Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda, trimis în judecată de DNA. Care sunt acuzaţiile aduse soţului Olguţei Vasilescu

7
16 Apr 2021 12:13:52
Autor: George-Andrei Cristescu

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda, fost preşedinte al organizaţiei judeţene Dolj a partidului, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru folosirea influenţei după ce ar fi intervenit pe lângă directorul AJPIS Dolj, coleg de partid, pentru a rezolva problemele beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoieşti, prin încălcarea legii, potrivit comunciatului procurorilor.

Iată comunicatul integral al DNA
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
 
MANDA IULIAN-CLAUDIU, la data faptei preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii ca persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000),
 
SIMCELESCU MARIUS-NICOLAE, la data faptei directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:
 
În calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene Dolj a unui partid, inculpatul Manda Iulian-Claudiu ar fi intervenit, la data de 05 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae, simpatizant şi militant al aceluiaşi partid, ocazie cu care şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea ce decurgeau din calitatea de preşedinte al organizaţiei judeţene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluţionarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti (Dolj), lucru pe care directorul instituţiei l-ar fi făcut prin încălcarea legii.
Intervenţia inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obţinerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid şi pentru primarul comunei Bratovoeşti, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti, faţă de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obţinute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) şi de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.
 
Aceasta, în condiţiile în care anterior, a avut loc un control desfăşurat de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiţii esenţiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social.
Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menţionate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoştinţat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.
 
În acest context, în urma discuţiei purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acţionat contrar dispoziţiilor legale şi ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuţiei, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat şi în baza căruia au fost şterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale.
 
Ca urmare, AJPIS DOlj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperaţi de la cele 59 de persoane menţionate procesul-verbal de control al AJPIS DOlj şi în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit.
 
AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 315.850 lei, reprezentând prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului Simcelescu Marius-Nicolae.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curţi de Casaţie şi Justiţie (instanţă competentă pe motiv că unul dintre inculpaţi este în prezent membru al Parlamentului European) cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Anterior, procurorii au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a inculpatului MARIN ION, la data faptei primar al comunei Bratovoeşti (Dolj), pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi fals intelectual în formă continuată.
Prin sentinţa penală nr. 462 din 29.10.2020, definitivă prin neapelare la data de 16.11.2020, Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei menţionat şi l-a condamnat pe inculpatul MARIN ION la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani şi interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exercitarea autorităţii de stat.
 
Cu referire la cei doi inculpaţi trimişi în judecată, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”
Citeşte şi:
Claudiu Manda, reacţie la decizia DNA: Cele mai multe dintre dosarele instrumentate de „harnicul“ Uncheşelu s-au finalizat cu achitare
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ludwig
16.04.2021, 12:34:58

Asta cu privirea lui de schizofrenic parca ar merita sa stea la jilava. Nu e departe nici karatista olguta, fosta mana dreapta a lui Vadim alaturi de codrin stefanescu.

+3 (5 voturi)
Stanila Ion
16.04.2021, 12:37:29

Ar fi interesant de cercetat cum "mirele si mireasa" au primit ca dar de nunta o suma exorbitanta ...Cam seamana a spalare de bani....

+4 (6 voturi)
Giorgione
16.04.2021, 12:43:32

Nu seamana, este !

+4 (6 voturi)
M Costi
16.04.2021, 12:54:46

"...pentru a-l capacita pe director să se implice în soluţionarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti (Dolj)..." !?! I-auzi , dom'le , l-a "capacitat pt "...soluţionarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social .." , e crimă ! Dacă era la mijloc ceva trafic cu tablă ( de la Galati !) , nu era asa grav , ar fi fost in interesul familiei.... !

0 (4 voturi)
Mironov George
16.04.2021, 13:06:50

Amandoua tipuri de fapte au caracter penal.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările