VIDEO Europarlamentarul Adrian Severin, trimis în judecată pentru luare de mită: „Ştiu că am un deşert de traversat, istoria mă va absolvi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Adrian Severin, trimis în judecată FOTO Adevărul
Europarlamentarul Adrian Severin, trimis în judecată FOTO Adevărul

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au anunţat ieri că l-au trimis în judecată pe europarlamentarului Adrian Severin. Acesta va fi judecat de magistraţii Curţii Supreme pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

UPDATE Jurnalişti de la Sunday Times au fost audiaţi prin comisie rogatorie, la cererea DNA, în dosarul lui Adrian Severin, ei arătând că aveau informaţii privind „lobbyşti“ care influenţau excesiv activitatea din PE şi că se dădeau bani unor deputaţi, în schimbul modificării legilor, potrivit Mediafax.

Conform rechizitoriului prin care procurorii anticorupţie l-au deferit justiţiei pe Severin, în cursul anchetei, mai mulţi oficiali şi jurnalişti de la publicaţia britanică Sunday Times au dat declaraţii, prin comisie rogatorie.

„Menţionăm faptul că, martorii (...), (...), au fost audiaţi prin comisie rogatorie de către Ministerul de Interne - Autoritatea Centrală din Marea Britanie - Departamentul de Cooperare Judiciară. Martorele (...), (...) şi (...) au fost audiate tot prin procedura comisiei rogatorii de către Poliţia Federală - Oficiul Central pentru Combaterea Corupţiei din Belgia“, se arată în documentul citat.

Unul dintre jurnalişti a relatat, în declaraţia sa, că exista suspiciunea potrivit căreia în Parlamentul European (PE) există „lobbyşti“ care influenţau excesiv activitatea instituţiei.

„Din declaraţia martorului (...) rezultă că: acesta este angajat al ziarului «The Sunday Times» cu sediul în Londra; că demersul său a fost unul jurnalistic pornind de la suspiciunea că existau lobbyşti care influenţau excesiv activitatea din cadrul Parlamentului European; că se plăteau sume de bani unor deputaţi în schimbul modificării legilor. Prin declaraţie, martorul confirmă toate întâlnirile şi discuţiile pe care, împreună cu martora (...), le-a avut cu învinuitul Severin Adrian“, se arată în rechizitoriu.

Acelaşi jurnalist, precizează anchetatorii, a depus un hard disk care conţine înregistrări audio-video şi telefonice, precum şi comunicări prin e-mail.

UPDATE Europarlamentarul Adrian Severin a declarat că a luat la cunoştinţă comunicatul procurorilor anticorupţie privind trimiterea sa în judecată, precizând că este vorba despre o înscenare şi că îşi va continua activitatea parlamentară.

În legătură cu acuzaţiile care i se aduc, Severin a mai declarat: „Ştiu că am un deşert de traversat, sunt convins însă că istoria mă va absolvi“.

Severin se apară: „Nu am cerut bani sau alte avantaje materiale“

„Am luat la cunoştinţă comunicatul DNA prin care se anunţă trimiterea mea în judecată sub diverse acuzaţii. Întrucât argumentele în susţinerea acuzaţiilor respective nu mi-au fost încă aduse la cunoştinţă, nu am cum face comentarii asupra fondului acestei decizii. Ceea ce ştiu şi ceea ce pot spune este ceea ce s-a întâmplat în realitate: 1. Nu am depus nici un amendament contra unei sume de bani sau a altui avantaj oferit mie în acest sens. 2. Nu am intervenit în procesul legislativ pentru a determina depunerea amendamentului respectiv, şi nici nu l-am depus ca atare. 3. Nu am cerut bani sau alte avantaje materiale pentru a-mi îndeplini sau a nu-mi îndeplini atribuţiile parlamentare“, susţine Severin.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada decembrie 2010 – martie 2011, Adrian Severin, în calitate de membru în Parlamentul European, ar fi acceptat „promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte şi a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, pe de altă parte”.

La această sumă, s-ar fi adăugat şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

„În contextul discuţiilor din perioada ianuarie – martie 2011, inculpatul Severin Adrian le-a pretins celor două persoane, potrivit înţelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influenţă asupra a doi deputaţi din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din legislativul european, precum şi asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienţilor companiei pe care cei doi susţineau că o reprezintă”, se arată într-un comunicat emis de procurori.

Pentru a putea primi suma de 12.000 de euro, Severin ar fi emis o factură pe care a trimis-o pe email uneia dintre cele două persoane.

Dosarul finalizat a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.  

Severin: „Totul este o înscenare”

Pe 6 august, europarlamentarul Adrian Severin a fost chemat la DNA pentru a i se prezenta materialul de urmărire penală din acest dosar. El declara atunci că este nevinovat, iar tot acest dosar este „o înscenare făcută de unele grupuri de interese”.

În primăvara 2011, reporterii de la „ The Sunday Times” au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, relata atunci AFP. 

Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând „Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.

Pe 20 martie 2011, Parlamentul European a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică „The Sunday Times” împotriva celor trei eurodeputaţi.

Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la Parlamentul European (PE).

Adrian Severin şi-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcţia de vicepreşedinte, după ce anterior anunţase intenţia de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunţe la această calitate, în pofida solicitărilor şi criticilor primite.

Pe 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justiţiei, DNA a solicitat preşedintelui PE ridicarea imunităţii lui Severin, cât şi o opinie juridică referitoare la incidenţa unor dispoziţii procedurale prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.

În plus, pe 12 aprilie 2011, procurorul şef al DNA a solicitat preşedintelui PE să ia toate măsurile pentru conservarea bunurilor, documentelor, computerelor şi a altor mijloace de probă aflate în birourile Parlamentului European, cât şi datele stocate în serverele instituţiei, necesare desfăşurării anchetei penale. Tot atunci, DNA a reiterat cererea de a comunica o opinie juridică în legătură cu unele proceduri prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.

Pe 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Severin.

În 2012, procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe lângă luare de mită şi trafic de influenţă, şi de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Fostul ministru şi eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de corupţie, a fost condamnat pe 14 ianuarie la patru ani de închisoare cu executare. Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru corupţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite