Evazioniştii pot scăpa de puşcărie dacă achită prejudiciul cu tot cu majorări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 15 deputaţi PSD, printre care şi Cătălin „Mitralieră” Rădulescu, propun o modificare legislativă care, dacă va fi aprobată, va oferi o portiţă de scăpare pentru evazioniştii care plătesc pagubele făcute statului şi încă ceva în plus.

Concret, este vorba despre proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art.10 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Iniţiativa legislativă a trecut deja de Senat şi este luată acum în discuţie în Camera Deputaţilor care, în acest caz, este şi for decizional. Conform iniţiatorilor, proiectul este motivat de „starea sistemului judiciar românesc în ce priveşte condiţiile de detenţie şi gradul de aglomerare (...), dar şi de faptul că, în cazul infracţiunilor de evaziune fiscală, cel mai important este ca prejudiciul să fie recuperat”.

Iniţiatorii spun că statul este de două ori mai câştigat dacă vinovatul plăteşte şi nu mai face închisoare. „Se va recupera prejudiciul creat integral, într-un timp relativ scurt şi nu se vor mai efectua cheltuieli cu detenţia inculpatului. Astfel se vor evita situaţiile actuale în care statul nu recuperează prejudiciul ori îl recuperează foarte greu şi într-un timp îndelungat”, se mai arată în motivarea proiectului de modificare legislativă.  

Scapă de pedepse în funcţie de momentul în care face plata

Conform proiectului, sunt mai multe variante de a pune legea în aplicare. Totul în funcţie de momentul în care se achită către stat prejudiciul iniţial creat prin comiterea faptei de evaziune fiscală, majorat cu 50 la sută, plus dobânzile şi penalităţile aferente. În primul rând, susţinătorii proiectului prevăd modificarea legii astfel încât, dacă în cursul urmăririi penale inculpatul acoperă integral sumele de mai sus, se va dispune clasarea cauzei şi renunţarea la urmărirea penală.

Apoi, dacă cel acuzat de evaziune fiscală achită prejudiciul, majorarea şi penalităţile până la terminarea cercetării judecătoreşti, va fi sancţionat numai cu o amendă penală. În fine, dacă în cursul procesului, până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul îşi ia angajamentul că va achita integral, în termen de un an, pretenţiile părţii civile (prejudiciul iniţial, majorat cu 50 la sută la care se adaugă dobânzile şi penalităţile aferente), se va dispune sancţiunea de un an de închisoare cu suspendare. La fel, dacă în timpul judecăţii, inculpatul îşi ia angajamentul că va vărsa integral, în termen de 3 ani, aceleaşi pretenţii financiare, se va dispune sancţiunea de trei ani de închisoare cu suspendare.

În ultimele două cazuri, în situaţia în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, pedeapsa închisorii cu suspendare se va transforma în pedeapsă cu închisoarea, mai prevede proiectul.

Circumstanţele agravante

În momentul de faţă, potrivit prevederilor Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, această faptă se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Conform articolului 8 al legii, asocierea în vederea săvârşirii faptei menţionate anterior constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 ani la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă prin faptele menţionate s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani, iar dacă prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 7 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite