedere fiind: înlăturarea discriminărilor majore din sistemul pensiilor militare de stat referitoare la diferenţele de cuantumuri ale pensiilor pentru beneficiarii care au ieşit la pensie la intervale diferite de timp, dar au deţinut, ocupat sau avut grade, funcţii şi vechimi egale; crearea cadrului legal pentru recalcularea pensiilor militare, proces efectuat în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi raportat la prevederile legale privind salarizarea militarilor, poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare aplicabile la data respectivă, în condiţii identice de funcţie şi de grad militar/profesional; crearea cadrului legal pentru actualizarea, după data aplicării în integralitate a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a pensiilor militare, ori de câte ori se majorează soldele de grad/soldele gradului profesional şi soldele de funcţie ale militarilor, măsură care nu va mai permite un nou decalaj.

Inechităţile vor fi eliminare etapizat

De asemenea, MApN susţine eliminarea, etapizată, a inechităţilor create de succesiunea în timp a actelor normative din sistemul pensiilor militare prin raportarea la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare; acordarea dreptului prevăzut de art.11 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare (pensionarii decoraţi cu ordinul „Semnul Onorific” clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10, 15 şi, respectiv, 20 la sută al cuantumului pensiei).

Structurile asociative care îşi desfăşoară activitatea în domeniile de responsabilitate ale instituţiei militare sunt acele asociaţii/fundaţii al căror scop şi obiective se circumscriu domeniilor de responsabilitate ale Ministerului Apărării Naţionale.

Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, prin Direcţia pentru relaţia cu Parlamentul, a avut, în acest an, mai multe activităţi dedicate pensionarilor militari, dar interacţiunea fizică cu reprezentanţii structurilor asociative a fost limitată începând cu trimestrul II al anului, ca urmare a izbucnirii pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite