EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Nota 5, „performanţă“ greu de atins la clasa a VIII-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar un elev din trei a reuşit să ia peste nota 5 la Matematică la simularea Evaluării Naţionale de la vară. Profesorii vorbesc de un „dezastru la gimnaziu“, în timp ce mai-marii de la Minister se declară optimişti.

Aproape 70% din elevii de clasa a VIII-a nu au reuşit să ia nota 5 la simularea de la Matematică pentru Evaluarea Naţională de anul acesta. Dacă luăm în considerare şi rezultatele de la Română (67% au luat note peste 5), practic mai puţin de jumătate (48,8%) dintre candidaţi au obţinut medii „de trecere“ la acest prim examen de simulare organizat la nivel naţional. Profesorii vorbesc de o lipsă de motivare din partea elevilor, dar şi de un nivel îngrijorător, dar real al pregătirii acestora. „Vor remedia problemele, mai uşor la Română, însă mult mai greu la Matematică“, susţin dascălii.

Pe judeţe, cele mai mari procente de note peste 5 s-au înregistrat în municipiul Bucureşti (64%), iar cele mai slabe în Călăraşi (34%). În ceea ce priveşte situaţia pe discipline, la Limba română locul întâi îi revine Bucureştiului, cu 81% din elevi cu note peste 5, iar cel mai mic procent s-a înregistrat în judeţul Harghita (38%). La Matematică, primul loc este ocupat tot de Capitală, cu 46%, iar cel mai scăzut procent îl are judeţul Călăraşi, unde doar 17% din elevi au luat peste 5. Continuând antiteza evidenţiată de harta rezultatelor pe judeţe, Bucureştiul se laudă cu 53 de note de 10 la Română şi 203 la Matematică, iar la polul opus, în patru şcoli din judeţul Arad, niciun elev nu a luat nici măcar nota 5 la simulare.

NOTA 5, UN SUCCES?

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a venit vineri cu propriile comentarii şi explicaţii, declarându-se nemulţumit, dar optimist că situaţia de acum nu se va repeta la vară. „Din aceste rezultate constatăm că avem uşor sub 50% rata de succes, dacă nota 5 o considerăm un succes (…) La Matematică avem 30,4%, adică un procent extrem de mic când ai subiecte de nivel mediu. Gradul de mobilizare a elevilor este foarte slab, cel puţin la Matematică“, a spus joi Pricopie.

Rezultatele sunt explicate de profesori prin lipsa de implicare a copiilor, dar se tem că acesta este nivelul real al elevilor, mulţi obişnuiţi cu note mari la clasă. „Profesorii din gimnaziu le dau note mari elevilor, ca să ajungă la un liceu bun. Cum să-i dai 9 şi 10 unui elev de trei? Mai mult îl strică decât îl ajută. Avem un randament extraordinar de mic la Matematică“, a declarat joi, la Adevărul Live, profesorul Ştefan Vlaston, de asemenea blogger adevarul.ro. Mai mult, susţine şi profesorul de matematică Adrian Troie, directorul adjunct de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, „elevii nu sunt învăţaţi să înveţe şi mai circulă printre ei mitul că, dacă iau note mici la simulare, în vară o să le dea mai uşor“.

image

ORE SUPLIMENTARE PENTRU ELEVII SLABI

În ceea ce priveşte rezultatele la Română, profesoara Iulia Pop de la „Sf. Sava“ consideră că „acesta este nivelul, nu a fost înfiorător de greu şi mulţi s-au dus pe nepregătite, dar un 5 puteau să ia“. Profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală este mai optimistă. „Subiectele au fost de nivel mediu, dar unii elevi nu prea le iau în serios, findcă se gândesc că notele nu se trec în catalog. Însă, sunt sigură că au fost scuturaţi bine de tot de aceste rezultate dezastruoase şi că se vor mobiliza, mai intervin şi părinţii, şi cu ajutorul profesorilor de la clasă cred că rezultatele vor fi mai bune“, a explicat Stanca joi, la Adevărul Live. 

Cât despre soluţii, ministrul Pricopie a declarat că „lucrările vor ajunge la fiecare elev, astfel încât să vadă unde a greşit, să poată să prezinte şi părintelui lucrarea“, urmate de ore suplimentare de pregătire în şcoală. Dacă la Română, prin pregătiri constante se poate recupera materia până la examen, la Matematică „nu prea se mai poate recupera până la examen dacă nu s-a acoperit baza din clasele gimnaziale, materia fiind structurată ca o piramidă“, a explicat profesorul Vlaston. ;

Calendar Evaluarea Naţională 2014

  • 13 iunie - încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 16 - 18 iunie - înscrierea la Evaluarea Naţională
  • 23 iunie - Limba şi literatura română - proba scrisă
  • 24 iunie - Limba şi literatura maternă - proba scrisă
  • 25 iunie - Matematică - proba scrisă
  • 27 iunie - afişarea rezultatelor (pâna la ora 16:00)
  • 28 iunie - depunerea contestaţiilor
  • 28 - 30 iunie - rezolvarea contestaţiilor

1 iulie - afişarea rezultatelor finale
 


Pe aceeaşi temă:

Rezultatele de la simularea Evaluării Naţionale 2014, cauze şi soluţii, la Adevărul Live

Aproape 70% dintre elevii de clasa a VIII-a nu au reuşit să ia nota 5 la simularea de la Matematică pentru Evaluarea Naţională 2014. Dacă luăm în considerare şi rezultatele de la Română, mai puţin de jumătate au obţinut medii peste 5 la acest test. Despre rezultatele acestea am discutat la Adevărul Live cu profesorii Ecaterina Stanca şi Ştefan Vlaston.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Rezultate dezastruoase la simulare. Mai puţin de jumătate din candidaţi au luat peste cinci

Doar 48,8% dintre elevii prezenţi au obţinut medii peste 5 la examenele din cadrul simulării naţionale la clasa a VIII-a, respectiv 66,95% la Limba română şi doar 30,4% la Matematică. Ministerul Educaţiei a dispus implementarea mai multor măsuri pentru remedierea situaţiei, cum ar fi ore de pregătire în şcoli.

Dezastru la simularea Evaluării Naţionale

Singurul lucru bun: începem să ştim cum stăm, nu ne mai amăgim cu ipocrizii, mistificări şi minciună. Cu camere de supraveghere video, cu profesori supraveghetori speriaţi de intervenţia SRI şi a parchetelor, iată că aflăm care este realitatea: dezastru.

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Rezolvarea subiectelor la simularea de la Română. Elevii spun că a fost uşor

Azi elevii de clasa a VIII-a din toată ţara au trecut prin simularea examenului de Limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională. La Adevărul Live, profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava” a arătat cum ar trebui rezolvate subiectele primite la testul de azi şi cum să se pregătească pentru examenul propriu-zis din iunie. Peste 95% din elevii Capitalei au dat simularea, despre care susţin că a fost mai uşoară decât se aşteptau.

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 VIDEO Rezolvarea subiectelor de la simularea la Matematică

Miercuri, elevii de clasa a VIII-a din toată ţara au trecut prin simularea examenului la Matematică pentru Evaluarea Naţională, al doilea test după cel de la Română, de ieri, care le-a adus subiecte neaşteptat de uşoare. Profesoara Anca Davidescu de la Colegiul „George Coşbuc” din Capitală a rezolvat la tablă subiectele de la matematică la Adevărul Live. Prezenţa elevilor la simularea din Bucureşti a fost de peste 95%.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Elevii au răsuflat uşuraţi după prima simulare

Elevii de clasa a VIII-a au trecut cu bine de prima simulare pentru Evaluarea Naţională, după ce subiectele de ieri de la Română au fost neaşteptat de uşoare. Aşa susţin atât copiii, cât şi profesorii, care se aşteaptă la note mari. Astăzi are loc simularea la Matematică.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Examen mai greu la simularea de la Matematică

Testul de miercuri de la Matematică a fost un semnal de alarmă pentru unii elevi de clasa a VIII-a, mulţi considerând că subiectele au fost mai grele decât se aşteptau. Profesorii spun că problemele puteau fi rezolvate într-o oră de un elev mediu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite