Eveniment

articolul anterior articolul urmator

În pădurile astea a fost ucis ursul Arthur! Ce spun localnicii din Ojdula despre cazul care a scandalizat opinia publică

19
7 May 2021 23:08:32
Autor: Redacţia Adevărul
Foto click.ro
Foto click.ro

Localitatea Ojdula, judeţul Covasna, România. În luna martie, aici a venit un prinţ de la Apus şi a ucis cel mai frumos exemplar de urs carpatin. Povestea tragică a ursului Arthur a ajuns pe primele pagini ale ziarelor din toată lumea.

  Ascunsă în secuime, între păduri ce se întind pe sute de hectare, micuţa localitate Ojdula este 'bec”. Curată, îngrijită, modernă. Ai zice că ai trecut în Ungaria, dacă pe indicatoare n-ar scrie în română. Plăcuţele de la Primărie şi de la Consiliul Local sunt şi în română, şi în maghiară, ca şi unele anunţuri de pe porţile oamenilor. Eşti în Covasna! De altfel şi sătenii te salută tot în ungureşte, chiar dacă văd că maşina are număr de Bucureşti. Am ajuns în Ojdula la 2 zile după izbucnirea scandalului "Ursul Arthur şi prinţul de Liechtenstein”. Oamenii ştiau despre ce e vorba.

Au văzut la televizor sau ştiu direct de la sursă, dar tac-mâlc. O dau pe ungureşte şi se fac că nu te înţeleg. Greu îşi dă drumul câte unul la vorbă. „Neh, că ne ştie toată lumea acu cu ursul ăsta!”, ne spune o femeie trecută bine de 60 de ani.

Tanti Martha nu pare supărată deloc că au ucis ursul: „Ce ştiţi voi? Mie mi-e frică să merg şi până în grădină seara. E plin de urşi p-acilea! Eu am văzut unul în curtea bisericii”.

„Era Arthur ăsta mare”, o întrebăm noi. „Apăi ştiu eu?! Ursu-i urs. Dar aşa zice lumea p-aci că el era. Cică ar fi mâncat şi vreo 30 de oi”, continuă bătrâna povestea care aduce a scenariu de film.

Vecinul Zoli nu prea e de acord: „Nu-i aşa tanti! N-ai dreptate! Vin urşii, dar le e şi lor foame. Ăştia de la ocolu’ silvic n-au grijă de ei. Pe vremuri le duceau mâncare în padure, îi numărau. Acu-s la voia lui Dumnezeu. Nimeni nu le ţine socoteala. Mai vine câte un străin d’ăsta şi-i împuşcă. Deh, ăia bogaţi fac ce vor ei oricum!”, spune cu năduf omul. „Dar cine a organizat vânătoarea asta?”, întrebăm noi. Se uită stânga-dreapta, apoi şopteşte cu ochii-n pământ: Marko Barnabas.

Citeşte continuarea în click.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Alexandru Preda
8.05.2021, 03:01:05

I-am văzut și auzit la TV pe săteni. Erau bucuroși sa fie împușcat orice urs, văzând în orice exemplar un potențial distrugător și mâncător de animale din gospodarii.. Putin le pasa lof de Arthur. Oamenii de la sate sunt cruzi în raport cu animalele care nu le dau oua, lapte, carne.

-6 (12 voturi)
Alexandru Preda
8.05.2021, 03:02:04

Asa sunt și barbarii.

-9 (13 voturi)
Torquemada
8.05.2021, 08:40:45

Daca voi ati depinde de alimentele pe care vi le-ar da animalele alea din curte,pe care le cresteti,la fel ati gandi si voi.V-ar conveni sa asistati neputinciosi cand ursul v-ar rupe gardul,v-ar lua porcul sau oile din batatura?Ursul e intangibil,oamenii aia cat sa mai rabde?Voi va purtati de parca l-ati cunoaste pe ursul ala de mic,Arthur in sus,Arthur in jos,acum 10 zile nu stia nimeni de el.A trecut si pandemia,gata,avem alt subiect.Oilor.

-10 (22 voturi)
t mihai
8.05.2021, 07:45:45

"În pădurile ASTEA a fost ucis ursul Arthur!" ASTEA ?

+6 (6 voturi)
Tuschinger Bela
8.05.2021, 08:58:34

Așteptam sa ridicați un monument in memoria ursului Arthur ucis de barbari, la care sa faceți un pelerinaj anual, voi “progresiștii”

-5 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările