Eurocomisarul Marianne Thyssen: Europa creşte din nou. Europa munceşte din nou. Să facem Europa incluzivă din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marianne Thyssen, comisar european responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă
Marianne Thyssen, comisar european responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă

Marianne Thyssen, comisar european responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, prezintă într-un editorial pentru Adevărul iniţiativa Excutivului european de înfiinţarea unei Autorităţi Europene a Muncii.

Pentru a garanta echitatea pe piaţa unică, Comisia Europeană propune înfiinţarea unei Autorităţi Europene a Muncii. Atunci când îi întrebăm pe europeni: care drept al UE este cel mai valoros pentru dumneavoastră? Opt persoane din zece răspund: dreptul la libera circulaţie.

 În zilele noastre, 17 milioane de europeni trăiesc sau muncesc într-un alt stat membru. Această cifră aproape că s-a dublat în comparaţie cu deceniul trecut. Dispunem în prezent de norme echitabile destinate să faciliteze mobilitatea forţei de muncă, dar ce se întâmplă dacă oamenii nu ştiu care le sunt drepturile sau dacă aceste norme nu sunt respectate pe teren? 

Cu ajutorul Autorităţii Europene a Muncii, putem ajuta întreprinderile, cetăţenii şi lucrătorii care doresc să se stabilească în altă parte. Această autoritate îi va ajuta pe oameni să se orienteze pe o piaţa a muncii din ce în ce mai europeană. Ea va ajuta statele membre să coopereze, astfel încât să poată pune în aplicare norme echitabile, le va sprijini să facă schimb de informaţii, să realizeze inspecţii comune şi să lucreze mai bine împreună. 

Îmi doresc, de asemenea, ca toată lumea să aibă acces la protecţie socială. Contractul de muncă pe viaţă nu mai este regulă generală. Patru europeni din zece desfăşoară activităţi independente sau lucrează cu contract temporar. De multe ori, ei nu pot să aibă garanţia unei protecţii sociale. 

Transferându-se de la un loc de muncă la altul, ei nu reuşesc să acumuleze suficiente drepturi care să-i sprijine atunci când nu au un loc de muncă. În plus, situaţia pieţei muncii se schimbă într-un ritm rapid. Trebuie să ne adaptăm şi cadrul de reglementare. În prezent, se poate folosi o aplicaţie telefonică pentru a comanda un taxi, mâncare sau chiar şi o bonă. 

Dar atunci când oamenii se îmbolnăvesc, îmbătrânesc sau rămân fără loc de muncă, cine le plăteşte spitalizarea, pensiile sau prestaţiile de şomaj? Propunem ca toţi cetăţenii, inclusiv persoanele care desfăşoară o activitate independentă şi lucrătorii din economia gig, să fie capabili să acumuleze drepturi sociale în schimbul unor contribuţii. 

Fac apel la statele membre şi la partenerii sociali să profite de această ocazie, să îşi asume răspunderea şi să sprijine aceste propuneri. Succesul sau eşecul Europei depinde de bunăstarea cetăţenilor noştri. Europa este din nou în creştere. Europa este din nou la muncă. Este momentul să facem în aşa fel încât Europa să fie din nou favorabilă incluziunii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite