Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Evazioniştii ar putea scăpa de închisoare dacă plătesc prejudiciul şi o amendă. „CCR a făcut praf modificările la legea evaziunii fiscale“

11
2 Dec 2019 06:31:32
Autor: Valentin Bolocan, Vlad Terteleac
În cazul în care prejudiciul identificat este de sub 50.000 de euro, iar acesta este achitat, sancţiunea va fi una administrativă
În cazul în care prejudiciul identificat este de sub 50.000 de euro, iar acesta este achitat, sancţiunea va fi una administrativă

Dacă până acum plata prejudiciului de către inculpat în timpul urmăririi penale sau a judecăţii ducea la înjumătăţirea limitelor pedepselor cu închisoarea, proiectul le permite celor aflaţi în astfel de situaţii să scape cu o amendă penală care să acopere prejudiciul (unul de maximum 100.000 de euro) şi cu plata unor sancţiuni suplimentare şi a costurilor aduse de dobânzi şi diferite penalităţi.

Mai mult, în cazul în care prejudiciul identificat este de sub 50.000 de euro, sancţiunea va fi una administrativă. Nu doar atât, dar plata unei astfel de amenzi ar urma să scape de acuzaţii toţi inculpaţii implicaţi în actele de evaziune fiscală, chiar şi dacă prejudiciul este plătit doar de unul dintre aceştia.

Recuperarea prejudiciului, principala miză 

Chiar dacă legea îi face scăpaţi mai uşor pe evazioniştii fiscali, noile măsuri, dacă vor fi adoptate şi vor trece testul constituţionalităţii, ar putea duce la o îmbunătăţire importantă a ratei de colectare a prejudiciilor, explică specialiştii. „Deşi opinia publică simte o nevoie acută de sânge, acest stereotip nu face nimic altceva decât să ducă la necolectare pentru bugetul de stat. E adevărat că în formele sale agravante, evaziunea fiscală este pedepsită aspru, însă cred că statul trebuie să se concentreze pe recuperarea prejudiciului şi nu într-un mod deosebit pe trimiterea evazioniştilor la închisoare”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Colectarea ar urma să fie îmbunătăţită şi prin sancţiunile suplimentare aduse evazioniştilor fiscali aflaţi la prima abatare. „O chestiune interesantă pe care o are legiuitorul în vedere, care vine şi creşte colectarea, este stabilitarea unui procent de 20% care poate fi plătit de către inculpat chiar şi în 3 ani de zile de la intervenirea hotărârii de condamnare. Adică îl prinde pe evazionist, el este de acord să plătească cu 20% mai mult plus suma principală la care se adaugă dobânzi şi penalităţi şi statul vine şi îşi retrage acuzaţiile. Acest lucru este aplicabil o singură dată pentru că la recidivişti nu se poate dispune o asemenea măsură”, a arătat Adrian Cuculis.

Proiectul de modificare a legislaţiei în domeniul pedepsirii infracţiunilor de evaziune fiscală are, de altfel, o lungă carieră în Parlament, fiind deja adoptat o dată, dar întors de Curtea Constituţională pentru reexaminare în urma identificării unor probleme de constituţionalitate.

„CCR a făcut praf modificările la legea evaziunii fiscale, motivând că există o discriminare în aplicarea textului de lege, fapt pentru care a declarat în bloc neconstituţională această prevedere”, a spus Adrian Cuculis, amintind însă că majoritatea statelor vestice  au o strategie clară în această privinţă, care urmăreşte mai întâi de toate recuperarea prejudiciului până la un anumit prag, nu condamnarea cu orice preţ. În România, în schimb, legea evaziunii fiscale a fost mai degrabă îndepărtată de acest standard până acum, modificarea textului de lege venind ca o necesitate pentru clarificarea situaţiei juridice în astfel de cazuri, a mai atras atenţia  Adrian Cuculis.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Markus Roman
2.12.2019, 08:39:15

Dupa parerea mea este o masura f buna si care se aplica demult in alte state. Recuperarea prejudiciului trebuie sa fie cel mai important obiectiv urmarit. Mi se pare si f educativa din moment ce nu se mai aplica in caz de recidiva.

+5 (5 voturi)
Ionel Marcu
2.12.2019, 10:29:50

Păi sigur că e avantajos, că oricum scapă de o bună parte a pedepsei pe „compensatoriu”. Statul recuperează banii, mai câștigă și în plus cu amenda, mai și economisește cu un pușcăriaș în minus. Bună afacere, dar în România nu merg afacerile bune și legale, de data asta se opune CCR (numită politic cel puțin jumătate).

+1 (1 vot)
M Costi
2.12.2019, 08:57:50

"...majoritatea statelor vestice au o strategie clară în această privinţă, care urmăreşte mai întâi de toate recuperarea prejudiciului până la un anumit prag, nu condamnarea cu orice preţ..." ! Exemple ? Spania , unde atat Messi cat si Ronaldo au fost judecati pt evaziune fiscala , ambii erau a prima condamnare , ambii au primit pedepse penale " cu suspendare" si ambii au achitat atat valoarea prejudiciului , plus fiecare cate o amenda consistenta ! In timp ce in Romania , tot pt evaziune fiscala , G. Popescu a primit " cu executare " , cu toate ca a achitat prejudiciul ! Sunt si (multe) alt exemple ( Becali , Borcea etc ) , in Romana , unde Statul nu numai ca n-a recuperat nimic din prejudiciu , dar a si cheltuit bani publici cu paza , hranirea , echiparea si cazarea celor condamnati. In schimb a fost bucurie mare printre cei dusi cu ...pluta ( "Fara hotie ajungem departe !")!

0 (2 voturi)
Csaba Pataki
2.12.2019, 11:01:55

Furați domnilor cât mai mult că dacă cumva din 10 hoții vă prinde plătiți prejudiciu de la un furt iar restul rămâne și sunteți și fără cazier cu toate că ai sau n-ai cazier tot aia.

+1 (1 vot)
T. Timisorean
2.12.2019, 11:02:58

Si cu pedepsirea faptei cum ramane? De ce nu se poate recuperarea prejudiciului si pedepsirea faptei? De ce se exclud una pe alta? In cazul asta finantele devin un fel de banca.Nnu platesc banii de impozite si taxe, ii investesc si peste cativa ani ii dau inapoi cu ceva dobanda (asta fiind amenda) si pastrez restul pentru mine. Sau cum? Si asa morala in societate cade in derizoriul, cei care fac puscarie din diverse motive financiare, gen Nastase raman la fel de onorabili ca cei care au fost corecti si nu au furat, si si-au platit taxele. Cat timp credeti ca supravietuieste o astfel de societate?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările