Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Episcopul Huşilor, despre înfrângerea la referendum: Ura faţă de un partid e mai intensă decât dragostea faţă de familie

47
10 Oct 2018 11:33:47
Autor: Laurenţiu Sirbu
Episcop Huşilor a lăudat Biserica pentru asumarea valorilor de dreapta
Episcop Huşilor a lăudat Biserica pentru asumarea valorilor de dreapta

Episcopul Huşilor, Ignatie, a declarat miercuri că referendumul pentru familie a fost invalidat pentru că „maşinăria de propagandă a progresiştilor“ a fost una mai abilă şi eficientă, dar şi pentru că evenimentul a fost „anexat“ ideologic la politică. Acesta a criticat şi ceea ce a numit „isteria ipocrită a banilor cheltuiţi pe referendum”, îndemnându-i pe critici să devină „cu adevărat filantropi”.

Înaltul prelat ortodox a dat vina pentur invalidarea referendumului pentru redefinirea failiei pe „masina de propaganda a progresiştilor”.
 
"În primul rând, referendumul a fost invalidat pentru că maşinăria de propagandă a progresiştilor a fost mult mai abilă şi mai eficientă. Biserica nu deţine, din păcate sau din fericire, reflexul de a gestiona corect şi în timpi reali toate minciunile, distorsionările şi calomniile grosolane care au curs, în săptămânile trecute, pe albia dezbaterilor publice. De departe, cheia 'succesului' a fost asigurată de anexarea ideologică a referendumului la politică, la unul dintre partidele actuale, precum şi la frica iluzorie că prin vot vor fi modificate şi alte articole din Constituţie, fapt care s-a soldat cu formarea unui contingent de indecişi sau decişi să nu participe la vot. Cu alte cuvinte, ura faţa de un partid a fost mai intensă decât dragostea faţă de familie, de valorile tradiţionale", a spus episcopul Huşilor, într-un interviu acordat Agerpres.
 
Prelatul a afirmat că, paradoxal, în această "manevră" ideologică au căzut inclusiv conservatori creştini, simpli sau intelectuali, astfel, calomnia, ideologizarea "malefică" şi dezinformarea fiind mai puternice decât bunul simţ şi capacitatea de a discerne între "grâul adevărului şi neghina minciunii".

Ca răspuns la ceea ce al a numit "isteria ipocrită a banilor cheltuiţi pe referendum", episcopul Huşilor i-a provocat pe "USR-iştii progresişti şi pe LGBT-iştii luminaţi" să încerce să devină, în mod concret, filantropi.
 
"Să îşi asume agenda socială prin care îşi motivează propagandistic atitudinea antieclesială, de vreme ce au clamat pe social media, pe la diverse televiziuni că banii trebuiau cheltuiţi pentru scopuri caritabile, pentru orfelinate, pentru copiii din centrele de plasament, pentru familiile sărace, de a căror grijă nu mai pot dormi noaptea, şi să ne ajute în Vaslui şi în orice altă parte să întregim această operă filantropică iniţiată şi susţinută discret de Biserică şi autorităţile locale. Ar dovedi în felul acesta că nu sunt doar nişte propagandişti de serviciu", a transmis Ignatie. 
 
Referitor la părerile potrivit cărora prin invalidarea referendumului Biserica ar fi primit o "palmă", episcopul Huşilor a menţionat că reprezintă o temă falsă.
 
"Biserica nu a suportat o înfrângere. De ce? Prin deducţie logică şi confirmată personal, mare (sau o suficientă) parte din cei care nu au votat, exceptându-i pe unii din tabăra nedemocratică #boicot sau #staucasă, pentru că s-au opus unei consultări populare, sunt ataşaţi şi cred în valorile iudeo-creştine, în familia naturală, iar această constatare nu se înscrie în logica învinsului care vrea cu orice preţ să pară un victorios. Ce folos să mă autoamăgesc cu o victorie goală de conţinut? Aş transforma şi eu convingerile mele într-o ideologie. Din fericire, fug de ideologie ca dracul de tămâie. Orice ideologie ucide. Biserica, prin acest referendum, a primit un semnal puternic că trebuie să se focuseze pe un tip de pastoraţie de proximitate, frontală, pe înfiinţarea a cât mai multe grădiniţe, şcoli confesionale, centre de catehizare creştină, aşa cum sunt în Occident, pentru a oferi o alternativă tăvălugului ideologiei neomarxiste a teoriilor de gen care vor să corupă, cu nesimţire şi persuasiune diabolică, mintea şi inima curată a copiilor", a opinat prelatul.
 
Ăn opinia lui Biserica nu trebuie să culpabilizeze pe nimeni pentru invalidarea referendumului, nici măcar poporul pe care îl păstoreşte, deoarece "demonizarea" generalizată nu face bine nimănui.
 
"Cred că niciun păstor responsabil nu va susţine de acum încolo că Biserica poate fi cuantificată după câte ziduri au fost ridicate, ci după cât de mult se regăseşte în Biserică şi ne recunoaşte poporul ca păstori. Deci, în tot răul şi-un bine. De asemenea, Biserica în toată epopeea asta cu referendumul, alături de puţinii intelectuali care şi-au asumat public valorile de dreapta, a dat dovadă de dreaptă măsură şi civilitate în a susţine o cauză profund creştină. Din nefericire, civilitatea aceasta ne-a costat. Participare mică, pentru o cauză atât de mare. Biserica nu a făcut decât să se comporte extrem de european, a susţinut ceea ce este constitutiv Europei, rădăcinile ei creştine", a mai spus Ignatie.
  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

Irimia Mircea
10.10.2018, 11:56:54

Nea popa, nu este deloc asa. Referendumul nu avea nimic a face cu BOR sau homo. NU! Referendumul cu intrebarea neclara era ptr REVIZUIREA Constitutiei pe placul lui Dracnea si PSD. Nu am fost la vot nu ptr ca imi plac homo sau familia traditionala ci ptr ca acea intrebare ascundea multe. Unde in intrebare apare familia sau art 48? UNDE? NICAIERI. Intrebarea face trimitere la o lege a carei forma a fost adoptata de Parlament. Forma fiind misterioasa si greu de localizat. Nici Dancila nu a vrut sa ne spuna unde este si cum arata "forma" cand a fost intrebata de ziaristi :"ma bazez pe presa sa informeze" de parca presa organizase referendumul.Raspunsul DA era un vot in alb care deschidea drumul catre revizuirea constitutiei in forma in care doreau PSD, PNL si fireste Dracnea.

+9 (13 voturi)
Magdalena Goebbel
10.10.2018, 11:57:34

nu ati inteles nimic ! nu dati vina numai pe politica ! este timpul ca biserica ortodoxa sa se deschida spre nevoile reale ale omului ! ea numai poate sa ii imprime omului numai frica si vinovatie ! ea trebuie sa devina o biserica morala ! cat despre dragostea familiei , lasati oamenii sa decida si numai veniti cu acuze ! Dragostea familiei trebuie sa devina reala , ea nu trebuie sa fie mentinuta numai din nevoia unora fata de altii !

+4 (8 voturi)
Radu Mircea
10.10.2018, 12:00:27

# Tovarashu' Episcop sa nu mai caute vinovati intr-o minoritate de cel mult 4-5 % , mai bine sa-si vada birna din propiul ochi , birna formata din Pomohaci , Birladeanu si multi alti slujitori ai domnului care au calcat gresit . Nu vreau sa mai amintesc de luxul in care se scalda sfintiile lor intocmai ca in apele lordanului , lucru pe care l-au bagat de seama si babatiile pupangioaice de mortaciuni . O solutie imediata si de efect ar fi vinzarea pe OLX a mertzanelor si beamveurilor , si daruirea banilor unor asezaminte sociale . Credeti macar o clipa ca se va intimpla ??? Sunteti naivi .....

+4 (10 voturi)
Ion-Luca caragiale
10.10.2018, 12:00:48

Nu am auzit BOR sa fi fost la fel de vocala in problema infractorilor ce conduc Romania.

+9 (13 voturi)
Utilizator Adevărul
10.10.2018, 12:19:51

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (47)

Modifică Setările