Euromall cu tren la scară pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 100 de trenuri care vor aduce zilnic turiştii pe litoral vor opri chiar la uşa unui centru comercial. Eurogara proaspăt dată în funcţiune include sediul central al Gării Constanţa, magazine, cinematografe, restaurante, o agenţie de turism, patiserii şi chioşcuri de ziare.

Să fie gară? Să fie mall? Nici constănţenii nu s-au lămurit încă. Le spunem noi: e şi una, şi alta. Vechea clădire a Gării Constanţa este acum mărginită de două corpuri noi. Au formă de scoică, pentru a reda specificul zonei.

La subsol au fost amenajate două săli de cinematograf, la parter, magazine şi o farmacie non-stop, iar la etaj, spaţii pentru restaurante, fast-fooduri şi cafenele. Ba chiar şi o florărie şi o agenţie de turism. Aici, călătorii găsesc casele de bilete şi ghişeul de informaţii, iar holul central a fost transformat în sală de aşteptare.

Se închiriază cu 80 de lei metrul pătrat

Cei mai generoşi clienţi ai noului mall ar putea fi turiştii. În timpul sezonului estival, în Gara Constanţa opresc zilnic peste 100 de trenuri.
Compania Naţională de Căi Ferate a făcut un împrumut de nouă milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a construi o gară în stil european.

Este prima construcţie de acest fel din ţară, spun reprezentanţii Regionalei CFR Constanţa. Pentru a recupera investiţia, CFR a scos la licitaţie spaţiile pentru închiriat. Deocamdată, însă, puţini agenţi economici s-au arătat interesaţi.

„Sunt disponibili 1.560 de metri pătraţi, iar până acum am închiriat doar 720 de metri pătraţi. Preţul mediu este de 75 - 80 de lei pe metrul pătrat", ne-a declarat Valentin Rădulescu, şeful biroului tehnico-economic de la Regionala CFR Constanţa.

Comercianţii se lasă aşteptaţi

În mai mult de jumătate dintre spaţii bate vântul. Până acum au fost dechise o agenţie de turism, două magazine de presă - carte, o florărie, şase magazine de comerţ mărfuri generale, două cafenele, o patiserie, o agenţie loto-prono.

„Avem pentru a fi închiriate două săli de cinema, dar până acum nu s-a arătat nimeni interesat de închirierea lor", ne-a declarat Dorin Maer, şeful Diviziei Infrastructură de la Regionala Căi Ferate Constanţa.

Reprezentanţii CFR spun că vor solicita Companiei Naţionale de Căi Ferate ­(CNCF) o micşorare a preţului cu până la 10% pentru a atrage agenţii economici.

„Dacă se vor termina lucrările la calea ferată, vor fi mai mulţi călători, iar gara va deveni punct de interes. Va trece şi criza şi probabil că atunci vor fi închiriate toate spaţiile disponibile", a mai declarat Valentin Rădulescu.

Pe porţiunea Feteşti-Constanţa lucrările se apropie de final, susţine şeful Diviziei Infrastructură, Dorin Maer. „De la Lehliu şi până la Feteşti mai este destul de mult de lucru. Termenul de finalizare este 2010", adaugă  Maer.

Se mai ridică două malluri

În prezent, în Constanţa există patru malluri: City Park, Tomis, Tom şi mallul de la gară care nu a primit încă un nume comercial. Alte două sunt în construcţie: Polus Center urmează să fie finalizat anul acesta, iar World Trade Center, în 2012.

„Zona asta e rău famată, aşa că nu cred că este potrivită deschiderea unui mall aici. Probabil că de magazine este nevoie pentru turişti", ne-a spus Lăcrămioara Silistru (23 de ani), din Constanţa.

Ştefania Enache salută iniţiativa construirii unui centru comercial în gară: „Eu cred că ar fi nevoie de magazine în această zonă a oraşului. Iar cinematograf şi aşa avem unul singur în întreg oraşul".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite