Evenimente de 1 Decembrie. Parade militare şi concerte în mai multe oraşe din ţară, de Ziua Naţională a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 1 Decembrie, românii vor sărbători 97 de ani de la Marea Unire. Cele mai importante evenimente de 1 Decembrie se vor desfăşura, prin tradiţie, la Alba Iulia şi în Capitală, dar şi celelalte oraşe din ţară vor găzdui parade militare sau concerte.

La Alba Iulia, sunt aşteptaţi în acest an peste 20.000 de oameni, să sărbătorească Ziua Naţională a României. Ei vor avea parte de o paradă militară unde vor admira 60 de maşini de luptă şi, dacă vremea va permite, şi elicoptere Puma Socat sau MIG-uri. De asemenea, va fi organizată o masă populară, un concert Voltaj, spectacole stradale cu lasere şi muzică populară.

Totuşi, faţă de alte aniversări, ziua de 1 Decembrie 2015 va fi marcată de tragicul eveniment de la Colectiv, astfel încât la Alba Iulia va lipsi din program faimosul show de artificii.

Evenimente de 1 Decembrie la Bucureşti

La Bucureşti, parada militară de 1 Decembrie va avea loc în Piaţa Constituţiei în acest an şi nu la Arcul de Triumf, aşa cum s-au obişnuit bucureştenii în anii trecuţi, deoarece nu au fost finalizate lucrările de renovare a monumentului.

De asemenea, Centrul pentru Integrare şi Dezvoltare Prut, cu sprijinul Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti organizează, în zilele de 29 noiembrie şi 1 Decembrie 2015, programul Film #dinBasarabia. Evenimentul se desfăşoară în cadrul Târgului #dinBasarabia la Bucureşti, organizat cu prilejul Zilei Naţionale a României.

În cadrul evenimentului, publicul din Bucureşti şi din ţară va avea ocazia să urmărească, în premieră, o selecţie de filme reprezentative produse în Republica Moldova, de la începuturi până în prezent. Filmele fac parte din genuri diferite – comedie, dramă sau documentar - şi sunt de scurt şi lung metraj. Producţiile sunt oferite de Studioul Moldova-Film, TeleRadio Moldova (Telefilm-Chişinău), OWH Studio, Mediana Communication şi regizorul Igor Cobileanski. Intrarea este liberă.

Totuşi,  recepţia de la Palatul Cotroceni, organizată în fiecare an de 1 Decembrie, nu se va mai ţine în acest an, în urma unei decizii fără precedent a preşedintelui Klaus Iohannis. Hotărârea a fost luată în urma tragediei din Clubul Colectiv.

Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când recepţia n-are loc. La eveniment erau invitaţi, de obicei, premierul, preşedinţii celor două Camere, parlamentari, judecătorii Curţii Constituţionale, Patriarhul Daniel şi alţi demnitari.

Evenimente de 1 Decembrie la Iaşi

La Iaşi, primarul interimar, Mihai Chirica, a anunţat că de Ziua Naţională A României va concerta artistul britanic James Arthur.

Potrivit primarului, James Arthur va susţine un concert în Piaţa Palatului Culturii pe 1 Decembrie.
Artistul a trimis pe adresa municipalităţii un videoclip prin intermediul căruia mulţumeşte pentru invitaţie.
„Sunt James Arthur şi abia aştept să ne vedem în Iaşi de 1 Decembrie, în faţa Palatului Culturii. Vă mulţumesc, domnule primar, pentru invitaţia făcută! Vă urez succes în campania pentru Capitală Culturală Europeană 2021”, spune James Arthur în mesajul video transmis Primăriei Iaşi.

Artistul britanic ar fi trebuit să concerteze la Iaşi şi în luna octombrie, la Sărbătorile Iaşiului, fapt care nu s-a concretizat din cauza lipsei unui contract scris. Din această cauză, Cosmin Coman, directorul Direcţiei de Proiecte din cadrul Primăriei Iaşi, a fost demis din funcţie.

Evenimente de 1 Decembrie la Bistriţa

La Bistriţa, programul evenimentelor organizate la Bistriţa de Ziua Naţională a României, marţi 1 Decembrie, cuprinde un ceremonial militar-religios, parada militară, un spectacol folcloric extraordinar şi retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 81 Mecanizată.

Evenimente de 1 Decembrie la Timişoara

La Timişoara nu va fi organizată paradă militară în acest an. „Într-adevăr nu va fi paradă militară de 1 Decembrie. Avem mulţi oameni trimişi la Alba Iulia, mulţi în misiuni, şi situaţia tensionată din această perioadă, de aceea nu vom mai organiza defilarea binecunoscută de 1 Decembrie. Vom avea însă în Parcul Central ateliere pentru prezentarea unor formaţiuni şi vor fi depuneri de coroane şi o mică defilare”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro col. Cristian Dinulică, comandanul Brigăzii 18 Infanterie Banat.

Totuşi, în Piaţa Victoriei primăria organizează câteva evenimente, printre care aprinderea iluminatului festiv de sărbători, muzică folclorică şi concerte cu artişti ca Andra şi What’s Up.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite