UPDATE Emil Boc, citat la DIICOT în dosarul chirurgului Mihai Lucan. Ce politicieni mai sunt aşteptaţi la Parchet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc nu s-a prezentat la DIICOT
Emil Boc nu s-a prezentat la DIICOT

Fostul premier, Emil Boc, nu s-a prezentat încă la DIICOT, unde a fost chemat pentru a fi audiat în dosarul în care chirurgului Mihai Lucan este acuzat de delapidarea Institutului Renal de la Cluj-Napoca.  El ar putea să fie adus cu mandat. În acelaşi dosar vor fi audiaţi ca martori şi ministrul Florian Bodog, dar şi fostul demnitar Vasile Dâncu.

UPDATE Oficialii Primăriei Cluj Napoca au trimis un comunicat de presă referitor la informaţiile legate de citarea lui Emil Boc la DIICOT în "dosarul Lucan": „Cu privire la informaţiile apărute în media centrală referitoare la citarea primarului Emil Boc de către DIICOT Bucureşti, vă comunicăm mai jos declaraţia oficială a dlui primar, Emil Boc:
«Nu am primit nici o citaţie din partea DIICOT»".

Procurorul care îl anchetează pe Mihai Lucan l-a citat pe primarul din Cluj, pentru lămuriri în cazul declaraţiilor făcute de denunţătorul în cazul Lucan, un medic clujean devenit parlamentar, Emanuel Ungureanu.

Citaţii ar mai fi primit şi ministrul Sănătăţii Florian Bodog, dar şi fostul vicepremier Vasile Dâncu. Cei trei susţin însă că nu au primit citaţiile de la procurori, potrivit Mediafax.

Sursele citate susţin că nu este exclus ca aceştia să fie aduşi la audieri pe baza unui mandat de aducere.

Emil Boc, a reacţionat miercuri la acuzaţiile lansate de deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a spus că l-ar fi ajutat pe medicul Lucan.

Boc a spus, referindu-se la contractul de cesiune pentru ridicarea clinicii private a medicului Mihai Lucan, că actul a fost aprobat înainte ca el să ocupe funcţia de primar.

De asemenea, Boc spune că nu a beneficiat de niciun fel de tratament preferenţial din partea medicului Lucan şi că a avut scurte intervenţii medicale care nu au necesitat internare, atât la clinica de stat, cât şi la clinica privată. În condiţiile în care respectivele proceduri medicale se puteau efectua în Cluj-Napoca, a considerat firesc să nu plece în străinătate, mai spune Emil Boc.

Acuzaţiile procurorilor

În 21 decembrie, Mihai Lucan, fiul acestuia, directorul administrativ al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Dan Emil Fofiu - Sânpătreanu şi directorul economic Sanda Rodica Baciu au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT, pentru delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat. În 22 decembrie, magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a fostului şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj şi a fiului acestuia, hotărând să fie plasaţi sub control judiciar.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie.

Zeci de plângeri privind decontări ilegale şi defavorizarea unor pacienţi de către medicul urolog Mihai Lucan au fost făcute de pacienţi, dar şi de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, a declarat fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, precizând că, după trimiterea Corpului de control la institutut, în cele şapte luni de mandat, "din fiecare plângere ieşea câte un dosar care era trimis organelor de control". Voiculescu mai spunea că medicii, colegi ai profesorului Mihai Lucan, nu au făcut dezvăluiri despre ilegalităţile comise de acesta, pentru că riscau să îşi piardă funcţiile, existând chiar o situaţie în care un medic care a pus la îndoială autoritatea lui Lucan a fost lovit, ameninţat şi i-au fost sabotate operaţiile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite