EXCLUSIV Un subofiţer care a participat la un miting MISA a fost trecut în rezervă. Combaterea Discriminării a avertizat Statul Major

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gestul locotenentului Alexandru Gheorghe din Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, sosit, în uniformă, în mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii din Capitală nu este unicul caz de „răzvrătire” din cadrul Armatei Române. Plutonierul Pavel Ivanov a fost trecut în rezervă în mai 2004 după ce a participat la o manifestaţie organizată de Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut (MISA).

Necazurile lui Ivanov au început pe 1 aprilie 2004, când a participat, în plin scandal mediatic „Gregorian Bivolaru”, la o manifestaţie MISA, unde a scandat „Fără violenţă”.

DEZBATERE ADEVĂRUL Omul care a împărţit românii în două: Alexandru Gheorghe. Este de condamnat sau de lăudat gestul militarului?

Prins de jandarmi, împreună cu alţi manifestanţi, asupra lui s-au găsit mai multe legitimaţii de cursuri organizate de MISA, a primit o amendă de 5 milioane de lei vechi  pentru tulburarea liniştii publice. Conducerea unităţii s-a sesizat din oficiu, iar cazul „subofiţerului yogin” a ajuns pe masa ofiţerilor Consiliului de Onoare al unităţii. Ulterior, a fost sesizat Consiliul de Judecată de pe lângă Corpul 1 Armată.

Instanţa militară a decis, pe 16 aprilie 2004, trecerea în rezervă pentru abatere disciplinară gravă.

Două săptămâni mai târziu, Eugen Bădălan a semnat ordinul de trecere în rezervă. Pavel Ivanov a contat amenda dată de jandarmi, iar după ce a câştigat în instanţă s-a adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. În iunie 2005, Colegiul Director al CNCD a apreciat că „trecerea în rezervă, pe motivele reţinute în hotărâre, constituie fapte de discriminare”, sancţionând cu avertisment SMG.

A cerut şefilor Armatei daune morale de 500.000 de euro

Imediat după ce a fost trimis  în rezervă, Pavel Ivanov i-a dat în judecată pe generalul-locotenent Mihai Palaghia, fostul comandat al Corpului 1 de Armată, generalul Eugen Bădălan, fostul şef al Statului Major General, MApN şi Ministerul Finanţelor cărora le-a solicitat daune morale în valoare de peste 500.000 de euro. Fostul plutonier Pavel Ivanov a mai cerut  judecătorilor să infirme ordinul prin care a fost trecut în rezervă şi repunerea în postul de sanitar-şef în cadrul cabinetului de medicină a muncii la Batalionul 300 Deservire a Corpului 1 Armată Teritorial „General Ioan Culcer”.

Pavel Ivanov  mai cerea şi plata salariilor restante, pentru perioada cât a stat în rezervă, respectiv mai 2004-octombrie 2006, aproape 400 milioane de lei, plata concediilor şi a altor drepturi care i-ar fi revenit în acest interval. Fostul subofiţer susţinea că motivul real pentru care a fost dat afară a fost faptul că era simpatizant MISA şi că era de notorietate că practica yoga.

În iunie 2008, Tribunalul Bucureşti a respins definitiv cererile plutonierului. Procesul a continuat la Secţia de litigii de muncă, de la aceeaşi instanţă, au fost audiaţi martori şi s-au adus probe. În decembrie 2009, magistraţii au respins cererea lui Pavel Ivanov de anulare a Ordinului 317/04.05.2004 şi de repunere în postul de sanitar sef în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Apărării Naţionale, ca prescrise.

Palaghia: "A încălcat statutul militar"

Generalul-locotenent (r) Mihai Palaghia (foto), trecut în rezervă din septembrie 2006, a respins în totalitate, într-o cerere depusă la dosarul din instanţă, acuzaţiile aduse de fostul subordonat. „Participarea subofiţerului la miting este certă şi dovedită de reţinerea sa în urma violenţelor adresate, iar anularea în instanţă a procesului-verbal de contravenţie nu-l scuteşte de sancţiunea militară", arată generalul. El explică judecătorilor că Pavel Ivanov trebuia, potrivit ordinului de zi pe unitate, să participe pe 1 aprilie 2004 la o misiune pe poligonul Căţelu. Prin lipsa lui din misiune, el ar fi încălcat jurământul militar şi mai multe regulamente interne.

De altfel, generalul a explicat că subordonatul său a fost sfătuit de superiorul direct, „din spirit de camaraderie”, să nu participe la manifestaţii sau demonstraţii. "Din 1995 şi până în 2004, subofiţerul a încălcat în mod repetat articolul 29, litera g (n.a.: participarea la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical este interzisă, cu excepţia activităţilor la care se participă în misiune), din Legea privind statutul cadrelor militare şi jurământul militar prin participarea la procesiunea MISA (Spirala Yang)”, mai susţinea Mihai Palaghia.

Precizare

Acest articol a apărut în ziarul Adevărul la data de 3 februarie 2007

Citeşte şi:

Opinia jurnalistului Mălin Bot:

De ce este erou locotenentul Alexandru Gheorghe

Cel mai controversat personaj al protestelor din Piaţa Universităţii este astăzi un tânăr ofiţer al Armatei Române. În uniformă, fără a avea permisiunea să fie în Bucureşti, acesta a mers în piaţă şi a spus liber ce gândeşte. România are nevoie de astfel de eroi.

citește aici tot comentariul și reacțiile cititorilor!

Opinia jurnalistului Sabin Orcan:

Falsul erou cu epoleţi

Ca şi în cazul medicului Raed Arafat (deşi cei doi au motivaţii şi prestaţii atât de diferite), mulţimile au găsit în acest personaj un simbol al revoltei lor. E de ajuns să vedem miile de comentarii favorabile de pe internet ca să ne convingem că el este considerat deja un “erou naţional”. Dar poate fi numit aşa cineva care încalcă, în mod flagrant, regulamentele Armatei române?

citește aici tot comentariul și reacțiile cititorilor!

VIDEO Povestea completă a locotenentului Alexandru Gheorghe, care a protestat în uniformă, şi reacţia publicului

Locotenentul Alexandru Gheorghe este cel mai controversat personaj din acest moment, începând din seara de luni, când s-a afişat în Piaţa Universităţii îmbrăcat în uniformă. Cititorii adevărul.ro au avut comentarii de laudă şi încurajare la adresa protestatarului, dar şi de condamnare. Citeşte aici continuarea!

Locotenentul protestatar riscă să fie trecut în rezervă

Situaţia locotenentul Gheorghe Alexandru, care a protestat, luni, în Piaţa Universităţii, va fi analizată la nivelul unităţii sale militare, urmând ca o decizie să fie luată de comandantul unităţii, a declarat, marţi, contraamiralul de flotilă Tiberiu Frăţilă, şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MapN. Citeşte aici continuarea!

Cu sau fără uniformă, legea îi interzicea locotenentului Gheorghe Alexandru să protesteze

Locotenentul Alexandru Gheorghe ştia exact, potrivit propriilor declaraţii, căror riscuri se supune atunci când s-a afișat în Piaţa Universităţii îmbrăcat în uniformă. Însă nu hainele reprezintă o problemă, din punct de vedere legal, ci statutul său. Citeşte aici continuarea!

Sute de mesaje de susținere pentru Alexandru Gheorghe, locotenentul care a protestat în uniformă

Gestul locotenentului Alexandru Gheorghe din Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, sosit, în uniformă, în mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii din Capitală, nu a rămas fără ecou în rândul românilor care simt la fel ca el. Citeşte aici continuarea!

FOTO Mesaje pe Facebook pentru Alexandru Gheorghe: "Este eroul de care aveau nevoie romanii ", "un derbedeu platit de noi."

Bărbatul are 27 de ani şi este ofiţer activ de 3 ani. În prezent lucrează la UM 71Câmpia Turzii, la structura de protecţie a documentelor clasificate, pe o funcţie asimilată gradului de maior. Citeşte aici continuarea!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite